20 June 2007

Συμβουλές προς "ναυτιλλομενους"

Μιας και το καλοκαιράκι προμηνύεται αρκετά ζεστό ....

Σπασμοί από ζέστη
Είναι συνήθως η πρώτη προειδοποίηση για επερχόμενη θερμοπληξία και το παθαίνουν κυρίως οι μυς που εργάζονται περισσότερο. Χέρια, πόδια και κοιλιακοί. Οφείλεται κυρίως στην έλλειψη αλάτων από το σώμα λόγω υπερβολικής εφίδρωσης.
Συμπτώματα: κοφτές ανάσες , εμετός και ίλιγγοι.
Θεραπεία: πηγαίνεται σε σκιά, αναπαυθείτε, πιείτε νερό με λίγο αλάτι μέσα (μια πρέζα σε μισό λίτρο νερό είναι αρκετή).

Θερμοπληξία
Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία σε συνδιασμό με την απώλεια υγρών λόγω υπερβολικής εφίδρωσης προκαλούν θερμοπληξία. Μπορεί να συμβεί και χωρίς συνεχή έκθεση στον ήλιο. Για παράδειγμα αν είστε ξαπλωμένοι σε ζεστό έδαφος με ανεπαρκή εξαερισμό.
Συμτώματα: χλωμάδα, κρυάδες αν και εξακολουθεί η εφίδρωση, ασθενείς σφυγμοί. Συνοδεύεται από ιλίγγους, αδυναμία και καμμιά φορά από σπασμούς. Ο ασθενής μπορεί να πέσει σε κώμα ή σε ντελίριο.
Θεραπεία: η ίδια με τους σπασμούς.

Ηλίαση
Η ποιο σοβαρή περίπτωση από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
Συμπτώματα: ζεστό και ξερό δέρμα, αναψοκοκκινισμένο πρόσωπο αλλά χωρίς ιδρώτα. Άνοδος της θερμοκρασίας του σόματος, οι σφυγμοί γίνονται ποιο γρήγοροι και ποιο δυνατοί. Πονοκέφαλος και συχνά εμετός. Μπορεί να ακολουθήσει απώλεια των αισθήσεων.
Θεραπεία: Μείνετε στην σκιά με το κεφάλι και τους ώμους ελαφρά ποιο πάνω. Βγάλτε τα εξωτερικά ρούχα . Ψήξτε το σώμα βρέχοντας τα εσώρουχα με χλιαρό νερό. Το κρύο θα προκαλέσει αύξηση του πυρετού. Μην βάζετε τον ασθενή ολόκληρο μέσα στο νερό αλλά ψεκάζετέ το επάνω του. Μετά ξαπλώστε τον σε ένα καταφύγιο δροσερό με πολύ καλό εξαερισμό. Μόλις επανακτήσει τις αισθήσεις του δώστε του να πιει νερό. Μόλις η θερμοκρασία επιστρέψει στα φυσιολογικά όρια, αλλάξτε του ρούχα και κρατήστε τον ζεστό για να προλάβετε το κρύωμα. Τον να τον βουτήξετε ολόκληρο μέσα στο κρύο νερό είναι πολύ επικίνδυνο, αλλά σε ακραίες περιπτώσεις όταν επίκειται θάνατος ή μετατροπή του ασθενούς σε φυτό, τότε το σοκ από το κρύο νερό μπορεί και να κάνει καλό αφού πρώτα η αρχική μέθοδος έχει αρχίσει να φέρνει κάποια αποτελέσματα. Βυθίστε πολύ αργά το σώμα μέσα στο νερό -πρώτα τα πόδια- κάνοντας μασάζ στα άκρα για να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος και να βοηθήσετε στην εξάπλωση της θερμοκρασίας από το κέντρο του σώματος. Βγάλτε τον αμέσως μόλις αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία του σώματος. Να είστε έτοιμοι να τον σκεπάσετε αμέσως μόλις βγει από το νερό. Μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε αυτό πολλές φορές πριν σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία του.

Ο αέρας πολλές φορές δίνει την ψευδαίσθηση ότι ο ήλιος καίει λιγότερο.
Ταξιδεύοντας με το σκάφος χωρίς την ανάλογη προστασία από τον ήλιο δυστυχώς θα αντιληφθείτε την ηλίαση όταν θα είναι πλέον αργά (όταν θα σταματήσετε )

7 comments:

Markos said...

Συμβουλές για όλους θα τις έλεγα και μάλιστα εξαιρετικά επίκαιρες και απολύτως χρήσιμες!!!
Καλησπέρα

Anonymous said...

Καλά και χρήσιμα όλα αυτά. Το θέμα είναι να δούμε ΑΝ θα πάμε διακοπές (χμφφφ).

Kapetanios said...

Αι να δούμε " Μάρκο ".
Πάντως κάθε χρόνο έχουμε μπόλικα περιστατικά από δαύτα.
Καληνύχτα σου.

confused , θα πάμε θα πάμε.
Σκέψου θετικά :)))

diavatis said...

η foto στο προηγούμενο post μου άρεσε πολύ!!! γιατί κλείνεις τα σχόλια; ε; γιατί;

diavatis said...

πάντως, πράγματι πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου...
ο ήλιος κρύβει πολλές παγίδες.

Kapetanios said...

Διαβάτη μου, εάν είναι κλειστά τα σχόλια .... πως γράφεις? :))
Καλημέρα σου μικρή μου.:)

diavatis said...

δηλαδή πρέπει να εξηγήσω ότι τα σχόλια για το "Που πας ρε Καραμήτρο!" είναι ανοικτά; ε; Δεν θέλω να ποστάρω εδώ καλέ μου... είμαι εκτός θέματος... δεν θέλω...
φιλιά :)))