25 February 2007

Αγώνες και "αγώνες"

Αφορμή το παρακατω σχόλιο μιας μπλογκερ με θέμα τα δικαιώματα των πεζών και πως αυτά κατακτιούνται
Πάμε λοιπόν:

Rodia said... "Γράψε τη σε λίγες γραμμές, ειλικρινά παρακαλώ, μήπως μας διαφεύγει κάτι σημαντικό.. ένας διαφορετικός τρόπος δράσης.. γιατί, πώς να το κάνουμε, ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΖΗΤΗΜΑ."

Κατ αρχήν να δηλώσω ευθαρσώς ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ελάχιστα με ενδιαφέρει!
Δεν είμαι μέρος του προβλήματος ούτε από την μία ούτε από την άλλη μεριά και έτσι παρά το γεγονός ότι το βλέπω συμπαθητικά όλο το θέμα δεν έχω και πολύ χώρο μέσα μου και χρόνο να διαθέσω για την "λύση" του( γιατί από λόγια όσα θέλεις)!! Προτιμώ και προσπαθώ - όσο μπορώ-να λειτουργώ με τρόπο που να μην πολλαπλασιάζει το πρόβλημα και ....αυτά!!
ΟΜΩΣ θα συστρατευόμουν σε μια προσπάθεια με επικεφαλίδα " Θάνατοι στην Ελλάδα από τροχαία ατυχήματα", με ένα πολύ μικρό κομμάτι να αφορά και το πρόβλημα των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ατόμων που στην πλειοψηφία τους (έλαααα με λαμβάνει κανείς??) έφτασαν εκεί από την συμμετοχή τους (ως θύματα ή θύτες) σε τροχαία ατυχήματα. Και προσωπικά έχω φτάσει στα όρια μου με την αδιαφορία που επικρατεί γύρω από αυτό το θέμα!! Επειδή όμως τα ίδια πράγματα σχεδόν ισχύουν σε κάθε περίπτωση (ό,τι κι αν διεκδικούμε) ας παραθέσω μια σειρά από «αγωνιστικές» σκέψεις μου, έτσι για να περάσει η ώρα, απαντώντας ταυτόχρονα και στην Ροδιά. :)

ΔΡΑΣΗ ( όπου δράση σημαίνει οργανόγραμμα-πρόγραμμα- χρονοδιάγραμμα κλπ):
1) Δημιουργία οργανωμένων ομάδων-ενώσεων όπως καλή ώρα αυτή που την τύχη τους ( ΔΣ κλπ) θα την διαχειρίζονται άτομα ιδιαίτερα πειθαρχημένα και όσο το δυνατόν "αμόλυντα" για την εξασφάλιση της έξωθεν καλής μαρτυρίας! Προεδρίνες με γουνίτσες Χουνταλας και με σκυλάκια ή γατάκια αγκαλιά αποκλείονται !! Όχι δεν τις ειρωνεύομαι αλλά ο πολύς κόσμος θα το κάνει , και εμείς έχουμε ανάγκη τον πολύ κόσμο!
2) Προσπάθεια προσέλκυσης επωνύμων της πόλης μας στην ομάδα, οι οποίοι να είναι διατεθειμένοι να πάρουν αλλά και να δώσουν λίγη δημοσιότητα σε μια κοινή πορεία μαζί μας.
3) Εμπεριστατωμένη έρευνα συνοδευόμενη από στατιστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν του λόγου μας το αληθές. Ισχυρισμοί και επιχειρηματολογία βασισμένοι πάνω σε σενάρια του άμα και του ίσως αποκλείονται!! Να μην ξεχάσω να πω ότι μάνες που προτάσσουν το καροτσάκι με το μωρό σε δρόμους ταχείας ή μεγάλης κυκλοφορίας χρησιμοποιώντας το ως διαβατήριο ανήκουν στην ίδια κατηγορία ασυνείδητων και εγκληματιών οδηγών και πρέπει να στιγματίζονται με τον ίδιο τρόπο.

4) Δημιουργία ενός "σοβαρού" ταμείου με ίδιους ( ας βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη γιατί από τσάμπα μάγκες έχουμε χορτάσει) ή άλλους πόρους
5) Προτάσεις διαμόρφωσης ΚΟΚ όπως αυτή εδώ είναι μια καλή βάση για συζήτηση των μελών και εν συνεχεία των εμπλεκομένων φορέων.
6) Καταχωρήσεις- έστω και πληρωμένες- έξυπνων διαφημίσεων και παροτρύνσεων, με στόχο την αφύπνιση του πολίτη, σε όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της πόλη μας και μια διαρκής "πίεση" των γνωστών μας δημοσιογράφων για την όσο το δυνατόν περισσότερη διατήρηση του θέματος μας στην επικαιρότητα.
7) Διαμόρφωση ενός πλάνου σε βάθος χρόνου τουλάχιστον μιας πενταετίας ούτως ώστε να υπάρχει εκλογική αναμέτρηση - τοπικής αυτοδιοίκησης- με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευση της πρεμούρας των αφεντάδων μας για την καρέκλα. Χρώματα και αρώματα δεν μας ενδιαφέρουν αρκεί να υπάρχει εξασφάλιση -μην με ρωτάτε πως , πάντα υπάρχει τρόπος :)) - της εύνοιας των αιτημάτων μας . Ε άμα δεν τα καταφέρουμε δεν θα σκάσουμε κιόλας , υπάρχει και η επόμενη φορά πράγμα που σημαίνει υπομονή και επιμονή από την πλευρά μας με την προσήλωση μας να είναι αναπόσπαστη από τυχών "κακοτυχίες"
Εδώ να μου επιτρέψετε να γελάσω φωναχτά ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ γιατί θα σκάσω.
Το γέλιο πάει στην σε βάθος χρόνου επιμονή μας.
Σε αυτό λοιπόν το πλάνο θα τοποθετηθούν με σειρά προτεραιότητας τα αιτήματα μας που ΣΕ ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν πρέπει να είναι ουτοπιστικά και ανεδαφικά!! Ο κόσμος αντιλαμβάνεται και δέχεται να στηρίξει μικρά οράματα και πραγματοποιήσιμα παρά μεγάλα και άπιαστα.

κλπ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ( όπου αντίδραση σημαίνει εκτόνωση – απαίτηση πρόσκαιρης λύση –εντυπωσιασμός κλπ)
1) Εικονικές κλήσεις σε παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα που να εμποδίζουν σοβαρά την διέλευση των πεζών ( γωνίες πεζοδρομίων ράμπες αναπήρων κλπ) και πορείες ενημέρωσης σε ώρες αιχμής..
Αστειότητες με μαγκίτσες του κώλου από θερμοκέφαλους "αγανακτισμένους" αποκλείονται !
Οι ομάδες των "πολιτών περιφρούρησης" ( άντε να βάλω και αγωνιστικούς τίτλους :) ) θα αποτελούνται από 15-20 νέους κατά προτίμηση ανθρώπους για ευνόητους λόγους (εντυπώσεων κλπ) Ομάδες 5-6 ανθρώπων και μάλιστα μεσήλικων δημιουργούν α) εύκολη αντίδραση από θερμόαιμους παραβάτες β) «άσχημες» εντυπώσεις στον κόσμο που παρακολουθεί λόγω μικρής προσέλευσης
2) Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αποτελούμενες από τουλάχιστον 100- 150 άτομα έξω από αστυνομικά τμήματα και δημαρχεία επιβαρημένων περιοχών.
3) Ακτιβιστικές ενέργειες που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αλλά και των ΜΜΕ !! Οι ενέργειες αυτές απαγορεύεται να έχουν στόχο τον πολίτη - έστω και τον παραβάτη- αλλά θα έχουν στόχο την ανάδειξη του προβλήματος και σε αυτόν ! ΠΧ ...δεν λέγονται δημόσια αυτά τα πράγματα :)))
4) Δημιουργία δικτυακών τόπων έστω και του μαύρου γάτου ( το κέρατο μου) που θα βομβαρδίζονται από φωτογραφίες και βίντεο ντοκουμέντα με πτυχαίους τίτλους, ύλη που κατά καιρούς θα δημοσιεύεται σε Εφημερίδες και περιοδικά!
Εμφανείς αριθμοί κυκλοφορίας** απαγορεύονται ρητά και δια ροπάλου!! Και αυτό γιατί σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να βάλουμε βούτυρο στο ψωμί ανθρώπων που αυτό ψάχνουν ( να πα να γαμηθούν και να τους βρούνε μόνοι τους) και γιατί δεν θέλουμε να στρέψουμε τον πολίτη εναντίον μας αλλά τον θέλουμε δίπλα μας . Για το καλό του το κάνουμε αλλά πρέπει να το αντιληφθεί και ο ίδιος. Και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει χρόνος . Εάν όμως εμείς εν τω μεταξύ έχουμε πλακωθεί με καμιά 20αρια και γίνει θέμα αρνητικού σχολιασμού πάει πέταξε το πουλάκι , και πέταξε μακριά!! Δεν θα γίνουμε Ευαγγελάτοι στην θέση του Ευαγγελάτου ούτε και μαλακοδημοσιογράφοι που χώνουν την κάμερα τους όπου να ναι και δείχνουν τα πάντα (!!!) στο όνομα της γαμημένης «ενημέρωσης» του πολίτη ξεσκίζοντας κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πρέπει να είμαστε κιμπάρηδες και μαγκιόροι και την ανθρωπιά μας να την διατηρούμε όπως και να έχει το πράμα.

Στους γάμους και στα πανηγύρια όλοι καλοί είμαστε και φίλοι και άξιοι και πρώτοι , στις στραβές και όταν διακυβεύεται το δικό μας «συμφέρον» είναι που φαινόμαστε τι τσασίτι ( Χαλκιδικιώτικο) είμαστε και πόσο υπολογίζουμε την διαφορετικότητα ή το δικαίωμα στο λάθος – έστω και εάν αυτό στρέφεται εναντίον μας-των συνανθρώπων μας.
5) ... βαρέθηκα, δεν γράφω άλλα , εύκολα όμως καταλαβαίνει κάποιος πως οτιδήποτε άλλο το θεωρώ να χαμε να λέγαμε και απλώς κινήσεις εντυπωσιασμού που στην τελική εκτονώνουν την αγανάκτηση του πολίτη μεγαλώνοντας τα όρια των αντοχών του!!

** Το να φαίνονται αριθμοί οι κυκλοφορίας των οχημάτων μέσα σε ένα γενικό πλάνο είναι σχεδόν αναπόφευκτο! Το να ζουμάρουμε επάνω τους όμως στολίζοντας το άρθρο με στοιχεία όπως οδούς αριθμούς μέρες , ώρες κλπ δηλαδή να δημιουργούμε κάτι σαν φάκελο για κάθε αυτοκίνητο ξεχωριστά είναι κάτι που με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις συμμετοχής του αυτοκίνητου σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα ( με θύμα πεζό, παιδί κλπ) με τον οδηγό να τρέπετε σε φυγή! Και τέλος πάντων μπορεί να υπάρξουν και κανένα δυο άλλες περιπτώσεις εξαίρεσης οι οποίες όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα ακυρώνουν τον κανόνα.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
"Ο κακός"

4 comments:

Rodia said...

Καπετάνιε, ανέβασες νέο θέμα -αν και αναφέρεις "...ευθαρσώς ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ελάχιστα με ενδιαφέρει!"- βασισμένο σε απόσπασμα δικού μου καλέσματος για διατύπωση δικών σου προτάσεων δράσης σχετικών με το θέμα που μας απασχολεί, χωρίς να απαντήσεις στο τελευταίο μου σχόλιο που άφησα εδώ: http://carnagio.blogspot.com/2007/02/blog-post_23.html

Παρακάμπτω με καλή θέληση το γεγονός και σχολιάζω ένα ένα τα σημεία που προτείνεις ως δράση:

1. θα απέκλειες π.χ. την κ. Βαρδινογιάννη, υποθέτω.
2. Ναι, επώνυμους παραβάτες.
3. Για τις μάνες αυτές θα πρότεινα εκπαίδευση στα σχολεία. Όποτε μου δόθηκε η ευκαιρία, έκανα σχετική υπόδειξη και την κατάλαβαν αμέσως. Κάθε μάνα νοιάζεται για το παιδιί της.
4. Αυτό δεν το κατάλαβα, μα την αλήθεια. Το διαδίκτυο είναι τζάμπα -ακόμα.
5. Το πρόσεξα πως υποστηρίζεις την ένωση Πεζών, κανείς δεν εκφράστηκε κατά.
6. Πραγματικά, απορώ με αυτή την πρόταση. Διαφήμιση από εμάς, τους πτωχούς και ταπεινούς ιδιώτες; Γι αυτό χρειαζόμαστε χρήματα; για να τα δώσουμε στους διαφημιστές; Αφού κατέχουμε το υπερόπλο της επικοινωνίας...
7. Μάλλον δεν υπολόγισες πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε που τα αυτοκίνητα πλημμύρισαν τους ελληνικούς δρόμους. Δεν είναι καινούργιο το ζήτημα.

..όσο για τη διάθεση στήριξης, τη βλέπω..

Στο δεύτερο σκέλος, περί ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ, δεν σχολιάζω, επειδή είναι φανερή η διαφορετική οπτική γωνία μας.

Σχετικά με την εμφάνιση των αρ. κυκλοφορίας, ό,τι είχα να γράψω το έγραψα.
Διαπιστώνω δυο μέτρα και δυο σταθμά στην αντιμετώπιση των ασυνείδητων οδηγών. Οι ασυνείδητοι τρέπονται σε φυγή, έτσι κι αλλιώς, και μη πεις ότι δεν είναι ασυνείδητοι οι συγκεκριμένοι παραβάτες που εκτίθενται στις φωτογραφίες. Πρέπει να φτάσουν ως το τέρμα, δλδ στη πρόκληση δυστυχήματος;

..τα μεγάλα προβλήματα ξεκινούν από ένα μικρό, τόσο δα, προβληματάκι.. όπως ο καρκίνος περίπου..

:-)

Rodia said...

Μια παροιμία ακόμα, νομίζω ότι σου αρέσουν οι παροιμίες, ταιριαστή στη τελευταία φράση του προηγούμενου σχολίου μου: «Από το νύχι γνωρίζεις το λιοντάρι» ή «εξ όνυχος ο λέων» που λέγαν οι αρχαίοι

Kapetanios said...

Ροδιά ...τι εννοείς ότι δεν σου απάντησα σε προηγούμενο ποστ?
Φαντάστηκα ότι με το νέο θέμα θα απαντούσα σε ότι μου ζήτησες. Και αυτό που εισέπραξα εγω είναι ότι ήθελες να μάθεις τι θεωρώ αγώνα μέσα σε λίγες γραμμές, ως στίγμα της στάσης μου ας πούμε σε τέτοια θέματα.
Ήθελες κάτι άλλο?
Έκατσα και έκανα έναν 11αλογο σκέψεων δικών μου που
η κάθε μια απ αυτές είναι από μόνες τους ολόκληρο θέμα συζήτησης . Συζήτηση απ αυτούς που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν για να βρουν μια κοινή συνισταμένη . Εγώ δεν μπορώ να είμαι σε αυτήν την ομάδα όπως εξήγησα και στο ποστ μου.
Το 3 έτσι όπως το θέτεις είναι ένα καλό θέμα συζήτησης σε ξεχωριστώ ποστ. Θα διαφωνήσουμε ελαφρώς αλλά δεν πειράζει :)
1 Ποια Βαρδινογιάννη ?
2 Μην γενικεύεις μίλα συγκεκριμένα εάν θες
3..
4 Άλλη τάξη μεγέθους
5 Δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτα για την ένωση Πεζών καλό είναι όμως να γίνονται προσπάθειες σε αυτήν την βάση. Οργανωμένα
6 Είπαμε , άλλη "ποσότητα" και άλλη ανταπόκριση
7 Ε δεν είναι και δύσκολο να τα υπολογίσω. Δεν μιλώ βέβαια για την ύπαρξη τους , για την ύπαρξη ανθρώπων που είναι έτοιμοι να αφιερωθούν στα προβλήματα που δημιουργεί η ύπαρξη τους μιλάω με το όλο θέμα να βρίσκεται ακόμη σε νηπιακή ηλικία.
...δεν τους μιλά κανείς , γι αυτό
...πως είναι διαφορετική? Εγώ δεν διάβασα την δική σου ακόμη.
Εκτός εάν συνοψίζεται στα εξής ένα φωτο περισσότερες φωτο
Δεν είναι δυο μέτρα δύο σταθμά είναι δυο διαφορετικά πράγματα
Άλλο ο παρκαρισμένος παράνομα
και άλλο ο ασυνείδητος που παρατάει το θύμα του αβοήθητο. Απορώ πως μπορείς να τα εξομοιώνεις δηλαδή!!
Τι συνεπαγωγές είναι αυτές??
Αρνούμαι να ακολουθήσω λογικές παράλογου συσχετισμού κατά το δοκούν μόνο και μόνο για να αποδείξουμε....κράτει ροδιά :)))

Kapetanios said...

Δυστυχώς, απ ότι φαίνετε, το ενδιαφέρον για τους αγώνες κρατά πάντα λίγο.
Ενώ για τους "αγώνες" η τηλεοπτική μεσημεριανή ζώνη είναι γεμάτη αναφορές.
Παρότι πρωί πρωί ...καληνύχτα σας.