04 February 2007

Ο Ιβάρ των θαλασσών

Με αφορμή ένα σχόλιο του δειμου θυμήθηκα ένα παλιό άρθρο που είχα γράψει σε άλλο χώρο περί προτεραιοτήτων και καπεταναίων! Σε εκείνο λοιπόν το άρθρο είχα κάνει παράθεση μία παρουσίαση του Γ.Κιούση στην Ελευθεροτυπία την οποία και ξαναβάζω εδώ ....έτσι για να υπάρχει . Πού ξέρεις , μπορεί κάποιος να εμπνευστεί απ αυτήν.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

Βίκινγκ, δημοσιογράφος και θαλασσοπόρος. Γοητεία και πρόκληση ο κίνδυνος. Ατέλειωτη περιπέτεια
Διασχίζοντας για δώδεκα συνεχείς μήνες τη θάλασσα, αντιμέτωπος με τον κίνδυνο αλλά και την περιπέτεια, ο Ιβάρ Σάμουελσεν, σαν γνήσιος απόγονος των θαλασσοπόρων Βίκινγκς, έφτασε προχθές το βράδυ με το μικρό του πλεούμενο, που κατασκευάστηκε πριν 76 χρόνια, στα Πλατανίδια του Βόλου. Εκεί τον περίμεναν η Ελληνίδα σύζυγός του, ο ένας γιος του, καθώς και δεκάδες κάτοικοι, ντόπιοι και τουρίστες, που τον συνεχάρησαν για την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματός του, ενώ πραγματοποιήθηκαν προς τιμήν του από τον Δήμο Αρτέμιδας χορευτικές εκδηλώσεις.

Ο 56χρονος Νορβηγός, πριν από έναν και πλέον χρόνο, έλαβε μια ριψοκίνδυνη απόφαση, να ταξιδέψει με μια μικρή βάρκα από τη Νορβηγία στην Ελλάδα, που τόσο πολύ αγαπά. Το εγχείρημα ήταν ασφαλώς πολύ δύσκολο, αλλά και περιπετειώδες. Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που ριχνόταν στα δύσκολα. Πριν από 30 χρόνια, το 1976, έκανε πεζή τη διαδρομή Νορβηγία-Ιράν. Επρόκειτο για ένα ταξίδι που θα το θυμάται, για πολλούς λόγους, κυρίως γιατί σε έναν ενδιάμεσο σταθμό του, στη Θεσσαλονίκη, γνώρισε τη νυν σύζυγό του, Κυριακή, καταγόμενη από την Κοζάνη, η οποία και τον ακολούθησε στη γοητευτική Περσία.

Καθηγητής δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας σε Λύκειο, ο Ιβάρ Σάμουελσεν, σαν άλλος Βίκινγκ από τα παλιά χρόνια, μας λέει: «Πήρα έναν χρόνο άδεια από τη δουλειά μου, για να κάνω αυτό το ταξίδι που ήταν συναρπαστικό. Για δώδεκα μήνες ταξίδευα μέσα στη θάλασσα. Τα βράδια έβγαινα με τη βάρκα, όπου έβρισκα, στα λιμάνια, τους όρμους, τις παραλίες. Γνώρισα πολλούς ανθρώπους και καταστάσεις. Η βάρκα, ηλικίας 76 ετών και μήκους 5,85 μέτρα, είναι κατασκευασμένη από έλατο. Η ρότα μου, Νορβηγία - Δανία - Γερμανία - Ολλανδία - Βέλγιο, Γαλλία, Μασσαλία, Νότιος Ιταλία, Κέρκυρα, Πάτρα, Κορινθιακός, πορθμός του Ευρίπου, Παγασητικός».


Α.ΓΙΑΝ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

5 comments:

Alkyoni said...

αχμ δεν θέλησα ν αφήσω σχόλιο στο πρώτο ποστ...θα ταν παράταιρο..
αλλά μήπως μπορείς να μου πεις καπετάνιε κι μελλοντική καρδιακή μου προσβολή που πήγε το μπλογκ του αερικού;;;;;;

Kapetanios said...

Γεια σου παιχνιδιάρα , παραπονιάρα και πεισματάρα Alkyoni :))
Το μπλογκ του αερικού βρίσκεται σε αναζήτηση έμπνευσης και χρόνου!!
Ξεκίνησε να γράψει κάτι και....σταμάτησε !Από μόνο του!!!!
Κατά τα άλλα πας στο Blog Archive και πατάς πάνω σε προηγούμενους μήνες....μέχρι να εμπεδώσεις όλα τα προηγούμενα της ποστ χαχαχαχα
Και που να βρει τον χρόνο δηλαδή αφού προσπαθεί να οργανώσει... το δικό μου!!:)

Alkyoni said...

χμμμμ δηλ. να μην της προτείνω λες να περάσει και το δικό μου στο wordpress ε;;;;
σνιφ!

coolplatanos said...

Τους ζηλεύω και τους θαυμάζω αυτούς τους ανθρώπους, ακριβώς γιατί δεν θα αποτολμούσα τέτοιες προσπάθειες...

Kapetanios said...

coolplatanos και εγω τους ζηλέυω!
Πρέπει όμως και ο καθένας μας να αφήσει τον Οδυσσέα του να τολμήσει το ταξίδι για την Ιθάκη . Μόνο έτσι η ζωή μας θα αποκτήσει κάποιο νόημα.
Πάντως όσο ζούμε ποτέ δεν είναι αργά!
Μόνο ο θάνατος βάζει τέρμα στο όνειρο...και εγώ δεν πέθανα ακόμη!
Μάλτα σου ‘ρχομαι :))