13 April 2007

Ανθρώπινες χωματερές!

Μπορεί ακόμη να βαριέμαι ( λόγω Πασχαλινών διακοπών) να γράψω κανα ποστ αλλά το διάβασμα δεν το βαριέμαι σχεδόν ποτέ! Βολτάροντας λοιπόν στην γειτονιά έπεσε το μάτι μου σε ένα θέμα του ΠανωςΚ. με την επεικεφαλίδα Σωφρονιστικά(;) ιδρύματα .
Γράφει :
"Οι κρατούμενοι δεν προαυλίζονται ποτέ. Ο μοναδικός χώρος κίνησης είναι ένας στενός διάδρομος, που ουσιαστικά χρησιμεύει ως πρόσβαση στις λιγοστές τουαλέτες. Οι κρατούμενοι δεν τρώνε ποτέ σε τραπεζαρία για τον απλούστατο λόγο ότι τραπεζαρία δεν υπάρχει. Τρώνε στο δάπεδο, καθώς το κελί δεν διαθέτει ούτε τραπέζι, ούτε καρέκλα. Τα κελιά, ιδιαίτερα μικρού μεγέθους, έχουν μόνο δύο στρώματα. Ούτε κουβέντα να γίνεται για σεντόνια και μαξιλάρια. Τα χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε είδη καθαριότητας. Το χαρτί υγείας, είναι προφανώς είδος… πολυτελείας, ενώ οι 80 περίπου γυναίκες πέρα όλων των άλλων δεν έχουν σερβιέτες....(Συνέχεια)"
Τι να πει κανείς!! Δεν ζορίζω τον εαυτό μου να θυμηθώ ποιός ήταν αυτός που είπε ότι τον πολιτισμό μιας κοινωνίας τον βλέπει κανείς στα σωφρονιστικά της ιδρύματα αλλά η άποψη του με εκφράζει απόλυτα.
Θεμέλιος λύθος μιας οργανωμένης και πολιτισμένης κοινωνίας είναι ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και η ανάδειξη της ανάγκης να λειτουργούμε με γνώμονα το δικαίωμα του άλλου πρώτιστα και εν συνεχεία του εαυτού μας. Ε λοιπόν κάτω απ αυτές τις συνθήκες διαβίωσης και "σωφρονισμού" που επιβάλλει ο εγκλεισμός των παρανομούντων στις φυλακές μας, το μόνο σίγουρο είναι οτι και ο τελευταίος "εγκληματίας" θα καταλάβει πλήρως την κτηνωδία και την απανθρωπιά που μας διακατέχει αλλά και την έλλειψη κάθε σεβασμού στο πρόσωπό του.
Πολύ καλά λοιπόν θα κάνει όταν βγεί κάποια στιγμή "έξω" να μας 'ξηγηθεί ανάλογα .
Και το κάνει.
ΥΓ Στις φυλακές δεν βρίσκονται μόνο αποβράσματα και κτήνη. Βρίσκεται και ο ανήλικος , ο παραβάτης του κώδικα οδικής κυκλοφορίας που δεν είχε να πληρώσει , ο άφραγκος μικροαπατεώνας της αρπαχτής, ο κατεστραμένος μικρομεσαίος επιχειρηματίας που "μπήκε μέσα" και δεν τακτοποίησε τις οφειλές του προς το ΙΚΑ , κλεφτρόνια της κακιάς ώρας και πάρα πολλοί ναρκομανείς που πέρα απο το ποινικά κολάσιμο της χρήσης , η απο εκεί και πέρα παραβατικότητα τους οφείλεται στην αδυναμία να πληρώσουν την δόση τους.
Οι παραπάνω κατηγορίες αποτελούν και την πλειοψηφία των έγκλειστων και είναι πραγματικά κρίμα να τους μεταμορφώνουμε σε αποφυλακισμένους ικανούς για όλα με την αντιμετώπιση μας κατά την διάρκεια της έκτισης της ποινής τους.

Ας βάλω εδω και μια εκ των υστέρων(23-4-07) εξέλιξη για να βγουν και κάποια συμπληρωματικά συμπεράσματα.
Άλλα σχετικά άρθρα με την παραπάνω εξέλιξη
Εριξαν στους λύκους τους ...ανηλίκους

20 φορείς του AIDS καταδικασμένοι σε... αργό θάνατο

11 comments:

Alkyoni said...

άσχετο με το ποστ-όπως πάντα άλλωστε-
Ήρθα να σου πω χρόνια πολλά καπετάνιε μ κι εσένα και στο αερικό και σ όλους
Α ναι σε λίγο φεύγουμε για ψάρεμα!
:)
Φιλώ σας όλους

Kapetanios said...

Alkyoni .. πάντα τυπική !
Να περνάς καλά και ... καλό ψάρεμα :)

vampiria said...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου καπετάνιε μου! Όταν αποκτηνώνεις τον άνθρωπο, τι να περιμένεις μετά; Να σου φερθεί σαν..."κύριος"; Δυστυχώς, στην...πολιτισμένη κοινωνιά μας δεν υπάρχει χώρος ούτε για αξιοπρέπειες, ούτε για σεβασμό του ανθρώπου από τον άνθρωπο!
PS. Άσχετο! Κάπου άκουσα ότι ο πολιτισμός φαίνεται και από τα πεζοδρόμια(!), που επίσης είναι ανύπαρκτα στην κοινωνία μας!

ο δείμος του πολίτη said...

Πολύ ωραία η κατάληξή σου. Και ναι, ο πολιτισμός μας αποκαλύπτεται από τα σωφρονιστικά ιδρύματα -που εμείς απλά και βάρβαρα τα αποκαλούμε φυλακές. Αυτό όμως κοινωνιογλωσσολογικά σημαίνει ότι αποδεχόμαστε ασυνείδητα πως είναι χώροι φύλαξης εγκληματιών και όχι τόπος σωφρονισμού.

Kapetanios said...

vampiria ... έτσι ακριβώς! :)

Δείμο, πολύ φοβάμαι ότι πρόκειται για μια συνειδητή και όχι ασυνείδητη αποδοχή του όρου "φυλακή" από πολύ κόσμο. Δύσκολα πείθεις τον μέσο Έλληνα (που έχει βαθιά μέσα του ριζωμένη την άποψη ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει και έτσι γεννιέται) ότι ΠΡΕΠΕΙ να έχουν όλοι μια δεύτερη ή και τρίτη ευκαιρία. Οπότε το σωφρονιστικό του θέματος πάει περίπατο.
Έρχεται και ένα ( 3-4 δηλαδή ) Γκουαντάναμο και …. άντε γειά!

ΠανωςΚ said...

Φοβάμαι πως τα πράγματα είναι όπως ακριβώς τα λέτε. Μπορεί γενικά οι φυλακές και τα σωφρονιστικά ιδρύματα να με βρίσκουν αντίθετο, αλλά να σημειώσω πως αρχικά το ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται βάσει νόμων για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού ζητήματος. Τα άλλα, τα μεγαλύτερα, ας περιμένουν...

ο δείμος του πολίτη said...

Και εγώ συμμερίζομαι το φόβο σου αυτό. Η λέξη δεύτερη ευκαιρία μεταφράζεται με γκέτο για τοξικομανείς (που ζητούν όλοι), με απομάκρυνση των προς επανένταξη ψυχασθενών από τη γειτονιά (Εύοσμος) ή τοξικομανών (από νοσοκομείο της πόλης μας) ή τους αποφυλακισθέντες. Εϊναι το κίτρινο χαρτί που έλεγαν οι Κατσιμίχα κάποτε.

hracker said...

>Αυτό όμως κοινωνιογλωσσολογικά
>σημαίνει ότι αποδεχόμαστε
>ασυνείδητα πως είναι χώροι
>φύλαξης εγκληματιών και όχι
>τόπος σωφρονισμού

Αγαπητέ Δείμο, ΔΥΣΤΥΧΩΣ νομίζω ότι έχουμε όλοι δεχθεί τον εγκλεισμό ως τιμωρία και όχι διαδικασία σωφρονισμού, και μάλιστα συνειδητά! Αν ήταν διαφορετικά, η κατάσταση θα μας έθιγε και θα αντιδρούσαμε ουσιαστικά όπως κάνουμε όποτε νιώθουμε ότι κάτι μας θίγει.

Κάπου εδώ θυμάμαι με λύπη τον Σαράντο Καργάκο να λέει ότι ο Έλληνας θα επαναστατεί πλέον μόνον για χρήματα (ή κάτι τέτοιο).

Markos said...

Πολύ φοβάμαι ότι στις φυλακές δεν βρίσκονται καν αποβράσματα και κτήνη, ξέρεις Καπετάνιε.
Και θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα ότι μάλλον έχουν ξεχάσει το ρόλο των φυλακών...
Την Καλησπέρα μου

Kapetanios said...

ΠανωςΚ.... η αλήθεια είναι ότι δεν πολυκατάλαβα την ένσταση σου για την ύπαρξη σωφρονιστικών ιδρυμάτων!
Πέρα όμως απ αυτό η εξασφάλιση τουλάχιστον όσων προβλέπονται βάσει νόμων κατά την διάρκεια του εγκλεισμού θα με βρει σύμφωνο.
Βεβαίως η δημιουργία το ενδιαφέρον και η δραστηριοποίηση φορέων τύπου ΣΥΡΙΖΑ ή "η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων" προσπαθούν να ωθήσουν τα πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση και πρέπει να υποστηριχτούν από το σύνολο των κρατουμένων. Θετικό επίσης είναι το γεγονός της δημιουργίας ιστοσελίδας (www.keli.gr)με την οποία υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα να δημοσιοποιήσουν τα όποια προβλήματα με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Τίποτα δεν χαρίζεται σε κανέναν πόσο μάλλον σε ανθρώπους που οδηγήθηκαν ( ηθελημένα ή όχι) στο περιθώριο.

Kapetanios said...

Δείμο, η επανένταξη ακούγεται ΚΑΙ σε αυτήν την περίπτωση κάτι σαν ανέκδοτο! Φύγε "κακό" απ τα μάτια μου!

Καλώς ήρθες hracker :)
Έχω την εντύπωση ότι ο Έλληνας επαναστατεί εδώ και καμιά 25αρια χρόνια μόνο για τα χρήματα.Και να ψηφίζουν με βάση τα οικονομικά και μόνο συμφέροντα!

Μάρκο πολλά από τα αποβράσματα κυκλοφορούν και έξω. Δεν είναι και κατηχητικά οι φυλακές μας, είναι σίγουρο.
Ε ρε γαμώτο δεν γίνεται και καμιά δικτατορία να πάρουν και οι φυλακές λίγο απ την "δόξα" των πολιτικών κρατουμένων η παρουσία των οποίων έδωσε για πολλά χρόνια στο παρελθόν μια νότα ιδεολογικοπολιτικού υπόβαθρου και προβληματισμού στον αυλόγυρο τους. :))