12 March 2007

Οτζαλάν.


"Ο Οτζαλάν άκουσε με προσοχή. Προβληματίστηκε. (Κάποιο βράδυ, είχα ρωτήσει τον Απο γιατί έφυγε από την Ιταλία. Μου είπε ότι δεν ήθελε να θεωρηθεί υπεύθυνος σε περίπτωση πολιτικής αποσταθεροποίησης, δηλαδή να πέσει η ιταλική κυβέρνηση εξαιτίας του. Ο Ντ' Αλέμα τον είχε ειδοποιήσει με προσωπικό αγγελιαφόρο ότι τα παρακλάδια της «Γκλάντιο» θα τον έριχναν. Ηταν θέμα ημερών. Ετσι, δέχτηκε να φύγει από την Ιταλία..."

...Και όλοι ξέρουμε την συνέχεια.

Την ξέρουμε όμως?

Το παραπάνω απόσπασμα είναι απο το βιβλίο του Σ Καλεντερίδη "Παράδοση Οτσαλάν. Η ώρα της αλήθειας" που προσπαθεί ή μάλλον λέει την δική του εκδοχή για τα γεγονότα που συντάραξαν θα έλεγα την κυβέρνηση Σημίτη αλλά και τον μέσο Έλληνα πολίτη που μην ξεχνάμε έτρεφε και τρέφει συναισθήματα συμπάθειας απέναντι στον Κουρδικό λαό.

Θα το πάρω και θα σας πω την γνώμη μου.

11 comments:

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Για να είμαστε ειλικρινείς, καπετάνιε, ο ελληνικός λαός δεν έτρεφε αρχικά αισθήματα συμπάθειας προς τον κουρδικό λαό. Οι παλιότεροι ακόμα θυμούνται τους Κούδρους, τους άτακτους «τσέτες» που κυνήγαγαν τους έλληνες το 1922, μέχρι που τους έριξαν στο λιμάνι της Σμύρνης. Ο Κεμάλ είχε υποσχεθεί στους Κούρδους τα χωριά των ελλήνων, αποσκοπώντας να τους διαλύσει και αυτούς μέσα στην αχανή Τουρκία.
Ο ελληνικός λαός εκπαιδεύθηκε (από τα ΜΜΕ και το ΠΑΣΟΚ) να συμπαθεί τον κουρδικό λαό, στη λογική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Αυτό προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ο (κατά τη γνώμη μου λίγος) Οτσαλάν και να τον εκμεταλλευτούν οι (ακόμη λιγότεροι) πλοίαρχος Ναξάκης κ.α.. Με αποτέλεσμα να γίνουν όσα έγιναν, καθώς ο (ολίγιστος) Σημίτης δεν έλεγχε καν την ΕΥΠ του και αυτή φερόταν σαν κομματάρχης, κάνοντας ό,τι ήθελε, εκθέτοντας τη χώρα και φέρνοντας την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, από την οποία την έβγαλα άτσαλα, άγαρμπα και άθλια η κυβέρνηση Σημίτη.
Ενδεικτικό, πάντως, της λυκοφιλίας Καλεντερίδη-Οτσαλάν είναι το ότι διαρκώς τον αποκαλεί με το πολεμικό του ψευδώνυμο «ΑΠΟ». Κάτι που δεν θα περίμενε κανείς από έναν πράκτορα της κυβέρνησης. Ο Καλεντερίδης ασκούσε τη δική του πολιτική δίπλα στον Οτσαλάν και όχι την επίσημη κρατική.

ο δείμος του πολίτη said...

Πάντως όταν βλέπω βιβλία που άτομα της επικαιρότητας κάτι παθαίνω. Ωστόσο, και αυτά είναι μία ακόμη κίνηση προς την αποκάλυψη της αλήθειας ενός σκληρού διπλωματικού παιχνιδιού. Περιμένω σχόλια αν το διαβάσεις.

Kapetanios said...

Σκύλε της Βάλια Κάλντα ... ενημερωμένο σε βλέπω :)
Μια μικρή ένσταση, η εκπαίδευση του Ελληνικού λαού (στα μέσα της δεκαετίας του 80) στα θέματα του Κουρδικού λαού οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό στους αριστερούς και όχι στα ΜΜΕ( δεν είχαμε και πολλά τότε)και το ΠΑΣΟΚ. Γνώμη μου βέβαια αλλά δεν θα τα χαλάσουμε γι αυτό. :))
Ο Οτσαλάν στάλθηκε εδώ (και εν συνεχεία στο Ναιρόμπι, έδρα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ) από τα αμερικανάκια τα οποία μετά τα Ιμια βρίσκονταν στα απάνω τους.
Έχω μόνο μια μικρήηη υπενθύμιση να κάνω. Υπουργός Δημόσιας Τάξης( και δεξί χέρι του Σημίτη) την επίμαχη περίοδο 1999/2003 ήταν ένας φερελπις νέος που άκουγε στο όνομα Μ. Χρυσοχοΐδης. Την εποχή εκείνη είχε αναπτύξει ιδιαίτερα καλές σχέσης με τους ομολόγους του αμερικανούς στην προσπάθεια που έκανε η τότε κυβέρνηση να "πατάξει την τρομοκρατία" ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων. Ξέρεις, τότε που μπαινόβγαιναν αμερικανοί πράκτορες όποτε γούσταραν στην Ελληνική επικράτεια με αποθέωση μια σύλληψη τους που έγινε κατά λάθος χαχαχαχαχα. Βέβαια μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις τους συνόδευσαν και μέχρι το αεροδρόμιο για να τους ξεπροβοδίσουν!!
Ο νεαρός λοιπόν τότε Χρυσοχοίδης ( και από το 2003 έως και σήμερα γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ) που λες, τις μέρες που παιζόταν η τύχη του λεβέντη Οτσαλάν βρισκόταν όλος τυχαίος στο Αμέρικα. Δεν υπαινίσσομαι τίποτα , απλώς θυμίζω.

Δείμο... θα το διαβάσω και να είσαι σίγουρος ότι θα το σχολιάσω .
Είναι το ύφασμα μου τέτοιο :))))

μαραδό said...

Η φιλοξενία απαιτεί άλλη συμπεριφορά ,άσχετα ποιός ήταν ο Οτσαλάν ,τι κάνανε οι Κούρδοι το 22. Εχουμε αρχίσει και δημιουργούμε ΟΝΟΜΑ σε "συμμάχους" και εχθρούς και όπως λέει ο λαός καλύτερα να σου βγεί το μάτι παρά το όνομα.
Μονόφθαλμοί με Ονομα!?

Markos said...

Ας κάνουμε ένα διάλειμμα
Δες εδώ
http://aurelios.blogspot.com/2007/03/blog-post_13.html

Kapetanios said...

marado said... καλώς ήρθες :)
Δυστυχώς (μπορεί και ευτυχώς) ο όρος "φιλοξενία" δεν ισχύει σε θέματα που άπτονται της Εθνικής ασφάλειας. Και η εξωτερική πολιτική ( όπως φυσικά και το αναγκαίο αναπόσπαστο κομμάτι της που ακούει στο όνομα κατασκοπία ) είναι θέμα Ύψιστης σημασίας για την καλοημέρευση ενός Κράτους.
Στο παιχνίδι λοιπόν των κατασκόπων, των "παράνομων" αρχηγών επαναστατικών κινημάτων , του πολιτικού ασύλου κλπ ΟΛΟΙ μα όλοι ( μηδενός εξαιρουμένου , "συμμάχου" κλπ)γνωρίζουν τους όρους κάτω από τους οποίους εξελίσσεται. Μην μας παραμυθιάζουν λοιπόν ότι και καλά θα ....χάσουμε το προξενιό με την στάση και την συμπεριφορά μας στην "καυτή πατάτα" ( για να χρησιμοποιήσω και διπλωματικούς όρους)που μας έδωσαν να κρατήσουμε.
Η στάση μας και οι ενέργειες μας αγαπητέ φίλε ήταν ανάλογη του μεγέθους μας, δηλαδή "μικρή". Πώς θα μπορούσε άλλωστε να ήταν διαφορετική όταν όλοι, ανεξαιρέτως, οι μεγάλοι ( μεγαλύτεροι από εμάς) "σύμμαχοι" όπως τους λες αρνήθηκαν πεισματικά να δώσουν πολιτικό άσυλο στον ηγέτη του ΡΚΚ.
Ακόμη και η Ρωσία που θα μπορούσε να έχει κάποια οφέλη, σφύριζε αδιάφορα.
Βέβαια και θα συμφωνήσω μαζί σου για την "φιλοξενία"( ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης) των ανθρώπων που έχουμε δώσει πολιτικό άσυλο.
Εκεί είμαστε απαράδεκτοι.
Καλημέρα σου.

Kapetanios said...

Καλώς τον "Μάρκο".
"Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες", αυτό μου ήρθε στο μυαλό όταν πήγα και είδα τι μου σκάρωσες :)))
Τώρα δεν μπορώ ( πάω στην δουλειά) αλλά το βραδάκι θα κάτσω να θυμηθώ καμία ταινία που μου άρεσε.....εις το παραλθόοοοοον .Από πρόσφατες ego den!
Καλημέρααα
ΥΓ Το κείμενο σου μου άρεσε ιδιαίτερα ;)

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Κάπτεν,
παράληψίς μου που δεν ανέφερα και τον Μίστερ Κρυσοκοίντες! Εννοείται, εννεοίται! Όχι πως ο Τέο Πάγκαλ, τότε Υπ.Εξ. είναι λιγότερο υπεύθυνος.
Να σου θυμίσω, όμως, χάριν της συζήτησης, τις επισκέψεις δεκάδων ανεκδιήγητων τύπων στο στρατόπεδο της κοιλάδας Μπεκάα (τώρα μπορούμε να το λέμε δημόσια, αν και τότε ήταν παγκοίνως γνωστό μυστικό) από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο για συνέντευξη μέχρι Καμμένο, Κρητικό, Μπαντουβά, κ.α.
Δημιουργήσαν όλοι τούτοι στον Οτσαλάν μια εικόνα «προχώρα να τους φάμε, όλη η Ελλάδα μαζί σου!», η οποία πόρρω απείχε της πραγματικότητας.
Και μετά έκαναν την πάπια.
Ο δε Οτσαλάν, πέραν του ότι είχε οργανώσει το PKK προσωποκεντρικά κατ' εικόνα και ομοίωση των κούρδικων φατριών, έκανε και μεγάλα λάθη, που θα είχε αποφύγει εάν υπήρχε μια συλλογική ηγεσία στο κούρδικο αντάρτικο.

Kapetanios said...

Βαλια καλτα .. ο χοντρός ήταν "μικρή ποσότητα" χωρίς τον Κρανιδιώτη.
Το μόνο που θυμάμαι απ αυτόν ήταν τα μπινελίκια που άλλαξε ( δεν θυμάμαι ΠΟΤΕ ήταν)με τους Γερμανούς οι οποίοι του τα έβαλαν να τα φάει με την δημόσια συγνώμη που τους ζήτησε.
Δεν θυμάμαι ακριβώς τι στον κόρακα τους είχε πει .Το Αλτσχάϊμερ μου προχωράει βλέπεις!!

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Ότι η Γερμανία είναι γίγαντας με μυαλό μικρού παιδιού ή κάτι ακόμη πιο προσβλητικό. Από τότε δεν μπορούσε να βουλώσει το απύλωτο...

Kapetanios said...

Α να γεια σου!:))