19 March 2007

Δημοκρατία


Εχθές ο Κ Κουλούρης
Αύριο(?) ο Θ Πάγκαλος.









Εχθές οι 6 ( Γιώργος Σουφλιάς, Στέφανος Μάνος, κλπ)
Αύριο ?






Και το παλιό ερώτημα παραμένει αναπάντητο : Κοινοβουλευτισμός ή ( v s) κομματική πειθαρχία?

5 comments:

μαραδό said...

Αν αυτο που ζούμε είναι Δημοκρατία έστω και έμμεση εγώ είμαι πράγματι ο Μαραντόνα!

ο δείμος του πολίτη said...

Μα αγόρι μου ο κοινοβουλευτισμός είναι κομματική πειθαρχεία. Και πού να δεις τους νέους τι τραβάνε.

Kapetanios said...

Καλώς τον marado !
σάματις ένα "να" σου λείπει:))

Δείμο ...λες ρε συ το "βουλεύομαι"(σκέφτομαι , σχεδιάζω, αποφασίζω έπειτα από σκέψη ή από σύσκεψη με άλλους ) να σημαίνει πειθαρχώ ..... στα Ρώσικα χαχαχαχα
Η ομηρία ( γιατί περί αυτού πρόκειται ) των βουλευτών θεωρώ ότι ευθύνεται σε ένα μεγάλο βαθμό για το χάλι του πολιτεύματος που βιώνουμε σήμερα. Βέβαια και "χθες" το ίδιο συνέβαινε αλλά λέμε τώρα :)
Ένα πολύ καλό άρθρο έγραψε ο Γεώργιος Κόκκινος στο Βήμα , διάβασε το , αξίζει τον κόπο.
Αν θες και κάτι πιο προχωρημένο διάβασε εδώ επίσης ένα πολύ καλό άρθρο αλλά από την άλλη μεριά :))

ΠανωςΚ said...

Και Βήμα, και Anarkismonet!
Σωστός Καπετάνιε...

Kapetanios said...

ΠανωςΚ. καλημέρα.
Ποτέ μου δεν είχα τέτοια .."ψυχολογικά" προβλήματα :)) Εξάλλου και σαν άνθρωπος των αντιθέσεων είμαι.
Βεβαιότατα και ο "χώρος" απ τον οποίον προέρχεται ένα άρθρο παίζει τον ρόλο του, δίνει τον προσανατολισμό του αν θέλεις. Από εκεί και πέρα ο αναγνώστης οφείλει να ξεχωρίσει την προπαγάνδα ( δεν υπάρχει πολιτικό κείμενο που να μην την περιλαμβάνει) από την θεωρητικοϊδεολογική προσέγγιση της άποψης αυτής, κάθε αυτής που πραγματεύεται. Ε αν δεν υπάρχει και αυτή ...πέταμα στον κάδο των αχρήστων .....ας είναι και από την βίβλο προερχόμενο αν με εννοείς τι ενοάω :))
Επί του θέματος, το κείμενο του Κόκκινου είναι μια προσέγγιση του κοινοβουλευτισμού κάτω από ένα ολίγον «ογροπαικό» πρίσμα ¨Όπως λέει και ο ίδιος "Πρόκειται για μια θεώρηση του ελληνικού πολιτικού συστήματος που έχει ως πλαίσιο αναφοράς τον μετριοπαθή ευρωπαϊκό φιλελευθερισμό" και θεωρώ πως περιγράφει με σαφήνεια το ευρωπαϊκό και Ελληνικό γίγνεσθαι.
Από την άλλη δεν μπορώ να αρνηθώ και την άποψη που ορίζει την δημοκρατία ως πολίτευμα υπηκόων και όχι πολιτών, έτσι τουλάχιστον όπως έχει καταντήσει σήμερα. Άποψη που εκφράζει ο Κ Δεσποινιάδης στο anarkismonet.
Εξάλλου όσο ουτοπιστικό και εάν ακούγεται( και είναι για μένα)η επισήμανση: "Ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά του (Α, 1252a, 15-16) λέει: «Κατά μέρος άρχων και αρχώμενος, πολιτικόν» (δηλαδή, το να υπάρχει εκ περιτροπής, με σειρά, άρχοντας και αρχόμενος είναι χαρακτηριστικό πολιτικό). Και παρακάτω (Πολιτικά, Ζ, 1317 b, 2-3): «Ελευθερίας εν τω εν μέρει άρχειν και άρχεσθαι» (δηλαδή, ένα χαρακτηριστικό της ελευθερίας είναι το να άρχει και να άρχεται κανείς με τη σειρά του)" δεν παύει να είναι μια αλήθεια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που όχι μόνο απλώς δεν απέχει από την πραγματικότητα αλλά την περιγράφει σε απόλυτο θα έλεγα βαθμό, είναι και το : «Ένα παιδί που θα γεννιόταν στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το 1963 θα έβρισκε κάποιον Καραμανλή πρωθυπουργό και κάποιον Παπανδρέου στην αντιπολίτευση. Ένα άλλο παιδί που θα γεννιόταν τον επόμενο χρόνο θα έβρισκε τα ίδια ονόματα σε αλλαγμένες όμως θέσεις. Δεκαπέντε χρόνια μετά, το 1979, ένα άλλο νεογέννητο θα έβρισκε και πάλι κάποιον Καραμανλή πρωθυπουργό και κάποιον Παπανδρέου στην αντιπολίτευση. Δύο χρόνια μετά, το 1981, και πάλι αλλαγή ρόλων, αλλά όχι ονομάτων. Και τα παιδιά των παραπάνω νεογέννητων, γεννημένα ας πούμε το 2006, θα έβρισκαν έναν Καραμανλή πρωθυπουργό και έναν Παπανδρέου στην αντιπολίτευση, και μάλλον δεν θα διακινδυνεύαμε και πολύ αν προβλέπαμε ότι και τα δικά τους παιδιά, και τα εγγόνια τους θα βρούνε τα ίδια ονόματα, στις ίδιες θέσεις, σε μία από τις δύο παραλλαγές." :)))