04 May 2007

Υγεία.

«Το να αντιμετωπίζει κανείς την ιατρική εκπαίδευση είτε στη σχολή είτε στην ειδικότητα κριτικά, ισοδυναμεί με καθήκον που απορρέει από την προσήλωση στα συμφέροντα της δημόσιας υγείας…»

Την ώρα που ο λ α ϊ κ ι σ μ ό ς γνωρίζει ανέλπιστες μέρες δόξας (!!!) ο επιστημονικός λόγος έστω κι εάν μας βρίσκει αντίθετους σε επιμέρους θέματα, πρέπει να προβάλλεται ως το αντίπαλο δέος. Πρέπει να υπάρχει κάπου εκεί, στον χωροχρόνο, μήπως και αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον …… που χλωμό το βλέπω και να με συμπαθάτε.

"Ο κακός"

4 comments:

Unknown said...

Όλ' αυτά λέγω είναι προβοκάτσια της συντεχνίας των Ιατρών που παίρνουν παχυλούς μισθούς και κάααθονται χωρίς να κάνουν τίποτε...

Πέραν της πλάκας πάντως η τοποθέτηση είναι αρκετά σφαιρική και ενδιαφέρουσα παρότι στην αρχή της παραλίγο να με προκαταβάλει ενάντιά της :)

Ερώτημα εγείρω βασικά κυρίως στο bonus αποδοτικότητας που αναφέρει. Καλά τα bonus αλλά το θέμα είναι ποιά κριτήρια χρησιμοποιούνται, ποιός κάνει την κρίση και τί συμφέροντα έχει αυτός που κάνει την κρίση. Και όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο το αποτέλεσμα της αποδοτικότητας διαστρεβλώνεται μέσω απλών - ορθολογικών - κανόνων.

Έτσι λοιπόν, πολύ φοβούμαι πως: αφού όλα τα άλλα κριτήρια είναι υποκειμενικά και μάλιστα η ορθή συμπεριφορά του Ιατρού συνεπάγεται λίγους πελάτες και πολλές φορές περισσότερο από τον αναμενόμενο για κάθε πελάτη χρόνο - άρα αντίκειται στην οικονομική αποδοτικότητα του συστήματος και δεν επιδέχεται "οικονομικές βελτιστοποιήσεις", αφού αυτές θα οδηγήσουν σε αστοχία ορθής αντιμετώπισης σε δύσκολες περιπτώσεις - τα τελικά κριτήρια αποδοτικότητας θα είναι πάλι το πλήθος των ασθενών που εξετάζονται. Βλέπεις μόνο οι αριθμοί μπορούν να αποτελέσουν "αντικειμενικό" κριτήριο, και ας σφάλουν τις περισσότερες φορές στις εκτιμήσεις τους.

Πιστεύω πως το μόνο που μπορεί να αποτελέσει ορθή αντιμετώπιση είναι η αύξηση της αμοιβής στα επίπεδα που αρμόζουν για το είδος της προσφοράς και την ευθύνη του επαγγέλματος και φυσικά η δια-βίου, σωστή, εκπαίδευση.

Αλλά αυτό δεν είναι το πρόβλημα όλων των ανθρώπων τελικά και σε αυτό δεν στηρίζονται όλα τα κακά; Σε αυτό και στο stress (επαγγέλματος και διαβίωσης)...

Άλλωστε για να εφαρμοσθεί, πρέπει να εφαρμοσθεί συνολικά στην κοινωνία.. δεν γίνεται να εφαρμοσθεί μόνο σε ένα υποσύνολό της.

Kapetanios said...

Καλησπέρα καμηλιέρη :)
Και η δική μου η επιφύλαξη με το θέμα των "προγραμμάτων επιβράβευσης" έχει να κάνει.
Παρ όλα αυτά έχω την εντύπωση ότι μιλάει για επιβράβευση των ιατρών στην αποτελεσματικότητα τους, στο θέμα της πρόληψης και τις έγκαιρης διάγνωσης.("πχ προγράμματα εμβολιασμών, έλεγχος νεφροπάθειας σε διαβητικούς ασθενείς, έγκαιρος έλεγχος για καρκίνο του μαστού κτλ") Θα μου πεις βέβαια για ποιες προληπτικές εξετάσεις μιλάμε την στιγμή που απ την μια δίνονται με το σταγονόμετρο κι από την άλλη υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για πλήρη κατάργηση τους από τις παροχές των ταμείων!!
Το ΕΣΥ πρέπει να πάψει να είναι μια βιομηχανία συνταγογράφησης , που γύρω της αναπτύσσεται μια παραοικονομία και μια διαπλοκή και να μεταμορφωθεί σε "Ιατρεία παροχής υπηρεσιών" με γνώμονα την δημόσια υγεία. Πού είναι όμως φίλε μου η πολιτική βούληση αλλά και η δική μας πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση? Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου είναι "ικανοποιημένο" με την παρούσα κατάσταση είτε από άγνοια είτε γιατί έχει βρει τα κονε του μέσα από αυτό το σύστημα και βολεύεται. Βέβαια πάντα υπάρχουν οι χαμένοι της υπόθεσης που συνήθως όμως είναι άτομα χαμηλού βιοτικού και πνευματικού επιπέδου τα οποία ( δυστυχώς ) δεν διαμορφώνουν πολιτικές επιλογές.
Από εκεί και πέρα σε ότι έχει να κάνει με την επιστημονική κατάρτιση και επάρκεια των Ελλήνων γιατρών, έχω την αίσθηση ότι στην πλειοψηφία τους είναι σε κάποιο ικανοποιητικό επίπεδο και οι διαφορετικές απόψεις που ακούγονται ( και μάλιστα με την μορφή αλαλαγμών και μηδενισμού) μάλλον λαϊκίζουν ασύστολα.
6 μήνες μπαινόβγαινα στο ΜΟ.Χ.Α. του Παπανικολάου και οφείλω να παραδεχτώ ότι πολύς κόσμος γύρισε απ τον Άδη εξαιτίας τους
Ασφαλώς και πρέπει να επιβάλλεται και να εξασφαλίζεται οικονομικά η δια βίου εκπαίδευση ( τρέμε Αλογοσκούφη ). Η ιατρική εξελίσσεται ραγδαία ( όπως συμβαίνει και με όλες της επιστήμες) και ο γιατρός που δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα γίνει, άθελα του, ακόμη και επικίνδυνος για την δημόσια υγεία.

ο δείμος του πολίτη said...

Τελικά ο μήνας θα πάει στραβά. Συμφωνούμε απόλυτα ::))

Anonymous said...

Κύριοι καλησπέρα
Τα πράγματα δεν είναι τόσο πολύπλοκα όσο μας φαίνονται. Τόσες σοβαρές χώρες με αντίστοιχα σοβαρά δημοσιονομικά συστήματα έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες πολλά από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το ΕΣΥ σήμερα.
Μια περατζάδα από τα site του Καναδικού και Σουηδικού Υπ. Υγείας καθώς και των και Ιατρικών συλλόγων των χωρών αυτών θα σας πείσει. Επιπλέον σε αυτά τα site παρατείθενται και ωραιότατα - σταθμισμένα - ερωτηματολόγια σχετικά με την απόδοση και την ποιότητα των ιατρικων υπηρεσιών τα οποία χρησιμοποιούνται και αυτά εδώ και δεκαετίες.

Κάποια στιγμή που θα έχω περισσότερο χρόνο θα γίνω πιο συγκεκριμένος.