25 March 2007

25η Μαρτίου.


'Αντε ρε παλικαράδες να πούμε ότι δεν υπήρξε κρυφό σχολειό.
Άντε να παραδεχτούμε ότι δεν υψώθηκε κανένα λάβαρο της επανάστασης από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στην Αγία Λαύρα .
Άντε να δεχτούμε ότι ο επίσημος κλήρος δεν είδε με καλό μάτι την ιστορία της εξέγερσης.
Και έτσι να είναι :
Επανάσταση έγινε το 1821, και σήμερα 25η Μαρτίου, την γιορτάζουμε τιμώντας τους αγωνιστές της, δηλώνοντας και υπενθυμίζοντας την ανάγκη μας να ζήσουμε ελεύθεροι!
Ναι , μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης η έννοια του έθνους ακούγεται παλαιομοδίτικη.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα απολέσουμε την ιστορία μας και δεν θα υποστηρίξουμε την διαφορετικότητα μας μέσα από τα ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις του λαού μας. Στο κάτω κάτω ...ποιος σας είπε ότι η ισοπέδωση και η αποδοχή της άνευ όρων δημιουργίας απάτριδων, απολίτικων, απολίτιστων και ανιστόρητων πολιτών εξασφαλίζει την καλοημέρευση μας?
Στους δύσκολους και πονηρούς καιρούς που διανύουμε μόνο η ανάμνηση του χθες θα μας κρατήσει σε μια επαφή με το σήμερα και το αύριο της ύπαρξης μας. Και το χθες διατηρείται στην θύμηση μας αλλά και στην θύμηση των παιδιών μας με γιορτές , να σαν αυτή που γιορτάζουμε σήμερα.

"Το ελληνικό γένος αν σώθηκε ως σήμερα αν επέζησε ύστερα από τόσους αιώνες εχθρούς , ύστερα από τόσους αιώνες σκλαβιάς και πείνας το χρωστάει στο θάμα στη σπίθα που καίει τα σωθικά της Ελλάδος και που όταν το γένος φθάσει στο χείλος του γκρεμού βάζει φωτιά και φέρνει το θάμα "
Ν Καζαντζάκης.

" Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
περπατώντας η δόξα μονάχη
μελετά τα λαμπρά παλικάρια
και στη κόμη στεφάνι φορεί
γινομέν’ από λίγα χορτάρια
που ‘χαν μείνει στην έρημη γη"
Δ Σολωμός

"αρκετό σπόρο έσπειρα, τώρα οι έλληνες μπορούν να θερίσουν"
Ρ Φεραίος

Μα τι είναι πατρίδα θα μου πει κάποιος?
Πατρίδα είναι τα αδέρφια μας , οι γονείς μας, οι φίλοι μας, τα παιδιά μας, οι συγγενείς μας οι ζωντανοί τούτου του τόπου αλλά και οι νεκροί μας. Και να θυμάστε, καμιά πατρίδα δεν της χάρισαν ελευθερία οι τρανοί και οι αφεντάδες ετούτου του πλανήτη. Με πόλεμο και αίμα κατακτήθηκε απ τους λαούς που την έχουν και με αίμα και πόλεμο προσπαθούν να στεριώσουν πατρίδες σήμερα στον κόσμο μας.
"Η άνοιξη ακριβή" τραγουδάνε ο Ελύτης με τον Θεοδωράκη παρέα και:
" για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ
θέλει νεκρούς χιλιάδες να ναι στους τροχούς
θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους"

"αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα,
μεθύστε με τ' αθάνατο κρασί του εικοσιένα!" λέει ο Σολωμός ..
...και εγώ θα συμφωνήσω μαζί του *μο το φελέκι μας μέσα.

13 comments:

αερικο said...

Πόσο δικιο εχεις Καπετανιε οταν λες: "..το χθες διατηρείται στην θύμηση μας αλλά και στην θύμηση των παιδιών μας με γιορτές.."
Σαρανταsomething εγινα κι ακομα θυμαμαι ποιηματα που λεγαμε στο Δημοτικο τις μερες των εθνικων εορτων μας!
Ακου τι μου θυμισες μ' εκεινη την ερωτηση που εχεις παρακατω και λες: "..Μα τι είναι πατρίδα θα μου πει κάποιος?..", ενα ποιημα του Ι. Πολεμη που το λεγαμε οταν ημουν 9 χρονων!

Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είν' οι κάμποι;
Μην είναι τ' άσπαρτα ψηλά βουνά;
Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει;
Μην είναι τ' άστρα της τα φωτεινά;

Μην είναι κάθε της ρηχό ακρογιάλι
και κάθε χώρα της με τα χωριά;
κάθε νησάκι της που αχνά προβάλλει,
κάθε της θάλασσα, κάθε στεριά;

Μην είναι τάχατε τα ερειπωμένα
αρχαία μνημεία της χρυσή στολή
που η τέχνη εφόρεσε και το καθένα
μια δόξα αθάνατη αντιλαλεί;

Όλα πατρίδα μας! Κι αυτά κι εκείνα,
και κάτι που 'χουμε μες την καρδιά
και λάμπει αθώρητο σαν ήλιου αχτίνα
και κράζει μέσα μας: Εμπρός παιδιά!

Kapetanios said...

Όλα είναι πατρίδα μας αερικό μου αλλά ξέρεις τι φοβάμαι?
Φοβάμαι ότι διυλίζοντας τον κώνωπα και αναγάγοντας το έλασσον σε μείζον πέφτουμε σε πλάνη μεγάλη!
Στην προσπάθεια μας να αποκαταστήσουμε την Ιστορική αλήθεια(?) του τόπου μας αφαιρώντας από μέσα της προπαγανδιστικά στοιχεία ξεχνούμε το σημαντικότερο και αυτό που στο φινάλε θέλουμε να κρατήσουμε αλλά και να δώσουμε απ αυτές τις επετείους. Και αυτό είναι η καλλιέργεια της αγάπης για τον τόπο μας. Γέμισαν λέξεις ειρωνικές τα γραφούμενα αλλά και η καθημηλουμένη όπως "Ελλαδιστάν", "Ελληνάρες" κλπ , λέξεις που προσπαθούν μέσα από μια και καλά άνεση ή ακόμη χειρότερα του κώλου αυτοκριτική και προσωπική απομυθοποίηση( για να αποδείξουμε τι ρε γμτ?), να δαιμονοποιήσουν και να στιγματίσουν παιδιά και νέους ανθρώπους που η λέξη Ελλάδα τους γεμίζει ζεστασιά! Θέλουν να τους κάνουν να ντρέπονται για τον τόπο τους, τους παππούδες ή προπαππούδες τους προετοιμάζοντας το έδαφος για την πλήρη και χωρίς όρους παγκόσμια ομαδοποίηση. Για να παλέψεις ξέρεις πρέπει να έχεις σημείο αναφοράς, για να δεχθείς να χαρίσεις την ζωή σου πρέπει να πιστεύεις ότι υπάρχουν ιδανικά που αξίζουν περισσότερο απ αυτήν, για να ξεπεράσεις το προσωπικό σου συμφέρον πρέπει να θεωρείς κάποια πράγματα ως καθήκον και υποχρέωση σου. Αλλά για ποιες υποχρεώσεις μιλάω την στιγμή που μόνο δικαιώματα ξέρουμε τι πάει να πει!
Εμπρός λοιπόν παιδιά αλλά... σε ποια ακριβώς παιδιά απευθύνεσαι??
Αλλά και του λόγου μου πού και σε ποιόν μιλάω? Το πολύ πολύ να με περάσουν για κανένα εθνικόφρονα οι «κοινωνικοί ακτιβιστές » κανέναν συντηρητικό δεξιό οι νεαροί «αγωνιστές» και για κανέναν που λόλεψε οι πρώην συντρόφοι..
Καλημέρα σου.

μαραδό said...

Να αγιάσει το στόμα σου καπετάνιο!!!
Μια σούμα σαμιώτικη κέρασμα απο μένα .

ο δείμος του πολίτη said...

Όντως είμαστε στο ίδιο πνεύμα. Βy the way, άλλαξε το "Γ" σε "Δ" δίπλα στο Σολωμός.

αερικο said...

Καπετανιε μου
εννοεις οτι "μ' αυτα κι αυτα" σκοπιμα καλλιεργειται ενα κλιμα προσφορο για υποδοχη της παγκοσμιοποιησης ε;
Ή δεν καταλαβα τιποτα;..

Οσο για το "εμπρος παιδια" που λεει ο ποιητης πιστευω εννοει αυτα που 'χουν την Ελλαδα στην καρδια τους και το αποδεικνυουν με τις πραξεις τους. Πού ειναι αυτα;; Στο παρελθον; Δε μπορει..θα υπαρχουν και σημερα. Να αποτελουν τη μειοψηφια;..ισως..:-(

Kapetanios said...

marado ... μήπως μου πέσει βαριά? Κάνα τσιπουράκι και βλέπουμε :)

Δείμο... του άλλαξα τα φώτα του έρμου του Σολωμού !! Να είσαι καλά :)

αερικό ... μια χαρά κατάλαβες!
Μακάρι λέω η κόρη σου να θυμάται κι αυτή ποιήματα απ τα 9 της χρόνια και όχι ας πούμε τον Σαρμπέλ και το μπαι μπαι Περσεφόνη ...για δεν το λέει έτσι ?

αερικο said...

Γεια σου Μαρια λεει, δεν ακους καλα μου φαινεται! :-DD

αθεόφοβος said...

Εθνικόν είναι το αληθές έγραψε ο Σολωμός που τον αναφέρεις συνεχώς.
Το να λέμε αλήθειες για το 21 δεν σημαίνει ούτε «ισοπέδωση» και ούτε την «άνευ όρων δημιουργία απάτριδων, απολίτιστων και ανιστόρητων πολιτών» που γράφεις.
Η υπερηφάνεια για το παρελθόν μας είναι αποτέλεσμα των αγώνων των προγόνων μας για ελευθερία και όχι των μύθων που έχουν δημιουργηθεί γιά αυτούς.
Δεν έχουμε ανάγκη δημιουργίας ημιθέων για να δοξάσουμε όσους έπεσαν για να είμαστε εμέις ελεύθεροι.
Ισα ίσα αν τους δούμε στις ανθρώπινες διαστάσεις τους τότε μπορούμε να εκτιμήσουμε περισσότερο την θυσία τους και την υπέρβαση που έκαναν απλοί και πολλές φορές αγράμματοι άνθρωποι.
Τελικά συμφωνούμε διαφωνώντας !

Kapetanios said...

Η αλήθεια αθεόφοβε (εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις) δεν έβλαψε κανέναν. Η διαφωνία μου έγκειται στην ανάδειξη ενός δευτερεύοντος θέματος( επίσημη εκκλησία και επανάσταση)ως κυρίαρχο! Γιατί άραγε?
Είπαμε, δεν τρέχει και τίποτα εάν υπήρξε "κρυφό σχόλιο", η φλόγα για την λευτεριά υπήρχε φανερά ή κρυφά μέσα στην καρδιά των υποδουλωμένων.
Δεν παίζει και κανέναν ρόλο εάν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός σήκωσε ή δεν σήκωσε το λάβαρο , η σημαία της επανάστασης έτσι και αλλιώς κυμάτισε ψηλά στα χέρια των αγωνιστών μας.
Δεν παίζει κανέναν ουσιαστικό ρόλο η αποδοχή από τον επίσημο κλήρο της επανάστασης, έτσι και αλλιώς οι δεσποτάδες στην πλειοψηφία τους ελάχιστη σχέση είχαν και έχουν με τον απλό κλήρο και τους Έλληνες πιστούς. Βεβαίως και προσπάθησε η επίσημη εκκλησία να φτιάξει τον δικό της μύθο και να οικειοποιηθεί τον αγώνα, αλλά σάματις είναι η πρώτη φορά ή τα κόμματα δεν κάνουν κι αυτά το ίδιο?
Ας μην μένουμε λοιπόν σ αυτά κι έλα να αναδείξουμε την ανάγκη να υπάρξουμε και στο μέλλον ελεύθεροι.
Να καλλιεργήσουμε την αγάπη για τον τόπο μας και όχι να συμπράξουμε ( με οποιονδήποτε τρόπο) στην απαξίωση του. Άλλοι καίνε βιβλία αθεόφοβε και άλλοι τις σημαίες. Άλλοι βρίζουν και γιουχάρουν εθνικούς ύμνους ξένων κρατών και άλλοι την ίδια στιγμή πάνε και κατουράνε στα μνημεία των ηρώων μας.
Πρέπει να κρατάμε αποστάσεις αθεόφοβε απ αυτό το θέατρο του παράλογου φανατισμού που μόνο προάγγελος κακών για τον τόπο μας μπορεί να είναι. Ο παραπάνω σου λόγος δεν με βρίσκει ΠΟΥΘΕΝΑ αντίθετο. Δεν είσαι εσύ αυτός που καλλιεργεί το κλίμα που ανέφερα, άλλοι είναι. Τα παιδιά μας δεν αγαπούν τον τόπο μας κι ανάθεμα εάν έδιναν όχι αίμα αλλά ούτε ένα σεντ γι αυτόν. Και σε αυτό έχουμε όλοι μας , όλοι μας ευθύνη.

Kapetanios said...

Δηλαδή εις την ναυτικήν:
Μην ασχολείστε ρε με τους μαλάκες που δεν έκαναν τίποτα , αυτούς τους ξέρουμε , πείτε καμιά κουβέντα παραπάνω γι αυτούς που πραγματικά γαμήθηκαν να μας ελευθερώσουν.
Γι αυτούς δεν ξέρουν τα παιδιά μας ( και εμείς πολλές φορές) ΤΙΠΟΤΑ.
ΈΝΑ ποστ ρε γαμώ το φελέκι μας ένα!.

αθεόφοβος said...

Τα παιδιά μας δεν αγαπούν τον τόπο μας κι ανάθεμα εάν έδιναν όχι αίμα αλλά ούτε ένα σεντ γι αυτόν.

Εδώ θα διαφωνήσω πλήρως.
Αυτά τα παιδιά που τα έλεγαν αλήτες,όπως λεει και ο Ελύτης ,θα δώσουν και την τελευταία ρανίδα από το αίμα τους αμα χρειαστεί που εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ.
Και ας μην ξέρουν την ιστορία των προγόνων τους.

Kapetanios said...

Μακάρι να έχω εγώ άδικο και συ δίκιο
Αλλά κομμάτι δύσκολο να χαρίσεις την ζωή σου για κάτι που δεν ξέρεις.
Και τα σημερινά παιδιά χώρια που δεν ξέρουν, παρα αγαπούν την ζωούλα τους( τον εαυτό τους).Άλλη μια μεγάλη ευθύνη μας. Δεν ξέρω αλλά έχω την εντύπωση οτι είμαστε μια γενιά των ανεπάλληλων λαθών.

Anonymous said...

Μπράβο Καπετάνιε -και μπουρλοτιέρη λόγω θέματος.
Όπως ακριβώς τα λες, γιατί η πρόθεση αυτών που λανσάρουν τις ειρωνικές και απαξιωτικές ταμπέλες, αυτών που τάχα κόπτονται για τη σχολαστική επιστημονική ακρίβεια (διοχετεύοντας τους δικους τους "νεοταξικούς" χονδροειδείς μύθους στην ιστορία μας), είναι να πλήξουν το φρόνημα της ελευθερίας, και αυτό στην Ελλάδα είναι των Ελλήνων και της φιλοπατρίας τους. Γιατί, επιτέλους, υπάρχει κι αυτό: "Η τήρηση του συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων". Μήπως θα μας πουν κάποτε ότι δεν υπάρχει ούτε αυτό, ένας αναχρονιστικός μύθος, μια παρεξήγηση....;
Μη φοβάστε τίποτε, μάθαμε και επιμένουμε να αντι-στεκόμαστε, και αυτό ενώνει τους προπάτορές μας με τις γενιές που θα έρθουν σε αυτό τον τόπο με αυτή τη γλώσσα και την κοινή μνήμη των Ελλήνων