01 March 2007

"Αθώος"


Προσωρινά ελεύθερος, λόγω διχογνωμίας ανάμεσα στον εισαγγελέα και στον ανακριτή Πειραιά. Για τον 19χρονο πιτσιρικά ο λόγος, που σκότωσε ( δεν έχει σημασία με πόσα μαχαίρια) τον πατέρα του. Είναι αθώος φώναζαν γειτόνοι και συγγενείς έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου.
ΕΝΟΧΟΣ θα πω εγώ και με κεφαλαία γράμματα. Και κακώς , κάκιστα, διαφώνησαν οι κύριοι κύριοι εισαγγελείς . Σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε η δικαιοσύνη να δείξει το "ανθρώπινο της πρόσωπο" . Η θέση του είναι στην φυλακή. Για το καλό του, αλλά και για το καλό όλων μας .
Η κακομεταχείριση αλλά και η βάναυση συμπεριφορά του "άντρα τύραννου" απέναντι στην γυναίκα και τα παιδιά του ήταν και είναι χαρακτηριστικό της Ελληνικής**( και όχι μόνο ) οικογένειας, και το παράδειγμα που δίνεται αφ’ης στιγμής αντιμετωπίζεται ο δράστης με συναισθηματικά κριτήρια είναι επικίνδυνο. Βεβαιότατα και συντρέχουν λόγοι προφυλάκισης του νεαρού. Από την μια ο κίνδυνος που διατρέχει από τους συγγενείς του θύματος είναι μεγάλοι αλλά και αφετέρου κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ιδιαίτερα ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκεται ( άνθρωπο και μάλιστα τον πατέρα του σκότωσε όχι καρδερίνα!!) ο πιτσιρικάς , κατάσταση που οι συνέπειες της δεν είναι και απολύτως ορατές και προβλέψιμες αυτήν την στιγμή.
Υπάρχει πεδίο άσκησης της ανθρώπινης διάστασης του νόμου και αυτό είναι στην τιμωρία του. Η επιείκεια πρέπει να είναι το πρίσμα ( εάν βεβαίως τα πράγματα είναι κατά πως φαίνονται τούτη την ώρα) κάτω από το οποίο θα υπάρξει η ετυμηγορία της δικαιοσύνης αλλά μέχρι εκεί. Οι δηλώσεις του αδερφού του δράστη («κάθε άνθρωπος που θα ερχόταν στη θέση του αδελφού μου, δηλαδή να τον χτυπούν βάναυσα, το ίδιο θα έκανε»)
μόνο αμηχανία πρέπει να μας δημιουργούν και όχι "κατανόηση" και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι αυτές που θα δώσουν το στίγμα της κοινής γνώμης.
Εδώ νιώθω την ανάγκη να πω την άποψη μου περί "φονιάδων"
Θεωρώ ότι ο καθένας μας μπορεί να μεταμορφωθεί σε φονιά κάτω από προϋποθέσεις , όλοι μας δηλαδή είμαστε εν δυνάμει φονιάδες και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ . "Αυτοί" δεν είναι κάτι άλλο από "εμάς", απλώς βρέθηκαν λάθος στιγμή σε έναν λάθος τόπο.

Γραμμή SOS "Δίπλα σου" κατά της οικογενειακής βίας (800 11 88881 χωρίς χρέωση από σταθερό σε όλη την Ελλάδα)


**Τα διαγράμματα βρίσκονται "χαμηλά" στην σελίδα

3 comments:

αερικο said...

Δεν αμφιβαλλω οτι ολοι μας μπορουμε να διαπραξουμε φονο αν συντρεξουν οι αναλογες για μας συνθηκες και προϋποθεσεις αλλα το θεμα, για μενα, δεν ειναι αν ειναι αθωος ή ενοχος κατα τη δικαιοσυνη. Ειναι αθωος και πολυ καλα εκανε κατα τη συνειδηση τη δικη του αλλα και της κοινης γνωμης.Την τελευταια νομιζω οτι πολυ την υπολογιζουν οι δικαστες μας. Δεν ειναι ετσι;

Kapetanios said...

αερικό.. ο καθένας μας κάνει αυτό που νομίζει "σωστό" και πληρώνει το αντίστοιχο τίμημα.
Δυστυχώς πολλές φορές οι δικαστές όντας δημόσια ή και πολιτικά πρόσωπα λειτουργούν βάση του κοινά παραδεκτού. Άνθρωποι έχουν καταδικαστεί προτού καν περάσουν το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου και άλλοι το αντίθετο, μόνο και μόνο γιατί το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα επέβαλε κατά κάποιον τρόπο την όποια αντιμετώπιση.
Ο πιτσιρικάς έφαγε τον γέρο του γιατί χτυπούσε τον ίδιο(?) ή την μάνα του. Βέβαια 19 χρονών δεν είσαι και τόσο πιτσιρικάς αλλά τέλος πάντων. Ξέρεις πόσες αντίστοιχες περιπτώσεις κακοποίησης υπάρχουν κάθε χρόνο? Φαντάζεσαι να πάρει ο καθένας από δαύτους ένα κουμπούρι και -έχοντας στο μυαλό του την "λαϊκή ετυμηγορία"- να πράξει κατά συνείδηση όπως λες!!
Κόλαση.

Anonymous said...

με την πράξη του να σκοτώνουμε τους εκάστοτε τυρράνους μας, θεωρώ οτι δημιουργούμε νέους. Ναι, μπορεί να απαλλασσόμαστε από τον συγκεκριμένο, αυτό όμως δυστυχώς δεν αποτρέπει κάποιους άλλους από παρόμοιες συμπεριφορές. Συν το γεγονός ότι αν μένει ατιμώρητο το έγκλημα για όποιους λόγους (δικαιολογημένους ή μη) και αν αυτό διαπράττεται, δίνεις το δεδικασμένο και σε κάποιους άλλους να το κάνουν. Είναι λάθος για μένα να βαδίζουμε στο "οφθαλμός αντί οφθαλμού". Αθώος είναι ναι, για την συνείδησή του και για όσα έχει βιώσει. αλλά όσο και αν θέλουμε να τιμωρήσουμε τον τύρρανό μας, αυτό εν τέλει δεν μας κάνει καλύτερους από τον ίδιο τον τύρρανό μας.
siS