16 June 2007

Άνθρωπος, ένα περίεργο ον!! (2)

Απ τους προστάτες μας
ποιος θα μας σώσει ;;;


Περιστατικό βασανισμού συλληφθέντων μεταναστών ( για κάποια κλοπή απ ότι ακούγεται στο βίντεο) σε κάποιο τμήμα της Ασφάλειας .
Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο πιο μαλάκας μέσα στον χώρο που εξελίσσεται η αποκάλυψη των "ανθρώπινων" χαρακτηριστικών γιατί ΔΕΝ ξέρω να σας απαντήσω.

Το θέμα το είδα στο indymedia

16 comments:

ο δείμος του πολίτη said...

Το είδα κι εγώ κι ανατρίχιασα. Γιατί; Ποια είναι εκείνα τα τόσο ταπεινά και δειλά ένστικτα που μπορούν να οδηγήσουν ένα αστυνομικό στο ρόλο του μπάτσου; Ποιο δικαίωμα του δίνει την ελευθερία να καταχράται την εξουσία του και να αντιδρά με τέτοιο τρόπο;

Δεν ξέρω, από τη μια κατηγορώ τη συνδικαλιστική νοοτροπία να καλύπτονται οι ημέτεροι μέσα από στημένα αθωωτικές ΕΔΕ με διάφορες ανακρίσεις της πλάκας πάντα. Από την άλλη, η ίδια η εκπαίδευσή τους που τονίζεται ο σημαντικός κοινωνικός τους ρόλος. Αλλά η ατιμωρησία και η ψυχολογία που καλλιεργεί ο σημερινός υπουργός οδηγούν σε μία μοναδική έξαρση του φαινομένου.

ΠΡΕΖΑ TV said...

Να τους χαιρομαστε τους μπατσους του εθνους μας!

Anonymous said...

Αυτοί είναι οι πραίτορες...

Kapetanios said...

Δείμο εγώ δυστυχώς ή ευτυχώς δεν ανατρίχιασα.
Έχοντας υπάρξει αρκετές φορές στην θέση των 2 Αλβανών (προ 30ετίας και μάλιστα στο ίδιο τμήμα) δεν μου κάνει και ιδιαίτερη αίσθηση το θέαμα.
Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω και λίγο λαιτ εδώ που τα λέμε.
Σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων ανά τον κόσμο στις φυλακές ύψιστης ασφάλειας καταστρατηγούνται βάναυσα.
Στην εποχή ΤΩΝ Γκουαντάναμο .
Στην εποχή που η κράτηση ύποπτων χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες μπορεί να επιμηκυνθεί όσο χρειάζεται για να κατασκευαστούν αποδεικτικά στοιχεία ενοχής.
Σε μια εποχή που οι μέθοδοι τύπου Σάββα Ξηρού έχουν είδη εδραιωθεί και έχουν περάσει στην συνείδηση του Έλληνα ως κάτι φυσιολογικό και αποδεκτό κάτω από μια φιλοσοφία του ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
Σε μια εποχή που τα "λευκά κελιά" ....άσπρισαν περισσότερο.
Σε αυτήν λοιπόν την εποχή τι μπορώ εγώ να νιώσω βλέποντας δυο μαλακισμένα να ψιλοχαστουκίζουν ο ένας τον άλλον "ομολογώντας" μάλιστα φωναχτά ότι είναι μαλάκες.
Και πολύ μαλάκες είναι μάλιστα μιας και με αρκετή πείρα στις πλάτες μου δεν μεταξανάδα υπό τον φόβο μιας ή δυο σφαλιάρων να κοπανάνε ο ένας τον άλλον.
Η σφαλιάρα ξέρεις ήταν από δεκαετίες το ψωμοτύρι των "οργάνων"( όχι των γεννητικών)
Η πολιτική προέκταση είναι ένα ζήτημα ( και μάλιστα μεγάλο) αλλά όχι στην βάση του ποιος είναι υπουργός σήμερα!
'Άπτεται πολλών παραμέτρων μιας και οι μέθοδοι κι πρακτικές των δυνάμεων αντιμετώπισης και καταστολής του εγκλήματος λειτουργούν περισσότερο από ποτέ σαν συγκοινωνούντα δοχεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Καλημέρα σου

Kapetanios said...

Πρέζα , ζεις σε ένα Έθνος που το ξύλο (και δη η σφαλιάρα) βγήκε απ τον παράδεισο βρε! :))
Είναι και κατά των ρυτίδων.


confused φαντάζεσαι τον Πολύδωρα Ναπολέων Βοναπάρτη χαχαχα
Ο μέγας Πραίτορας χαχαχαχαχα

Kapetanios said...

Να συμπληρώσω εδώ ότι η προέκταση που πάει να δοθεί ( μετανάστες κλπ) με αφήνει παγερά αδιάφορο απ όποια πλευρά κι αν επιχειρείται.
Είτε πρόκειται δηλαδή για υστερικές φωνές που μιλούν για την εισαγόμενη εγκληματικότητα είτε για κάποιους που περιορίζουν το φαινόμενο της βίας των Αστυνομικών στους μετανάστες .
Μακριά από εμένα τέτοια κοντόφθαλμη και επιδερμική προσέγγιση του φαινομένου ( και σε καμία περίπτωση σημερινού)της εγκληματικότητας και της βίας απ όπου κι αν προέρχεται.

Alkyoni said...

:|

aqua said...

Συμφωνώ πως το βιντεάκι είναι πολύ λάιτ μπροστα σ'αυτά που πραγματικά συμβαίνουν στα κρατητήρια των τμημάτων.Πολύ γρήγορα ξεχάσαμε τον νεαρό κρατούμενο που πήγε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από το τμήμα Καλλιθέας.
Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν.
Υπάρχουν κι άλλοι που βγαίνουν απ'τα κρατητήρια μαύροι .Κι άλλες που βγαίνουν βιασμένες.Μα πόσοι έχουν το θάρρος να το δημοσιοποιήσουν?
Εχω ακούσει μπάτσο να λέει:
Βάρα μα μην σε δει άλλος και πρόσεχε μην κάνεις πολλές μελανιές!!
Γνωστές οι μέθοδοι και πολύ παλιές....

Kapetanios said...

Έτσι είναι aqua και καλησπέρα.
Όχι μόνο δεν έχουν αυτοί το θάρρος να το δημοσιοποιήσουν αλλά ( για να το πάμε και λίγο παρακάτω)ούτε και εμείς έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε.
Όχι τουλάχιστον με τον ερασιτεχνικό και επιπόλαιο τρόπο με τον οποίο μεταδώσαμε την είδηση σε χρόνο ντε τε.
Ποιός από εμάς άραγε ( και εμού συμπεριλαμβανομένου) έλεγξε την γνησιότητα του βίντεο?
Γιατί παραγνωρίσαμε την δυνατότητα της "κατασκευής" του ακόμη και από παιδιά 18 χρονών?
Τι θα κάναμε όλοι εμείς εάν στην περίπτωση ήταν Έλληνες οι βασανιζόμενοι?
Θα δείχναμε τα πρόσωπα τους φόρα παρτίδα αγνοώντας την ζημία που θα κάνουμε?
Ποιός είναι αλήθεια ο ρόλος που θα θέλαμε να παίξουμε (διατηρώντας ένα μπλογκ) στην διαχείριση της εκάστοτε είδησης?
Μήπως τα κακώς κείμενα των ΜΜΕ ( προσπάθεια εντυπωσιασμού στην μετάδοση της είδησης κλπ) έχουν ήδη περάσει και στα μπλογκς?
Μήπως το σλόγκαν της 15λεπτης δημοσιότητας "πιασάρικων" θεμάτων (προς άγρα αναγνωστών) έχει περάσει για τα καλά και σε τούτον τον χώρο?
Σίγουρα οι ειδήσεις τρέχουν, αλλά το κυνήγι τους( ως αυτοσκοπός) δεν μειώνει κατακόρυφα την δυνατότητα παρέμβασης και την ποιοτική και σε βάθος χρόνου πίεση στην εξουσία?
Είναι πολλά τα ερωτήματα που μου έρχονται στο μυαλό οι απαντήσεις των οποίων θα ρυθμίσουν και το τι μέλει γενέσθαι τελικά στον χώρο "μας"
Καληνύχτα σου.

Anonymous said...

Kapetanie dwse eksousia kai 8a deis to ali8ino proswpo kapoiou den lene?
H Katapatisi twn an8rwpinwn dikaiwmatwn 8elei poly douleia akomi gia na stamatisei... opws poly sosta egrapses....
"Πρέζα , ζεις σε ένα Έθνος που το ξύλο (και δη η σφαλιάρα) βγήκε απ τον παράδεισο βρε!"

...kai distixws den simbainei mono mesa sta astynomika tmimata.
Simbainei poly pio konta mas...sto spiti tou geitona poy dernei ti gynaika toy...i sto sypermarket tis geitonias pou i ekneurismeni mama xastoykizei to paidi tis giati klaei...kai kaneis den brisketai na tis kratisei to xeri prin afisei simadi sto proswpo toy pentaxronou.

Lenaki

ο δείμος του πολίτη said...

Στο σχόλιό σου θα με βρεις απόλυτα σύμφωνο. Δεν είναι θέμα Υπουργού, αλλά ουσιαστικά θέμα της δημοκρατίας. Μία φαντασιακή κατάσταση, μια ψευδότιλη επίφαησ ελυθερίας που λογοκρίνεται, που αστυνομεύεται και οδηγέι τα αστυνομικά όργανα σε παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κι εγώ το είδα σαν Αμπού Γκράιμπ -πιο ελληνικό αφού μας λείπουν οι συνθήκες πολέμου και τρομοκρατίας. Είναι και τούτο μία παθογένεια.

Σκέψου όμως ότι ποτέ δεν είχαμε σε 4 χρόνια τέτοια μαζικότητα παραβιάσεων σε φυλακές και κρατητήρια (αργά ή γρήγορα όλα θα έβγαιναν στη φόρα). Έχουμε όμως να κάνουμε με μία πολιτική που απαιτεί την αστυνόμευση και την κάθε -συνδικαλιστικά πάντα καλυμένη- παραβίαση ακόμα και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Στο σχόλιό σου στην Aqua θα με βρεις αντίθετο (άργησα, αλλά το πέτυχα). Ο εντυπωσιασμός των blogs δεν έχει να κάνει σε τίποτα με εκείνων των ΜΜΕ.

Kapetanios said...

α. "..Σκέψου όμως ότι ποτέ δεν είχαμε σε 4 χρόνια τέτοια μαζικότητα παραβιάσεων σε φυλακές και κρατητήρια .."
β. "..αργά ή γρήγορα όλα θα έβγαιναν στη φόρα.."

Πιστεύω δείμο ότι το β απαντά στο α.
Και εξηγούμαι.
Μπαινοβγαίνοντας σε διάφορα κρατητήρια της χώρας ( Κέντρο Αθήνας , Ελευσίνα, Μέγαρα, Κέρκυρα κλπ ) σε ηλικία 12-19 χρονών είτε πηγαίνοντας για μια απλή εξακρίβωση στοιχείων είτε κατηγορούμενος για τεντιμποϊσμό ή ξυλοδαρμούς (ήμουν λίγο ζωηρός στα νιάτα μου το ομολογώ) η άποψη μου είναι λίγο διαφορετική από την δική σου.
Το μόνο που έχει διαφοροποιηθεί είναι κατά την γνώμη μου η ενημέρωση του κόσμου.
Κατά βάση ο προπηλακισμός ήταν και είναι σε ημερήσια διάταξη είτε στα κέντρα μεταγωγών είτε στα κατά τόπους κρατητήρια. Για τα σωφρονιστικά ιδρύματα τα ξέρεις. Και εκεί δεν μιλάμε ασφαλώς για κάποιες σφαλιάρες αλλά για προχωρημένες μεθόδους κατακερμάτισης της προσωπικότητας των κρατουμένων.
Δεν θα είμαι καθόλου υπερβολικός μάλιστα εάν έλεγα ότι σε επίπεδο ψωροκώσταινας( και όχι παγκόσμιο) τα πράγματα για πολλούς και διάφορους λόγους ( συνδικαλισμός και ενημέρωση στα σώματα ασφαλείας, έντονη και διαφοροποιημένη ως προς το παρελθόν πολιτικοποίηση, φόβος διαρροής στα ΜΜΕ κλπ) τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με πριν από 30 χρόνια.
Δεν θέλω να επεκταθώ σε προηγούμενες( των τριών) δεκαετίες που σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες αριστερών που κρατούνταν ή στέλνονταν εξορία η κατάσταση στους αυλόγυρους και στα ενδότερα των φυλακών ήταν πέραν κάθε φαντασίας τρομαχτική.
Κάνοντας μια μικρή αναδρομή ( έχοντας φυσικά μικρή σε σχέση με κάποιους άλλους πείρα) θα πω ότι η καλύτερη περίοδος μάλλον( κατά την γνώμη μου πάντα) ήταν στην 3ετία ‘85-‘88.
Κι αυτό γιατί κάποιες αλλαγές στην νοοτροπία που επιχειρήθηκαν με την έλευση ενός νέου κόμματος στην εξουσία ( σε μια προσπάθεια να δείξουν κάτι διαφορετικό ) άρχισαν κάπως να φέρνουν κάποια( λίγα) αποτελέσματα από την μια και από την άλλη για λόγους που δεν είναι του παρόντος υπήρξε μια χαλάρωση του Κρατικού μηχανισμού σε όλες του της πτυχές.
Από εκεί και πέρα τα πράγματα συνέχισαν την γνωστή πορεία τους και φτάσαμε στο σήμερα που έχουμε πλέον ξαναγυρίσει για τα καλά στο παρελθόν ( και όχι μόνο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων.)
Πισωγύρισμα λοιπόν θα το χαρακτήριζα εγώ και όχι κάτι καινούργιο.
Μην ξεχνάς ότι η πρώτη επιχείρηση «Αρετή» (την οποία είδα με τα μάτια μου ) έλαβε χώρα κοντά στο 1981( Φθινόπωρο εάν θυμάμαι καλά) και μην φαντάζεσαι ότι έδινε κανένας βάση στις μεθόδους των Αστυνομικών οργάνων είτε κατά τις προσαγωγές είτε στις φυλακές από τους εκεί υπαλλήλους.. Δεν άφησαν τίποτε όρθιο ( Πλάκα, Εξάρχεια, Ομόνοια, Σύνταγμα κλπ) Και όταν μιλάμε για ξύλο μην φαντάζεσαι αυτό που βλέπεις στο βίντεο έτσι ;)
Και όταν λέω κανένας εννοώ…. ΚΑΝΕΝΑΣ..
Το τελευταίο το τονίζω ιδιαίτερα γιατί πολύ παίζει το σενάριο των δημοκρατικών συνειδήσεων και αισθημάτων των Ελλήνων ( απολίτικων και απολίτιστων κατά βάση ) πολιτών τώρα τελευταία.
Εδώ πρέπει να προσθέσουμε και την άμεση σχέση που υπάρχει πλέον ( και με την βούλα της συνθήκης Σέγκεν) στις μεθόδους και την αντιμετώπιση του οργανωμένου αλλά και του κοινού εγκλήματος. Δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από τις διεθνείς εξελίξεις ( που κάθε άλλο παρά στηρίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα) το δικό μας σύστημα αντιμετώπισης και καταστολής και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε.
Και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
Αλλά ας σταματήσω εδώ γιατί η κουβέντα θα τραβήξει σε μάκρος και δεν λέει .

Kapetanios said...

Καλώς το Λενάκι.
Σε χάσαμε :)
Δεν έχεις άδικο στο θέμα της κακοποίησης των παιδιών αλλά και γενικότερα για το θέμα της βίας.
Μια πολύ καλή δουλειά ,εάν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα, έχει κάνει ο καλός φίλος "δείμος του πολίτη" και θα την βρεις εδώ
εδώ και εδώ
Καλησπέρα σου και σας.;))

Kapetanios said...

Πατριωτάκι ( Αλκυόνη ) άστα βράστα!
Είναι να μην σου τύχει όπως θα κατάλαβες και εσύ με τον νταλκά σου.
Η βία φέρνει βία και είναι πολύ δύσκολο να σπάσεις αυτόν τον φαύλο κύκλο
Ελπίζω να είσαι καλά.
Ότι χρειαστείς εδώ είμαι ;))

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Αχ, Καπετάνιο, μαζί τρέχαμε κυνηγημένοι στις επιχειρήσεις Αρετή;

Kapetanios said...

Λες ρε σκύλε της βάλια κάλτα !!
Και που να πηγαίναμε δηλαδή που στην Σταδίου είχε 3-4 μπλόκα στην Αθηνάς γινόταν της π@@τ@νας στην Πλάκα δεν τολμούσες να πας, γάματα με μεγάλα γράμματα. Μια μέρα με είχαν πάει στο πρώτο ίσα με 5 φορές. Στο τέλος τους έκανα και πλάκα. Στεκόμουν στο απέναντι πεζοδρόμιο και έκανα πως ψαχνόμουνα (έφτανε;) ) γυρνώντας το κεφάλι μου δεξιά αριστερά και τσουπ να σου οι μαλάκες :))Ξανά μέσα! Την πέμπτη φορά ο φύλακας στην είσοδο του τμήματος δεν με άφησε να ξανανέβω και μπινελικώνοντας (με την απαραίτητη καρπαζιά) με έδιωξε!
Τέλος πάντων, ένας απ τους λόγους που έφυγα από την Αθήνα ήταν και αυτές οι επιχειρήσεις.
Και μάλλον μου βγήκε σε καλό.
Την καλησπέρα μου :))