03 September 2007

Πολιτικές φοβίες .

‘Έχοντας υπόψη μου την συζήτηση ( και όχι μόνο) που ανάρτησα στο προηγούμενο ποστ να πω και δυο πράγματα παραπάνω.


Από κοινωνικοπολιτικής άποψης αξιοσημείωτο- και οφθαλμοφανές από τον τρόπο που εξελίχθηκε η συζήτηση- είναι, ότι ακόμη και σήμερα οι εκλογές διεξάγονται κάτω από ένα φοβικό και ενοχικό πλέγμα.
Και το λέω αυτό όχι μόνο από την αντίδραση του συνομιλητή μου όταν τον ρώτησα απλά να μου πει όχι πιο κόμμα ψηφίζει αλλά εάν ανήκει στον χώρο της Αριστεράς γενικότερα, αλλά και διαβάζοντας τοποθετήσεις άλλων μπλόγκερ όλες αυτές τις ημέρες.
Όχι, δεν είναι ανάκριση η θέληση των αναγνωστών ενός μπλογκ, το οποίο αναρτά πολιτικά θέματα και προκαλεί πολιτικές συζητήσεις, να μάθουν τα πολιτικά πιστεύω του μπλογκερ.
Όχι δεν είναι προπαγάνδα ( σε λίγο μπορεί να κατηγορηθούμε και για προσηλυτισμό που είναι και πιο σικ!!) εάν διατυπώνεις το πολιτικό σου πιστεύω και το υποστηρίζεις ανάλογα.
Όχι δεν πρέπει να είναι ταμπού ( και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αναπαράγεται από την νέα αυτή διαδυκτιακή επικοινωνία όπως είναι τα μπλογκς ) η προτίμηση μας και ο ψήφος μας προς κάποιο κόμμα.
Οχι δεν μειώνετε την νοημοσύνη των αναγνωστών σας λέγοντας τι πιστεύετε ( ακόμη και αυτό διάβασα!) ίσα ίσα ωθείτε τους συνομιλητές σας σε μια υγιή αντιπαράθεση επί πραγματικών δεδομένων και όχι με μισόλογα, αερολογίες και κρυψίνους νοοτροπίες.
Μην φοβάστε( ακόμη και ως ψευδώνυμα!)
Δεν πρόκειται να σας κάνει νταντά κανένας ούτε να σας κόψει το μεροκάματο.
Αυτές οι φοβίες πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν.

Και στο κάτω κάτω ρε αδερφέ.
Εάν δεν μπορούμε να βροντοφωνάξουμε τα πολιτικά μας πιστεύω σαν ανώνυμοι γραφιάδες γιατί σκατά αγώνες μιλάμε και διεκδικήσεις στο πραγματικό πεδίο των κοινωνικών μαχών για ένα καλύτερο αύριο????.

Μην γίνεστε κουκουλοφόροι ακόμη και από εδώ ρε σεις.

"Ο κακός"

15 comments:

ΠανωςΚ said...

Ως πρώην κουκουλοφόρος, διαμαρτύρομαι!
:)

spirosvii said...

Είναι ΤΑΜΠΟΥ το να λες τη γνώμη σου, πρέπει να μαζευτούμε και να πάμε στο national geographic να μας κάνει ντοκιμαντερ!

diva said...

Ανώνυμοι Δειλοί;
Μα..που οδεύουμε Καπετάνιε;
Καλημέρα

ο δείμος του πολίτη said...

Σκληρός και τσαντισμένος, καπετάνιε μου. Έτσι, σε θέλω χώνε τα σε όποιον προκαλεί την πολιτική μας δικαίωση, σε όποιον αμφισβητεί το δικαίωμά μας να κάνουμε πολιτικό διάλογο και ιδεολογικοποιεί την αδυναμία άρθρωσης πολιτικού λόγου. Μαζί σου -κι ας αλλάξαμε μήνα.

αθεόφοβος said...

Πρόσωπικά πιστεύω ότι όσοι έχουν σαφή ιδεολογική τοποθέτηση δεν διστάζουν να την γράψουν από την δεξιά μέχρι την αριστερά.
Και μιλάω για ιδεολογική και όχι κομματική τοποθέτηση η οποία δεν είναι αναγκαίο να δηλώνεται σε ένα μπλόγκ γιατί σε πολλούς δημιουργεί την απωθητική εικόνα της προπαγάνδας.
Πρόβλημα έχει όμως ενα μεγάλο μέρος της μπλογκόσφαιρας που ζεί με μία νεφελώδη απολιτικ ιδεολογία και δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι κάθε πράξη στην ζωή είναι στην ουσία πολιτική.

Kapetanios said...

ΠανωΚάτε μας, βγες στην αναφορά και βλέπουμε :)


Σπύρο δεν απέχουμε πολύ από αυτό που λες! Πάντως πρώτη είδηση σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς του κόσμου γίναμε ( τιμή μας και καμάρι μας δηλαδή) με τα ρεζιλίκια των πυρκαγιών.
Καλησπέρα σου :)


Ντίβα , μετά βλέπεις από τους ανώνυμους αλκοολικούς, ναρκομανείς,
τις ανώνυμες παραπλανημένες κορασίδες κλπ
ήγγικεν η ώρα για τους «ανώνυμους δειλούς».
Η γραφικότητα σε όλο της το μεγαλείο!!
Μετά ζητάμε να μας υπολογίζουν σαν πολίτες!
Πολίτες που δεν τολμούν να πουν την γνώμη τους και να αναλάβουν την ευθύνη τους. Πολίτες που προτιμούν να μην δηλώνουν τίποτε για να μπορούν να βρίζουν και να ζητούν την κεφαλή επί πίνακι του εκάστοτε υπουργού ( κάτσε καλά Γεράσιμε , Μαριέτα, Πολύδωρα και πάει λέγοντας ) λες και βγήκε μόνος του αυτός ο υπουργός, βουλευτής και δεν ξέρω εγώ ποιος άλλος..
Πολίτες «απροσάρμοστους» που άκουσον άκουσον , δεν βρίσκουν κανένα κόμμα να τους εκφράζει λέει και όλοι τους είναι ίδιοι!!!
200 κόμματα υπάρχουν που καλύπτουν από την άκρα άκρα δεξιά μέχρις την πέρα για πέρα Αριστερά και δεν τους κάνει λέει κανένα!
Πολίτες που δεν το έχουν σε τίποτε να σε χαρακτηρίσουν οπαδό και πωρωμένο έτσι και τελειώσουν τα επιχειρήματα που διαθέτουν σε μια συζήτηση.
Ε ρε sms που τους χρειάζεται.
Καλήν εσπέραν να έχεις :))



δείμο , μετά την " αμίλητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας" θα κάνουμε και την "αμίλητη κοινότητα των μπλογκερς" με σήμα την πεταλούδα( το κουνελάκι θα ταίριαζε καλύτερα αλλά παραπέμπει αλλού και θα μας πουν και ρατσιστές)
Ως ανώνυμοι "ανώνυμοι" όμως ε?
Την σκίζουμε την γάτα στα τέσσερα!

Kapetanios said...

Αγαπητέ αθεόφοβε ( συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά μάλλον γράφαμε την ίδια ώρα και δεν είδα το σχόλιο σου)το ερώτημα είναι: γιατί δημιουργοί την απωθητική εικόνα της προπαγάνδας του οπαδισμού και εγώ δεν ξέρω τι άλλο το θάρρος της γνώμης και η δημοσίευση της?
Αντις να επιβραβεύουμε αυτό το θάρρος το υπονομεύουμε.
Πάμε να δημιουργήσουμε αυτό το σύμπλεγμα ενοχής και φόβου που μας διακατέχει ( σαν από ζήλια θαρρείς) και σε αυτούς που τολμούν?
Και πως δηλαδή μπορεί να γίνει μια πολιτική κουβέντα όταν δεν ξεκαθαρίζουμε την ιδεολογική( που δεν απέχει και πολύ από την κομματική) μας θέση?
Οι εκλογές είναι μια πάρα πολύ σοβαρή ( ίσως ή πιο σοβαρή) υπόθεση για τον πολίτη μιας χώρας γιατί επιλέγει τον διαχειριστή της.
Διαχειριστής που θα καθορίσει το μέλλον όχι μόνο των ψηφοφόρων του αλλά και όλων των υπολοίπων.
Απέναντι λοιπόν σε αυτούς τους υπόλοιπους πρέπει να μπορούμε να παίρνουμε θέση και να αναλαμβάνουμε τις εύθηνες μας.
Η ψήφος ασφαλώς και είναι μυστική.
Αλλά αυτό για λόγους προστασίας των δικαιωμάτων μας από απολυταρχικά συστήματα και καθεστώτα και όχι για να μην μπορούμε να εκφράσουμε στον συμπολίτη μας την πολιτική μας άποψη.
Αλλά τι συζητάμε τόση ώρα.
Εδώ βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο να θεωρούμε την ψήφο υποχρεωτική !!
Ακόμη και εδώ μέσα πού κατά τα άλλα κοκορευόμαστε ότι μετέχουμε ενεργά στο πολιτικοοικονομικό γίγνεσθαι διεκδικώντας ακόμη και αυτή την 5η εξουσία τρομάρα μας!!

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Άργησα να γυρίσω, και πάλι σκατά τα βρίσκω, καπετάνιε!

Anonymous said...

Τι σημαίνειη η ψήφος είναι μυστική;
Απολίτικη στάση ,φυλάω τον κώλο μου, και είμαι πάντα με τους νικητές!
Η ευθύνη του κάθενος πάει περίπατο.
Καταλήγω στο να ψηφίσω ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές ,αν και δεν είμαι σε αυτόν τον κομματικό χώρο .

Kapetanios said...

Και όπως ήδη γνωρίζεις σκύλε τα σκατά πάντα επιπλέουν!
Καλώς όρισες και πάλι
( ελπίζω να μην είχες προβλήματα στα βουνά της πατρίδας μας που γυρνούσες μιας και δεν έμεινε κανένα άκαυτο φέτος)

Kapetanios said...

Μαραντο , παρά το γεγονός ότι δεν ψηφίζω ΚΚΕ δεν μπορώ παρά να δω με θετικό μάτι μια τέτοια ενέργεια από μέρους σου.
Κι αυτό γιατί κάνεις πράξη την αντίθεση σου με το παρόν σύστημα , σύστημα που κατά κοινή ομολογία όλων των "συγχωριανών" μας είναι υπεύθυνο για πολλά από τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν γύρω μας.
Ξέρεις ότι εγώ προσωπικά δεν πήρα ποτέ θέση υπέρ διάφορων "κινητοποιήσεων" που έλαβαν χώρα όλο αυτό το διάστημα που γυροφέρνω στα πέριξ.
Και αυτό γιατί φοβόμουν ότι οδηγούν αυτήν την κοινότητα σε μια απολιτικ στάση που από την μια μεριά προσωποποιούν το κακό( Πολύδωρας κλπ) και από την άλλη απολιτικοποιούν γεγονότα όπως η μεγάλη Αυγουστιάτικη καταστροφή μεγάλου μέρους των δασών μας και τον χαμό πολλών συνανθρώπων μας!!
Ακόμη και τώρα , λίγες μέρες πριν τις εκλογές , εκλογές οι οποίες θα ρυθμίσουν το τι μέλει γενέσθαι σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό ( ασφαλιστικό κλπ) επίπεδο διοργανώνουν πάλι κάποιοι "α-κινητοποίηση"!!
Βουβή κραυγή από την μία, ακινητοποίηση από την άλλη( χωρίς την παραμικρή άρθρωση πολιτικού λόγου) ας μας και κόψουν τα χέρια και τα πόδια την άλλη φορά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την χρήση αναβολικών στους Ολυμπιακούς αγώνες!!
Έχω πάθει πλάκα λέμεεεεε!!
Ποιος φταίει κύριοι και ποιο το μερίδιο ευθύνης σας είναι τα ερωτήματα που θέλουν απάντηση.
( και να σκεφτείς ότι τα λέω εγώ αυτά που έχω εξασφαλίσει, όποιος και να βγει, την προσωπική και οικογενειακή μου καλοημέρευση!)

ο δείμος του πολίτη said...

Δε μου αρέσουν οι πεταλούδες. Μου θυμίζουν πεταλουδίτσες της νύχτας (εκείνες ντε που καίγονται στις λάμπες μας). Εδώ θέλω για σήμα το σκεπτόμενο του Ροντέν (ούτε εκείνος μιλά -άσε που είναι κορμάρα σαν τις αφεντιές μας).

Kapetanios said...

Να τέτοια λες και τους δημιουργείς ιδεολογικό υπόβαθρο :)
( καλά η στάση του "σκεπτόμενου" δεν είναι και η καλύτερη μου, αλλά όρθιος είμαι κορμάρα. Εσύ μια χαρά είσαι όπως και να έχει :)))

Unknown said...

Τώρα βέβαια αν σκεφτείς ότι οι εργαζόμενοι προβάλλουν ακριβώς τον φόβο της απόλυσης ως βασικό λόγο της αδράνειας και της αποδοχής της εκμετάλλευσης, μάλλον κάπου θα βρεις μια αντίφαση, δεν λες;

Εύκολη η δια φόβου άσκηση εξουσίας, εξ ου και επιδιώκεται...

Kapetanios said...

Ο φόβος της «απομάκρυνσης απ το μαντρί» είναι ακόμη χειρότερος.
Ο φόβος δηλαδή της απόρριψης και της περιθωριοποίησης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το σθένος της όποιας αντίδρασης αλλά και της έκφρασης μιας οποιασδήποτε άποψης.
Άποψη που ,για τους περισσότερους, πρέπει να προϋπάρχει η αποδοχή της για να μπορέσουν να την εκφράσουν.
Ψυχολογία και αντιδράσεις της μάζας.