Διαβήτης τύπου β'...
...επονομαζόμενος και διαβήτης παχυσαρκίας.
Συνήθως εμφανίζεται κοντά στην ηλικία των 40 και η αιτιολογία του είναι ένας συνδυασμός γενετικής προδιάθεσης και εξωτερικών παραγόντων όπως κακή διατροφή , αυξημένο σωματικό βάρος, μειωμένη φυσική δραστηριότητα κλπ.
Είναι από την μια μεριά μια δυσλειτουργία του παγκρέατος ( β-κύτταρα) και από την άλλη η μειωμένη ικανότητα των κυττάρων του σώματος να χρησιμοποιήσουν την ινσουλίνη που παράγει το πάγκρεας ( ινσουλινοαντίσταση)
Στον διαβήτη τύπου β δεν χρειάζεται ( σε αντίθεση με τον τύπου α ) η παροχή ινσουλίνης και οι τρόποι αντιμετώπισης έχουν να κάνουν κυρίως με την αλλαγή του τρόπου ζωής ( άσκηση, διατροφή ) και την μείωση του σωματικού βάρους χωρίς να αποκλείονται βεβαίως σπάνιες περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή ( από το στόμα ) είναι απαραίτητη.
Τα συμπτώματα (αδυναμία , πολυδιψία κλπ) πολλές φορές είναι ανύπαρκτα ειδικά στα πρώτα στάδια. Εγώ το ανακάλυψα τυχαία μπορώ να πω μετά από την παραίνεση του γιατρού μου να υποβληθώ σε μια εξέταση ( καμπύλη σακχάρου )για να δούμε επιτέλους εάν το αίσθημα της υπογλυκαιμίας που είχα είχε σχέση με την πραγματικότητα. Και είχε.
Μέχρι σήμερα και για 7 ολόκληρα χρόνια έκανα αιματολογικές εξετάσεις σε 6μηνιέα σχεδόν βάση αλλά ποτέ δεν είχα σάκχαρο πάνω από 0,94!!Πάντοτε όμως τις εξετάσεις τις έκανα πρωί και νηστικός με αποτέλεσμα να μην υπάρξει διάγνωση για την κακή ρύθμιση του σακχάρου μου. Γι αυτό δείξτε προσοχή γιατί μιλάμε για την τέταρτη (pdf αλλά αξίζει να το ανοίξετε) στον κόσμο αιτία θανάτου. Βέβαια ο θάνατος δεν πρέπει να μας απασχολεί και ιδιαίτερα
η ποιότητα όμως της ζωής μας- όση κι αν είναι αυτή- πρέπει, και επιβάλλεται να μας απασχολεί
9 comments:
Φίλε Καπετάνιε γεια σου,
Συμφωνώ (δεν γίνετε και αλλιώς) ο,τι η ποιότητα ζωής πέφτει πολύ στην περίπτωση του διαβήτη.
Είμαι ρεφλεξολόγος στο επάγγελμα και έχω να σου πω, πως ο διαβήτης είναι μέσα στο φάσμα των θεραπειών μας.
Για μένα αξίζει σίγουρα να κάνεις έστω μια δοκιμή.
Αν βέβαια δεν δέχεσαι πέρα από την κλασσική τίποτε άλλο και αυτό είναι απολύτως δεκτό.
Καλή +έχεια!
Δεν θέλω να γυρίσω μια κουβέντα στις εναλλακτικές μορφές ιατρικής και την ικανότητά τους να βοηθήσουν ή πόσο βοηθούν. Εξάλλου, δεν αναφέρεται σε εμένα η πρόταση.
Καπετάνιε, ο δρόμος για την Ιθάκη είναι μακρύς. Έτσι, τον ήθελε ποιητής έτσι τον ήθελες κι εσύ. Είναι τόση επικίνδυνη ασθένεια και τόσο εύκολο να ελέγχεται που έχω δει κόσμο να πάσχει για δεκαετίες και να λειτουργεί σε όλα πολύ καλά. Σκοτώνει πράγματι, μόνο όσους αμελήσουν να ελέγχουν την τροφή ή το βάρος τους κλπ.
Δε μπορώ να ευχηθώ περαστικά, αλλά σίγουρα γνωρίζεις καλύτερα από εμένα ότι πρέπει να προσέχεις συνέχεια.
Φίλε Δείμιε, καλά κάνεις και δεν γουστάρεις τα εναλλακτικά διότι απευθύνονται σε εύπιστους και μόνο με την ιατρική της φαρμακολαγνίας μπορείς να είσαι ύσηχος.
Είσαι δύναμη!
Δείμο .. σε ευχαριστώ για τις ευχές σου :)))
Nikos ... καλώς ήρθες κατ αρχήν.
Νομίζω ότι έγραψα πως κατά βάση αντιμετωπίζεται ο διαβήτης β και βεβαίως ποιες είναι οι αιτίες που τον προκαλούν. Απ όσο γνωρίζω η ρεφλεξολογία δεν έχει να κάμει με τον γενετικό κώδικα ούτε και με την διατροφή. Αυτήν την παρατήρηση την κάνω επειδή ανέφερες... "πως ο διαβήτης είναι μέσα στο φάσμα των θεραπειών μας". Θεραπεία αγαπητέ μου φίλε σημαίνει ... θεραπεία!!
Βεβαίως και όπως είπε και ο φίλος δείμος του πολίτη τρόποι αντιμετώπισης (και όχι θεραπείας) υπάρχουν και είναι πολλοί απλοί. Μικρά και πολλά γεύματα και σωματική εξάσκηση με λίγο περπάτημα( 30 λεπτά ) κάθε μέρα. Το κάνεις δεν έχεις κάποιο πρόβλημα, δεν το κάνεις ...κακό του κεφαλιού σου.
Με τις "εναλλακτικές θεραπείες" ( ομοιοπαθητική, μακροβιοτική ) έχω ασχοληθεί αρκετά χρόνια με τα αποτελέσματα τους άλλοτε να είναι θετικά και άλλοτε αρνητικά. Κατά βάση όμως μιλάμε για συμπτωματική αντιμετώπιση και ΟΧΙ ξανατονίζω θεραπεία.
Στην περίπτωση του διαβήτη α τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά, ινσουλίνη την δόση της οποίας θα ρυθμίσει ένας ειδικός διαβητολόγος και τίποτε παραπέρα. Φαντάζομαι ότι η έκφραση της "φαρμακολαγνίας" την οποία χρησιμοποίησες δεν αφορά και την χορήγηση ινσουλίνης??
Το θέμα βεβαίως δεν είναι εάν γουστάρει κάποιος τα εναλλακτικά( δεν αντιλήφθηκα πλήρως τον όρο είναι η αλήθεια ) ή την κλασική ιατρική ,μακάρι να ήταν θέμα γούστου δηλαδή, αλλά τι έχει κάποιος να του προσφέρει σε επίπεδο επιστημονικό. Και όσο πιο σοβαρή ασθένεια αντιμετωπίζουμε φίλε μου τόσο πιο πολύ πρέπει να απευθυνόμαστε στην επιστήμη για να βρούμε τις απαντήσεις αλλά και την θεραπεία που έχουμε ανάγκη.
Καλησπέρα.
Γεια σου καπετάνιε, σε ευχαριστώ για το καλωσόρισμα. Επειδή δεν γνωρίζεις (και σίγουρα δεν φταις)μάθε ότι η ρεφλεξολογία έχει να κάμει με τον γενετικό κώδικα. Μάθε ότι ο διαβήτης θεραπεύεται και δεν αντιμετωπίζεται όπως θες να λες. Δεν αντιλέγω για τα υπόλοιπα που γράφεις (περπάτημα, δίαιτα) θα προσθέσω και την καλή ψυχολογική κατάσταση, αλλά ως επικουρικά. Τώρα επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να πείσω ούτε εσένα αλλά ούτε και τους άλλους ομοϊδεάτες σου ξαναλέω ότι κάντε ότι σας πουν οι κύριοι με τις άσπρες ρόμπες και τα κρεμάμενα πτυχία.
Πάνω από όλα να είστε καλά.
Nikos ... και μόνο το ύφος του σχόλιου και οι αναφορές σου σε "ομοϊδεάτες σου", "κύριοι με τις άσπρες ρόμπες", "κρεμάμενα πτυχία" δείχνει την έλλειψη ακαδημαϊκού επιπέδου και μια νευρικότητα που απορρέει από την αδυναμία να δωθεί συγκεκριμένη απάντηση σε αυτά που γράφω.
Επειδή α) μας διαβάζει κόσμος που ενδεχομένως υποφέρει β) δεν θέλω να πολυλογώ με θεωρητικές αντιπαραθέσεις που βασίζονται στο άμα και το δεν ξέρεις εσύ αλλά ξέρω εγώ κλπ γ) έχω όπως σου έγραψα και προηγουμένως ΜΕΓΑΛΗ εμπειρία από "εναλλακτικές θεραπείες"( μακροβιοτική, ομοιοπαθητική, βελονισμό κλπ), θα σε παρακαλούσα να ανοίξεις ένα θέμα στο μπλογκ σου με τον τίτλο του επαγγέλματος σου για να το κουβεντιάσουμε εκεί.
Εάν έχεις κάτι συγκεκριμένο να προτείνεις στην περίπτωση μου με χαράς να την ακούσω αλλά θα σε παρακαλούσα σε πιο επιστημονική βάση.
Τα "είσαι δύναμη" και τα "δεν γουστάρεις" μόνο ένταση μπορούν να μου δημιουργήσουν και όπως φαντάζομαι ξέρεις η ένταση δημιουργεί στρες που με την σειρά του επιβαρύνει το ήδη πειραγμένο ανοσοποιητικό μου σύστημα :)))
Και εσύ να σαι καλά. :)
Ίσως να ήμουν περισσότερο δηκτικός από ο,τι θα έπρεπε.. ζητώ συγνώμη.
Τώρα στο θέμα μας. Το σώμα σου μπορεί να επιδιορθώσει το πάγκρεας που δυσλειτουργεί και απλά χρειάζεται ένα κούρδισμα από κάποιον που γνωρίζει. Στην ρεφλεξολογία τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως απλά. Οι τιμές του σακχάρου μπορούν και πέφτουν μετά από 3-4 συνεδρίες και εσύ από την πρώτη αισθάνεσαι καλύτερα.
Σίγουρα όταν το πάγκρεας δυσλειτουργεί το σώμα υστερεί και μάλιστα πολύ.
Πέρσι ήμουν στον Ευαγγελισμό (Ιατρείο πόνου) και μπορώ να σου συστήσω την διευθύντρια προκειμένου να πάρεις κάποιες πληροφορίες για την ρεφλεξολογία. Ακόμα και αν ακολουθήσεις ένα τέτοιο πρόγραμμα ο γιατρός δεν θα πάψει να σε ελέγχει και να έχει σαφώς τον πρώτο λόγο.
Και πάλι ζητώ συγνώμη για τα προηγούμενα σχόλια.
Nikos ... δεν τρέχει τίποτα :))
Πάμε στο θέμα, λες :"Οι τιμές του σακχάρου μπορούν και πέφτουν μετά από 3-4 συνεδρίες"
Οι τιμές του σακχάρου δεν μένουν ποτέ σταθερές! Η ποσότητα του σακχάρου στο αίμα έχει να κάνει με την λήψη τροφής . Στις πρώτες δύο ώρες οι τιμές του σακχάρου ανεβαίνουν και έπειτα ( στην περίπτωση του διαβήτη β ) πέφτουν κατακόρυφα με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε υπογλυκαιμικές κρίσεις. Δεν έχει να κάνει με κανένα κούρδισμα αλλά με ένα , να το πω απλά, κακό ραντεβού της ινσουλίνης και του σακχάρου και ως προς την ποσότητα αλλά και ως προς τον χρόνο που αυτές οι ουσίες βρίσκονται στον οργανισμό. Γι αυτό λοιπόν είπα και στην αρχή ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα ούτως ώστε να αποφεύγουμε την ύπαρξη στο αίμα μεγάλων "ποσοτήτων" τις μιας ή της άλλης ουσίας. Αυτό στην περίπτωση του διαβήτη τύπου β ξαναεπαναλαμβάνω.
Λες : "εσύ από την πρώτη αισθάνεσαι καλύτερα"
Λοιπόν το χαρακτηριστικό του διαβήτη είναι ότι πρόκειται για μια ύπουλη ασθένεια. Και αυτό γιατί ΔΕΝ καταλαβαίνεις πότε έχεις πολύ σάκχαρο και γενικά δεν αντιλαμβάνεσαι κάποια ιδιαίτερη ενόχληση( εκτός την περίπτωση της υπογλυκαιμίας)με αποτέλεσμα η ασθένεια να δρα "ανενόχλητη" χωρίς σε αρκετές περιπτώσεις να το γνωρίζει ο ασθενής ειδικά στα πρώτα του στάδια , που για να σε προλάβω μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια.
"το πάγκρεας δυσλειτουργεί το σώμα υστερεί και μάλιστα πολύ"
ισχύουν τα παραπάνω που είπα.
"προκειμένου να πάρεις κάποιες πληροφορίες για την ρεφλεξολογία."
Όπως σου είπα γνωρίζω αρκετά πράγματα για τον βελονισμό με τον οποίον η "εναλλακτική θεραπεία" που προτείνεις έχει αρκετές κοινές παραδοχές και λογικές αντιμετώπισης.
"να σου συστήσω την διευθύντρια προκειμένου να πάρεις κάποιες πληροφορίες"
Είναι πολύ σημαντικό (αυτό στο λέω ως συμβουλή) όταν πάμε να υποστηρίξουμε οτιδήποτε ( και μάλιστα σε δημόσια συζήτηση) να είμαστε αυτό που δηλώνουμε. Και αυτό γιατί ο γραπτός λόγος εύκολα ελέγχεται. Όταν λοιπόν λες να μου συστήσεις κάποιον άλλον εκτός από εσένα που υποτίθεται είσαι επαγγελματίας θεραπευτής,( έτσι δήλωσες) για να με ενημερώσει για την ρεφλεξολογία ουσιαστικά παραδέχεσαι το επιστημονικό σου έλλειμμα. Και αυτό δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλό γιατί α) χάνεις πελάτες και β) δυσφημείς αυτό που υποτίθεται «εκπροσωπείς».
Και ειδικά το τελευταίο εμένα με ενοχλεί ιδιαίτερα γιατί οι "εναλλακτικές θεραπείες" δρώντας συμπληρωματικά -αλλά από επιστήμονες- συντελούν στην αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών.
Φιλικά πάντα :))
Έχεις δίκιο,καλή +έχεια!
Post a Comment