18 January 2007

Είμαστε πιό "λίγοι"...

...απ ότι φαινόμαστε τελικά!!!
Θα μου πεις και που ‘ναι το κακό?? Πουθενά ..αλλά να ρε γμτ, έχουμε περάσει όλη την κοσμοθεωρία μας ως λαός ( αλλά και ως άτομα ) μέσα από το πρίσμα μιας έπαρσης που απορρέει από την "μεγαλειότητά" μας στα βάθη των αιώνων!
Αυτή η μεγαλομανία είναι που μας διαφεντεύει και καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό την προσδοκία μας. Και η λάθος προσδοκία είναι που μας βάζει σε έναν φαύλο κύκλο απογοήτευσης , από τον οποίο δεν βλέπω να ξεφεύγουμε με τίποτα. Αλήθεια πότε ήταν που είχαμε κάποια επιτυχία στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής?? Το μόνο που θυμάμαι , και θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως επιτυχία είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ένωση!! Και αυτό όχι γιατί βγήκαμε ουσιαστικά ωφελημένοι , αλλά γιατί πάψαμε να είμαστε και να φαινόμαστε ως οι αφελείς της γειτονιάς, έχοντας διαρκώς ( τα τελευταία ....30 και βάλε χρόνια) ως πρώτο και μοναδικό (μαζί με το Αιγαίο) θέμα στην ατζέντα μας το Κυπριακό .
Άκουσα με μεγάλη "χαρά" προχτές τον Σαρκοζί να δηλώνει ότι η σημερινή Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη !! Η Γαλλία λέει είναι κάθετα εναντίον της ένταξης της Τουρκίας!!! . Δεν πάει πολύς καιρός που και η Γερμανία δήλωνε περίπου το ίδιο!! Και με τις ευλογίες ποιανού ρε παιδιά ξεκίνησε η Ιστορία της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής ένωσης? Θυμάμαι τις "φιλικές παραινέσεις- παρατηρήσεις " των δύο αυτών χωρών προς την Ελλάδα, προ 15ετίας, να γίνει πιο ελαστική στις θέσεις της απέναντι στην φίλη τότε και πολλά υποσχόμενη Τουρκία «μας» και μου έρχεται να "γελάσω" ..δις!! Χα Χα. Όχι ότι συμφωνώ με την τωρινή στάση της Ελλάδας (ντε και καλά ένταξη) αλλά τουλάχιστον την... γουστάρω!! Να την "πέφτουν " και σε κανέναν άλλον βρε αδερφέ!! :)
Από εκεί λοιπόν ( για να μην ξεχνιόμαστε) και πέρα το χάος! Και μάλιστα "παίζοντας" κατά κάποιον τρόπο στο γήπεδο μας!! Στα Βαλκάνια , που υποτίθεται ότι τα ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα (καθότι Βαλκάνιοι στο κάτω κάτω!!). Αλλά είπαμε ..η μεγαλομανία μας!! Πήγαμε να το παίξουμε υπεράνω , και φάγαμε τα μούτρα μας!!
Πέστε μου έστω και μία χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή ένωση, στα τόσα χρόνια παρουσίας μας στα δρώμενα της, που να μπορούμε να υπολογίζουμε στην συμπαράσταση της ! Μία θέλω , όχι παραπάνω, που με την στάση μας και την γραμμή που έχουν χαράξει οι φωστήρες μας ( υπουργοί εξωτερικών-Πρωθυπουργοί) κατάφεραν να την φέρουν "κοντά" μας !! Να σας πω εγώ...καμία!!
Γι αυτό λέω , είμαστε πιο "μικροί" και πιο "λίγοι" απ ότι φαινόμαστε!! Και μόνο εάν το συνειδητοποιήσουμε ( και μάλιστα γρήγορα) μπορεί να καταφέρουμε κάτι .Όταν καταλάβουμε ότι μόνο με μια σταθερή (μικρά βήματα κάθε φορά) και με συνέχεια ( χωρίς μικροκομματικά συμφέροντα) εξωτερική πολιτική μπορούμε να "μεγαλώσουμε" στα μάτια των γειτόνων μας , αλλά και στα δικά μας ... που μάλλον είναι και το πλέον ζητούμενο .
Η Macedonia ( Σκόπια) είναι Ελληνική !!

No comments: