10 July 2007

Στο ίδιο έργο θεατές!

Να ξέραμε τι "βλέπουμε" τουλάχιστον!
Κάπου στην Σκιάθο έπεσαν τα Νεα ( 5 Ιουλίου) στα χέρια μου και ξεφυλλίζοντας τα, στάθηκα σε ένα άρθρο της στήλης [ΓΝΩΜΗ].
Μπορώ να πω ότι μου δημιούργησε διάφορα συναισθήματα αλλά η άγνοια μου δεν μου αφήνει περιθώριο να το σχολιάσω.
Το παραθέτω εδω και βλέπουμε.

Μύθοι και αλήθειες για τη φωτιά στην Πάρνηθα
Του Νίκου Μάργαρη


Οι πυλώνες της ΔΕΗ και οι ανεξέλεγκτες χωματερές είναι οι εμπρηστές των δασών

1.Οι φωτιές στα δάση είναι φυσιολογικά φαινόμενα.
Η φωτιά είναι ομαλά ενταγμένη στα μεσογειακού τύπου οικοσυστήματα. Σε όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, στην Καλιφόρνια, στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, στη Νότια Αφρική, στην Αυστραλία, στη Χιλή είναι σύνηθες φαινόμενο. Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα φωτιά στην Καλιφόρνια έκανε στάχτη 2.000 σπίτια. Η Ελλάδα δεν είναι ειδική περίπτωση. Ακόμα και τα ζώα της χώρας μας είναι προσαρμοσμένα σε αυτήν. Υπάρχουν πουλιά που πάνε μόνο στις καμένες εκτάσεις γιατί εκεί βρίσκουν πολλά έντομα. Και τα έντομα είναι πολλά, γιατί τα φυτά που βγαίνουν στις καμένες περιοχές ανθίζουν γρηγορότερα. Είναι, όσο και αν δεν το πιστεύουμε, αυτός ο κύκλος της ζωής των μεσογειακών οικοσυστημάτων. Μια καμένη περιοχή, την πρώτη χρονιά μετά τη φωτιά είναι κήπος.
2. Δεν αντιμετωπίζονται σωστά οι πυρκαγιές
Η πυρκαγιά των δασών θέλει ειδική αντιμετώπιση. Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχουν καταγράψει όλες τις προηγούμενες φωτιές, από το 1985 έως σήμερα. Υπάρχουν σε εξειδικευμένα προγράμματα ανά πάσα στιγμή δεδομένα, όπως οι άνεμοι που φυσούν, μετεωρολογικά και κλιματικά στοιχεία, τα είδη των φυτών που έχουν φυτρώσει, η ηλικία τους, οι εκτάσεις που έχουν ξανακαεί, και ο χρόνος που συνέβη αυτό. Έχοντας διαθέσιμα όλα τα στοιχεία μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες κάθε φορά με τον τρόπο που χρειάζεται. Η σύγκριση με την Ελλάδα είναι καταλυτική. Εδώ ο καθένας λειτουργεί περίπου ως μαθητευόμενος μάγος.
3. Ποιοι είναι οι εμπρηστές
Εμπρηστές στην Ελλάδα είναι η ΔΕΗ, οι ανεξέλεγκτες χωματερές και όσοι έχουν κοπάδια. Δεν υπάρχουν σατανικοί εμπρηστές με κουκούλες και μηχανές που καίνε τα δάση. Υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών που προκαλούνται από άλλες αιτίες. Στη Χαλκιδική η φωτιά ξεκίνησε πέρσι από κεραυνό. Τώρα έλεγε κάποιος ραδιοφωνικός σταθμός ότι υπήρχε εμπρηστικός μηχανισμός στην Πάρνηθα. Είναι λάθος. Βρίσκουν μια παλιά οβίδα και λένε μετά ότι πρόκειται για εμπρηστικό μηχανισμό.
4. Τα πεύκα είναι οι μεγάλοι ένοχοι
Έχουμε μια μανία με τα πεύκα. Τα φυτεύουμε παντού. Στα στρατόπεδα τα βάζουν δίπλα στις πυριτιδαποθήκες. Τα πεύκα όμως έχουν ένα... μειονέκτημα. Χρειάζονται, προκαλούν, τη φωτιά. Ανήκει στο DΝΑ τους.
Στο Πήλιο που δεν έχει πεύκα, πήγαν οι δασολόγοι και φύτεψαν. Τα πεύκα αυτά έχουν καεί έως τώρα τρεις φορές. Στην Πάρνηθα τα πεύκα έκαψαν τα έλατα. Από τη ρητίνη βγαίνει το εύφλεκτο νέφτι.
5. Ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας
Υποτίθεται ότι είχαν κάνει Εθνικό Δρυμό και μιλούσαν για τα κρι- κρι που τα έφεραν από την Κρήτη. Είχαν μαντρώσει μια περιοχή και είχαν βάλει μέσα ελάφια. Για να δουλέψει πραγματικά ένα οικοσύστημα με ζαρκάδια και ελάφια έπρεπε να υπήρχαν και λύκοι. Τα ελάφια είχαν γίνει τόσο πολλά που τρώγανε συνεχώς τους φλοιούς των ελάτων.
6. Δεν θα λιγοστέψει το οξυγόνο των Αθηναίων
Άκουσα ότι θα λιγοστέψει το οξυγόνο στην Αθήνα. Το οξυγόνο, τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, δεν έχει ελαττωθεί. Το οξυγόνο παράγεται κατά ενενήντα τοις εκατό απο τους ωκεανούς. Πιστεύει κανείς ότι στη Σαχάρα δεν έχουν οξυγόνο; Στους πόλους που δεν έχουν δέντρα δεν έχουν οξυγόνο άραγε;
Άκουσα επίσης να λένε και να ξαναλένε εξαφανίστηκε ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου. Δεν ήταν ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου στο Λεκανοπέδιο. Υπάρχει η άλλη πλευρά της Πάρνηθας, η Πεντέλη, ο Υμηττός που ξαναπρασίνισε.
7. Δεν χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα,ούτε αναδασώσεις
Στο Άγιον Όρος, πριν από δέκα χρόνια, μια φωτιά είχε κατακάψει τα πάντα. Καθηγητές και οικολόγοι λέγανε ότι έπρεπε να γίνουν αναδασώσεις. Οι καλόγεροι δεν άφησαν κανέναν να μπει μέσα. Οι καλόγεροι ευτυχώς δεν έχουν γίδια. Το δάσος έγινε καλύτερο απ΄ ό,τι ήταν πριν.
Στην Πάρνηθα σήμερα υπάρχει ένας υποόροφος. Είναι ο σχίνος, η κουμαριά, το πουρνάρι. Σε αυτά τα φυτά καίγεται μόνο το από πάνω μέρος. Καίγεται δηλαδή το 40%. Το 60% το αποτελούν οι ρίζες τους. Αυτά τα φυτά «ξαναπετάνε» αμέσως με τις πρώτες φωτιές. Αυτά που ακούμε περί πλημμυρών κ.λπ. είναι ανοησίες. Το έδαφος και το νερό συγκρατούνται από τον υποόροφο, γιατί οι ρίζες είναι ζωντανές.
Δεν πρέπει να πατήσει κανείς μέσα στην καμένη έκταση, να κόψει κορμούς, να τους σέρνει. Στην Πεντέλη, σε εκείνες τις φοβερές αναδασώσεις, μικρών τμημάτων ευτυχώς, σκάβανε και φύτευαν ασθενικά δεντράκια και συγχρόνως καταστρέφανε γύρω στα 100 μικρά φυτά που είχαν φυτρώσει από μόνα τους.

Ο Νίκος Μάργαρης είναι καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του «Νational Geographic»

13 comments:

ο δείμος του πολίτη said...

Ειδικά για την αναδάσωση συμφωνώ τελείως. Κι εγώ έχω τις ίδιες πληροφορίες. Ωστόσο, η λέξη αναδάσωση καλύπτει ψυχολογικά το αντιδρούν κοινό και φαίνεται ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει ευθύνες τις οποίες θα φέρει σε πέρας κάποτε. Στην ουσία η αναδάσωση είναι επικοινωνιακό παιχνίδι ψεμμάτων.

Και είμασταν ο Σκιάθο, ε; Και τόσες μέρες πριν, ε; Καλάαααα. Σε προσκαλώ για μπάνια στη Χαλκιδική από βδομάδα (να μάθεις εσύ).

Unknown said...

Φυσικά και ο Μάργαρης δεν έχει άδικο. Αλλά φυσικά τα λόγια του δίδονται με τέτοιο τρόπο που δημιουργούν «ζητούμενες» εντυπώσεις.

ΠΧ: Φυσικά και οι πυλώνες της ΔΕΗ είναι εμπρηστικές. Όμως... Έτσι όπως παρατίθεται η φράση δεν φαίνεται το γεγονός του ότι ο πυλώνας δεν έβαλε φωτιά στα καλά καθούμενα. Ο πυλώνας υπάρχει εκεί γιατί τoν έβαλε ο άνθρωπος. Καλώς ή κακώς υπολογίσθηκε πως πρέπει να μπει εκεί, καλώς ή κακώς οι διατάξεις ασφαλείας απαιτούν αντιπυρική ζώνη γύρω από τον πυλώνα, καλώς ή κακώς, οι αντιπυρικές αυτές δεν καθαρίστηκαν ποτέ, άρα... Ο πυλώνας φταίει ή οι αντιπυρικές που δεν τηρούνται όπως πρέπει; Ο πυλώνας είναι ο εμπρηστής τελικά ή ο άνθρωπος; Άλλωστε και ο εμπρηστικός μηχανισμός εμπρηστικός είναι, αλλά μόνο όταν τον οπλίσει ο εμπρηστής βάζει φωτιά. Και φυσικά οι πυρκαγιές στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζονται όπως πρέπει, αλλά αντιμετωπίζονται ως μέσο επέκτασης του σχεδίου πόλεως.
Οι φωτιές λοιπόν είναι φυσιολογικά φαινόμενα, αλλά η φύση πρέπει να μπορεί να διατηρεί και την φυσιολογική της ισορροπία. Δίπλα στην Αθήνα όπου η Πάρνηθα ήταν το άκρο που προσπαθούσε να φέρει σε ισορροπία το άλλο άκρο της τσιμεντούπολης, που να την βρει την ισορροπία; Και φυσικά οι μονές του Άγιου όρους δεν συγκρίνονται με το τσιμέντο, την έκταση και την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Αθήνας. Φυσικά και τα πεύκα δεν είναι και το καλύτερο δέντρο.. αλλά από την άλλη βλέπεις είναι το πιο οικονομικό δέντρο… Όσο για το θέμα «Εθνικός Δρυμός» συμφωνώ απόλυτα και γέλασα όταν το πρωτοάκουσα (τώρα στις πυρκαγιές), απλά θεωρώ λίγο πιο διδακτικό για τα παιδιά μας έναν τέτοιο δρυμό από ένα ζωολογικό κήπο. Βέβαια χρειάζεται και αυτός συντήρηση, δεν είναι πετάμε τα ζώα και το ονομάζουμε δρυμό. Ναι, το οξυγόνο δεν θα «λιγοστέψει» στην Αθήνα, αλλά η ισορροπία των άλλων ρύπων; Η κλιματική ρύθμιση; Τα σωματίδια; Ο αέρας; Ένα σωρό παράμετροι έχουν βγει απ’ έξω, γιατί απλά μια επιστημονική πραγματεία δεν μπορεί να μεταφερθεί σε όλη της την έκταση, και φυσικά θα γινόταν βαρετή…
Η αναδάσωση δεν έχει την έννοια του μπαίνω μέσα και τα παίρνω όλα σβάρνα. Η αναδάσωση γίνεται με προσοχή, υποβοηθώντας την φύση στο έργο της, όχι δημιουργώντας ένα τεχνητό οικοσύστημα….

Και φυσικά μέσα σε όλα αυτά πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη και το γεγονός πως ο άνθρωπος χρειάζεται γύρω του και δέντρα, δάση, ζώα κτλ. Χρειάζεται οπτική, αισθητική και οικολογική ισορροπία. Δεν μπορούμε να τα θυσιάζουμε όλα…

Καλώς ήρθες :)

Anonymous said...

Καλώς όρισες πίσω καπετάνιε!

Markos said...

Οι προλαλήσαντες τι είπαν σχεδόν όλα. Λέω σχεδόν, διότι ένα μεγάλο μέρος της εκδήλωσης αντίδρασης από τον κόσμο, δεν έχει να κάνει με τις φωτιές και με την αναδάσωση, αλλά με την αιτία που κρύβεται πίσω από όλα αυτά.
Ναι κουκουλοφόροι δεν υπάρχουν (καμιά φορά υπάρχουν κι από αυτούς) όμως υπάρχουν άνθρωποι που ορέγονται τη γη και προσδοκούν να κερδοσκοπήσουν από τη χρήση της.
Και η αίσθηση ότι ο καθένας που μπορεί να έχει μια υποψία τίτλων ιδιοκτησίας γης που ήταν δάσος και κάηκε, θα τους χρησιμοποιήσει για να πλουτίσει γρήγορα και άμεσα, είναι περισσότερο από εδραιωμένη στη συνείδηση όλων μας.

Από όσα έχει τύχει να διαβάσω και από όσα μου λέει ο λίγος νους που διαθέτω, νομίζω ότι ο Ν. Μάργαρης έχει δίκιο σε όσα λέει.
Το θέμα είναι αυτά που ΔΕΝ λέει και που όπως είπα έχουν να κάνει με τη χρήση της γης και την ανταλλακτική της αξία..

Καλώς ήλθες
Καλές προετοιμασίες για την επόμενη .."έξοδο" :)

Anonymous said...

Καπετάνιε μου καλωσήρθες!
Με εντυπωσίασε και με προβλημάτισε και εμένα οταν διάβασα το σχετικό άρθρο του κ. Μάργαρη.
Η αντίδραση του κόσμου έχει να κάνει με την αδράνεια του συστήματος(άρα και του κόσμου) και όχι με αν το πρέπει και πως να γίνει αναδάσωση.
Απο το 1975 δεν έχει γίνει χαρτογράφησει των δασικών εκτάσεων!
Ούτε 1 ευρω δεν έχουν απορροφήσει οι ελληνικές κυβερνήσεις απο τα ευρωπαικά κοωδύλια για την προστασία του περιβάλλοντος!
Καλωσήρθες και πάλι καπετάνιε!

αθεόφοβος said...

Από όσα έχουν γραφτεί αυτές τις μέρες το άρθρο του Μάργαρη είναι το πιό σοβαρό.
Και σε αυτό που έχει απόλυτο δίκιο είναι ότι όχι πως δεν υπαρχουν εμπρηστές,αλλά το ότι οι πιό πολλές πυρκαγιές δεν είναι από εμπρηστές αλλά από τις αιτίες που γράφει.

Kapetanios said...

Τι να πω ρε παιδιά , δεν ξέρω.
Υπάρχει τελικά μια παθογένεια στο όλο θέμα της αντιμετώπισης και της ενημέρωσης μας γύρω απ τα ζητήματα των φυσικών καταστροφών.
Δεν λέω ότι έχει άδικο ο καμηλιέρης όταν δείχνει τον άνθρωπο σαν το μόνο υπεύθυνο για αυτές, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός τις ιδιομορφίας κάθε τόπου όπως πολύ σωστά έγραψε και ο Μάργαρης( φυσιολογικό φαινόμενο στα μεσογειακού τύπου οικοσυστήματα κλπ ). Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο το γεγονός των διαφορετικών καταστροφών στην Βόρεια Ευρώπη( πλημμύρες κλπ) απ ότι στην νότια( φωτιές κλπ)
Με αφορμή την φωτιά στην Πάρνηθα έψαξα να δω τι γίνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και τολμώ να πω ότι επικρατεί και εκεί μια .. ότι να ναι κατάσταση.
Διάβασα διάλογους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ανάλογο θέμα και δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα ( μάλλον το αντίθετο) παρόλο που πεποίθηση όλων μας είναι ότι οι ευρωπαίοι έχουν μια πιο προχωρημένη οικολογική συνείδηση και αντίληψη.
Προσπαθώντας να χαράξουμε μια πολιτική αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, 3 είναι οι βασικοί τομείς που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας.
Α. Πρόληψη.
Β. Αντιμετώπιση
Γ. Αποκατάσταση.

. Στο θέμα της πρόληψης (Α) έχει μεγάλο δίκιο ο Μάργαρης που λέει ότι βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας με την αλόγιστη δενδροφύτευση πεύκων.
¨Όπως βέβαια και σε άλλους τομείς , πχ στην αμέλεια μας στο θέμα των πυροπροστατευτικών ζωνών , την τεχνητή αραίωση του δάσους, στην έλλειψη ομάδων περιφρούρησης των δασών μας, την έλλειψη στελέχωσης του υπουργείου με τεχνοκράτες επί του θέματος, στην έλειψη μελέτης και καταγραφής όλων των αιτιών προηγούμενων πυρκαγιών και εν πάσει περιπτώσει στην χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής πολιτικής επί του θέματος η οποία να ξεφεύγει απ τα όρια των μικροκομματικών συμφερόντων μιας και άπτεται του συμφέροντος όλων των πολιτών.
Β. Στο θέμα της αντιμετώπισης (Β) είτε αυτή πρόκειται για την προσπάθεια κατάσβεσης είτε στην προσπάθεια να αποφευχθεί μεγαλύτερη καταστροφή ( πχ εάν υπάρχουν κοντά κατοικημένες περιοχές, δεξαμενές καυσίμων, στρατόπεδα με πυρομαχικά κλπ).
Στο θέμα της κατάσβεσης δεν νομίζω - όπως απεδείχθη περίτρανα στην περίπτωση της Χαλκιδικής- να μπορούμε να πιστέψουμε ,ή ακόμη χειρότερα , να επενδύσουμε τις ελπίδες μας στον υπάρχον εξοπλισμό σε έμψυχο και σε άψυχο εξοπλισμό.
Χρειάζονται σοβαρά κονδύλια και αρκετές μελέτες που θα δείχνουν το μέγεθος του κινδύνου σε κάθε περιοχή ούτως ώστε να μπορούμε να κοιμόμαστε σχετικά ήσυχοι.
Ποιος είναι αυτός όμως που θέτει τέτοιους προβληματισμούς ή και απαιτήσεις στην κατάθεση του ετήσιου προϋπολογισμού στην βουλή?
Μην κουράζεστε, κανένας .
Ούτε σε Ελληνικό αλλά ούτε και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάποιες φωνές ακούστηκαν και εκεί για την λεγόμενο "μηχανισμό πολιτικής προστασίας" που επιβάλλεται να υπάρχει και από εκεί και πέρα ουδέν.
Στο θέμα της αποκατάστασης (Γ) 3 είναι τα σημεία που πρέπει να σταθούμε .
1. Το ζήτημα της φυσικής ή της τεχνητής αναδάσωσης ( με τις περισσότερες φωνές να δείχνουν τον δρόμο της φυσικής αναδάσωσης πράγμα που δεν έχω τις γνώσεις να το σχολιάσω)
2. Το ζήτημα της προστασίας του καμένου δάσους είτε από αιγοπρόβατα που βρίσκουν εύκολη πρόσβαση πλέον , είτε από την εκμετάλλευση των καμένων δέντρων. Στο δεύτερο μάλιστα σκέλος , αυτό της εκμετάλλευσης των καμένων δέντρων, δεν ξέρω ποιος είναι αυτός που υπογράφει τις σχετικές συμβάσεις.
Και αυτό το λέω γιατί στην περίπτωση της Χαλκιδικής πέρασαν δεν πέρασαν 2-3 μήνες και άρχισαν να απομακρύνονται (νόμιμα φαντάζομαι) τόνοι καμένου ξύλου!!
3. Και τέλος το ζήτημα που πολύ σωστά έθεσε ο Μάρκος , αυτό της εκμετάλλευσης της "καθαρής" πλέον γης από τα δέντρα.
Εδώ βέβαια να πω ότι βάσει της δικής μου εμπειρίας δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ εύκολο να χτίσει κάποιος σε καμένο δάσος. Πιο εύκολο θα έλεγα είναι να το κάνει όταν το δάσος υφίσταται :))
Αυτό βέβαια εφόσον το Ελληνικό κράτος δεν αποχαρακτηρίσει , και εδώ είναι το ζητούμενο, την δασική έκταση σπρώχνοντας τις καμένες περιοχές στα συμφέροντα που ενδεχομένως υπάρχουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Και αυτό το λέω γιατί δεν είναι λίγες οι εκτάσεις που διεκδικούν τον απαχαρακτηρησμό δίκαια ή άδικα.

Kapetanios said...

Συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα :
" Πυρκαγιές στα δάση και πλημμύρες"

Anonymous said...

Τον αποχαρακτηρισμό πάντως τον έχουν έθιμο οι κυβερνήσεις μας. Σημερινός Ριζοσπάστης:
http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=3/7/2007&id=8786&pageNo=15&direction=1

Kapetanios said...

Καλώς την confused :)
Πήγα στον σύνδεσμο που έδωσες ( και σε ευχαριστώ) και διάβασα ( στο πόδι είναι η αλήθεια) το άρθρο του Ριζοσπάστη.
Εάν εξαιρέσει κανείς την εμμονή του αρθρογράφου να θέλει ντε και καλά να ορίσει ως αιτία των πυρκαγιών τον δικομματισμό σε όλα τα άλλα έχει δίκιο.
Πράγματι μετά από κάποιες πυρκαγιές κάποιες περιοχές αποχαρακτηρίζονται.
Γι αυτό έγραψα προηγουμένως ότι υπάρχουν αρκετές εκτάσεις που διεκδικούνται ως μη δασικές εκτάσεις δίκαια ή άδικα.
Τώρα το θέμα που προκύπτει είναι το δίκαιο ή άδικο της όποιας απόφασης που εδώ δεν είναι εύκολο να επιχειρηματολογήσει κανείς.
Σίγουρα όμως αυτό το ζήτημα ( όπως γίνεται σαφές και στο άρθρο του Ριζοσπάστη) αφορά ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ έκταση από την πληγείσα. Με την υπόλοιπη τι κάνουμε είναι το ερώτημα και πως μπορεί να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να περιοριστεί η ζημιά

Unknown said...

Το θέμα είναι πως υπάρχουν πολλά σωστά και λογικά που λέγονται από πολλούς, αλλά είτε καταστρέφονται μέσα στο παιγνίδι του φανατισμού, είτε λέγονται μόνο για να ειπωθούν... Και ο κόσμος δεν ξέρει τι του γίνεται με όσα ακούει και ποιόν να πιστέψει....

Πρόληψη; Λέξη ξεχασμένη. Εθνική στρατηγική; Έννοια αλλοτριωμένη από το συμφέρον των λίγων που ενδιαφέρονται για το συμφέρον των πολιτών μόνο στα λόγια.

Κάπου στο ενδιάμεσο οι ενθουσιώδεις εποχικοί, θύματα της υπολειτουργούσας μηχανής αντιμετώπισης...

Αποκατάσταση; Όταν φτάνεις στην αποκατάσταση απλά μετράς και ζυγίζεις τις θυσίες που πρέπει να γίνουν. Και ακόμα και τότε οι θυσίες ζυγιζονται συμφεροντολογικά και όχι ορθολογικά...

ο δείμος του πολίτη said...

Κι όμως η ΝΔ ετοιμάζεται να κάψει και πολλά σπίτια. Δεν είναι μόνο εμπρηστές και αδιάφοροι για τα δάση, αλλά ακόμα και τους πολίτες-εργαζόμενους που αφήνει απλήρωτους.

Kapetanios said...

Τι να πει κανείς ρε καμηλιέρη!
Εδώ χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα.
Δεν ξέρει κανείς ποιος συντονίζει τις επιχειρήσεις ποιος έχει την ευθύνη της κατάσβεσης , την ευθύνη της ετοιμότητας των πυροσβεστικών αεροσκαφών , ποιος είναι αυτός που αποφασίζει για τις ανάγκες σε στελέχη ποιών υπουργείων κλπ.
Χάλι μαύρο με τον κοσμάκη να μην μπορεί να παρακολουθήσει τον συλλογισμό όλων αυτών των ανευθυνοϋπεύθυνων που μιλούν και κατηγορούν αλλήλους κάθε τρις και λίγο!!
Ένα μπάχαλο ανάμεσα στο υπουργείο αμύνης, το υπουργείο γεωργίας και το Δημόσιας Τάξης να μην θέλει ο καθένας τους να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί.
Εδώ πριν μερικά χρόνια τσακώνονταν δημοσίως στελέχη της πυροσβεστικής με τα αντίστοιχα της δασικής υπηρεσίας και να μην σου πω ότι οι μεν χαίρονταν με την ανικανότητα της αντιμετώπισης των δε!!!.
Είναι δυνατόν να στέλνουν εποχικούς χωρίς την στοιχειώδη εκπαίδευση και την ανάλογη υποστήριξη να σβήσουν πυρκαγιές??. Ερασιτεχνισμοί του κερατά δηλαδή κόντρα σε περιβάλλοντα άκρως εχθρικά προς τον άνθρωπο. Είναι σαν να στέλνεις σε θάλασσα που βράζει απ την δύναμη ενός ανέμου 10 μποφόρ παραθεριστές που ξέρουν κολύμπι να σώσουν κόσμο από ένα πλοίο που βουλιάζει!! Για τέτοια μ@#$%^κία μιλάμε.
Τελείωσε. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο πολιτικός μας κόσμος στερείται τεχνοκρατών σε αντίστοιχα πόστα.
Δεν νομίζω ότι το μόνο που φταίει είναι η μεροληπτική μας στάση και τα συμφέροντα που διακυβεύονται.
Είμαστε και ανίκανοι και αυτό πρέπει να το εμπεδώσουμε πλέον.
Και βεβαίως εφόσον το παραδεχτούμε πρέπει να αυτομαστιγωθούμε πάραυτα!
Κι αυτό γιατί εικόνα μας είναι οι κυβερνώντες μας και η δική μας ανικανότητα και άγνοια είναι αυτή που στέλνει άσχετους και ανίκανους σε διοικητικές θέσεις.
Τα έχω πάρει λίγο τώρα .