19 September 2007

Καπιταλισμός και αξίες.

Επιδόματα σε γονείς για να ασκούν τα καθήκοντα τους !!

Χιλιάδες γονείς στη Νεα Υορκη μπορούν πλέον να εξαργυρώνουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους που αφορά την κηδεμονία .Από τα 25 δολάρια για την παραλαβή του σχολικού έλεγχου και τα 100 η τα 200 δολάρια για να τα συνοδεύσουν στον οδοντίατρο η στον παθολόγο για το ετήσιο τσεκ-απ, αντίστοιχα, μέχρι τα 400 δολάρια για την αποφοίτηση ,μια οικογένεια μπορεί να συγκεντρώσει έως 5000 δολάρια ετησίως βάση του πιλοτικού προγράμματος ,το οποίο οι αρχές στη Νεα Υορκη σχεδιάζουν να εφαρμόσουν πλήρως μετά από 2 χρόνια, εντάσσοντας το στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας(!!!)
Στην παρούσα φάση το πρόγραμμα <<ΕΥΚΑΙΡΙΑ>>χρηματοδοτείτε από ιδιώτες και μεγάλο μέρος από τον προϋπολογισμό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων εξασφαλίζεται από την περιούσια του επιχειρηματία δημάρχου της Νέας Υορκης, Μαικλ Μπλουμπεργκ.Ο δήμαρχος παραδέχεται ότι οι γονείς θα πληρώνονται για την άσκηση καθηκόντων ,τα οποία με τον ένα η τον άλλο τρόπο θα πρέπει να φέρουν εις πέρας ,αλλά υποστηρίζει ότι τα κίνητρα είναι αποτελεσματικά στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος ,ενώ σε τελική ανάλυση αυτό που ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα .Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο ,Λιντα Γκιμπς ,στόχος του προγράμματος είναι να εντοπιστούν νέες μέθοδοι για να ξεφύγουν οι οικογένειες από τη φτώχεια και στην κατεύθυνση αυτή καθορίστηκε ότι δικαίωμα στα επιδόματα έχουν όσοι διαθέτουν εισόδημα έως 130% του ορίου της φτώχειας, και τουλάχιστον ένα παιδί σε σχολική ηλικία.

Ωστόσο ,η πρωτοβουλία του δήμου προκαλεί έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις ,οι οποίες υποστηρίζουν ότι η επιβράβευση τη ατομικής συμπεριφοράς αγνοεί την ουσία του προβλήματος που είναι η έλλειψη απασχόλησης,(!!!!) ενώ οι συντηρητικοί πολιτικοί κατηγορούν το πρόγραμμα επειδή η άσκηση καθηκόντων από τους γονείς αποτελεί ηθική τους υποχρέωση.

ΠΗΓΗ

16 comments:

Anonymous said...

Ναι, για την κλασική οικονομική σκέψη, η εξασφάλιση της απασχόλησης είναι το θεμελιώδες στοιχείο επάνω στο οποίο χτίζεται ο καπιταλισμός.
Άλλες πιο νεοτεριστικές απόψεις, θέλουν σαν θεμελιώδες στοιχείο τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, ενώ ένας παλαβός λέει ότι εφεξής θα είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Αν όμως αυτά τα οικονομικά είναι έτσι, τότε λογικά αντιδρούν οι όποιες οργανώσεις.

Επί της ουσίας τώρα του μέτρου, αν και έχω ενστάσεις (!) και δεν θεωρώ συντηρητική την άποψη που λέει ότι οι γονείς έχουν ηθική υποχρέωση να ασχολούνται με τα παιδιά τους, βρίσκω αναγκαία την κινητοποίηση των γονιών.

Οφείλω να πω πάντως ότι με πιάνει μια ανατριχίλα αν σκεφτώ το τι θα γίνει αν, αφού επιβληθεί το μέτρο και λειτουργήσει για ένα ικανό διάστημα, χρειαστεί να διακοπεί!!!

ΠΡΕΖΑ TV said...

μαλιστα...

Sissi Soko said...

Για όνομα του Θεού...
Πότε θα ααρχίσουν να πληρώνουν για την εκπλήρωση των συζηγικών καθηκόντων;

Anonymous said...

olivia μη βάζεις ιδέες... μη βάζεις ιδέες!!! :) :) :)

ΠανωςΚ said...

Κάνα πρόγραμμα για επιδότηση της συνταξιοδότησης πριν από τα 35 υπάρχει;

Anonymous said...

Oταν οι αυτοκρατορίες δεν τάιζαν τους δούλους τους και μειώθηκαν οι γεννήσεις τότε κατέρρευσαν... O καπιταλισμός χρειάζεται την οικογένεια και τα παιδιά και τα... πληρώνει...

Anonymous said...

η κακιά...!

ο δείμος του πολίτη said...

Και έχουν δίκιο οι οργανώσεις που διαμαρτύρονται. Όχι μόνο είναι μία ένεση για την αποφυγή εκρήξεων, αλλά ουσιαστικά ενώ φαίνεται να βοηθά το λαό, απλά καλύπτει την ανάγκη του συστήματος.

Anonymous said...

Κάτι τέτοια ανακαλύπτεις και δυστυχώς επαληθεύεσαι όταν λες ότι πρόκειται περί ηλίθιου λαού.
(και μ'αυτό αναιρώ αυτό που είπα σε προγηούμενο Post περί υψηλού IQ και κουραφέξαλα)

Σύμφωνα με μετρήσεις στην Αμερική ο Michael Moore δεν είναι ιδιαίτερα μισητός ακόμη και στους ρεπουμπλικάνους, κυρίως γιατί ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται.

Kapetanios said...

Σωτήρη, εάν τους κόψουν το επίδομα βλέπω να αρχίζουν απεργία επ αόριστον και να διοργανώνουν απεργιακές κινητοποιήσεις δηλώνοντας την αγανάκτηση τους και απειλώντας να πετάξουν τα παιδιά τους από το σπίτι εάν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της. Στο κείμενο δε που θα προσυπογράφουν δεκάδες χιλιάδες γονείς θα γίνεται λόγος για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του νέου γονέα και την μεταμόρφωση του σε αναπαραγωγικό ον προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου .
Ήρθε η ώρα , θα γράφουν, η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να απελευθερώσει από τον αναπαραγωγικό ιστό την νέα γυναίκα προχωρώντας άμεσα στην κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής εμβρύων τύπου volvo L32ai ικανοποιώντας , απ την μια, τις μεγάλες ανάγκες της αγοράς και δημιουργώντας, απ την άλλη, 20000 νέες θέσεις εργασίας σε νέους και νέες που μαστίζονται από την ανεργία.
Πρέπει ,θα γράφουν παρακάτω, ο άνθρωπος να ατενίζει με αισιοδοξία την αυγή της τρίτης χιλιετίας αποτινάζοντας όλα εκείνα τα δεσμά που τον αιχμαλώτιζαν και περιόριζαν τον ορίζοντα της προσωπική του ελευθερίας τα οποία, θα σημειώνει, ανήκουν και πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν.
Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται!

Kapetanios said...

Πρέζα, αμ πως :)

Olivia, μην βάζεις ιδέες ( και καλώς όρισες !:))) όπως λέει και ο Σωτήρης γιατί δεν αργούν με την φόρα που έχουν πάρει εκεί στο Αμέρικα, το ναό της Δημοκρατίας :)

ΠανωΚάτε, μετά τα ταχύρυθμα μαθήματα καπιταλισμού που θα σε κάνω δεν θα έχεις καν ανάγκη την σύνταξη ;)).

Κωνσταντίνα , όσο κακιά και να γίνεις θα είναι λίγο για τα φαεινά μυαλά της άλλης άκρης του Ατλαντικού :)
(τα παιδιά χρειάζεται ο καπιταλισμός , την οικογένεια όχι)

Οι οργανώσεις δεν ξέρουν τι τους γίνεται στο Αμέρικα δείμο.
Άκου εκεί "..η επιβράβευση της ατομικής συμπεριφοράς αγνοεί την ουσία του προβλήματος που είναι η έλλειψη απασχόλησης.."
Η επιβράβευση της ατομικής συμπεριφοράς !!!! Δεν πάμε καλά λέμε που έγινε «ατομική συμπεριφορά» ο ρόλος του γονέα και τάχαμου το πρόβλημα είναι η έλλειψη απασχόλησης!
Η έλλειψη φαιάς ουσίας είναι το πρόβλημα αλλά ποιος να τους το πει.


Αν μου πεις τι καταλαβαίνει αυτός ο κόσμος βαστιλληκε , έστω και ένα δηλαδή, θα σου στείλω κρασί σπιτίσιο να γουστάρεις
( χώρια που θα μου λύσεις μια μεγάλη μου απορία για την δυνατότητα αντίληψης του μέσου Αμερικανού πολίτη)

Unknown said...

Ξέρεις που είμαι αλλεργικός και προσπαθείς να εντείνεις την αλλεργικότητά μου ε;

Alepouditsa said...

...Μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα...

μπορεί το καπιταλιστικό σύστημα να χρειάζεται παιδιά και ουχί οικογένειες, αλλά μπορεί να υπάρξει και κάτι καλό από την όλη ιστορία, διότι είμαι άνεργη, το κράτος δεν με βοηθάει-δεν διαφωνώ καθόλου- αλλά τέλοσπάντων μου δίνει κάποια χρήματα για να μεγαλώσω το παιδί μου, που είναι καλό...

βέβαια ο τρόπος "σου δίνω 200 δολλάρια όταν πηγαίνεις το παιδί στο γιατρό" είναι αισχρός, θα μπορούσε να πει "δίνω επίδομα χ δολλάρια ανά μήνα για να μεγαλώσεις το παιδί" αλλά τέλοσπάντων... υποτίθεται ότι σε επιβραβεύει που είσαι καλός γονιός...

επίσης ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων προέρχονται από την περιουσία του δημάρχου, θα το θεωρήσω καλο, αν και... οταν θα πάψει να είναι δήμαρχος ο εν λόγω monsieur...την βάψανε!

δεν διαφωνώ ότι το μέτρο είναι προσωρινής φύσης για να "απαλύνει" τις όποιες εντάσεις, και οτι ουσιαστικά δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα κάποιες οικογένειες θα επωφεληθούν.

Καλημέρα :-)

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Τι να πώ... άμα οι γονείς μου πλερώνονταν για όσα μου πρόσφεραν, τώρα θα ήταν πάμπλουτοι.

Kapetanios said...

Alepouditsa, Θα συμφωνήσεις μαζί μου ( και καλώς μας ήρθες :)) ότι το σκεπτικό αυτής της απόφασης δείχνει με το καλύτερο τρόπο την κατάντια της Δυτικής λεγάμενης κοινωνίας και του καπιταλιστικού συστήματος γενικότερα.
Δεν μιλούν οι άνθρωποι για την στήριξη της μητέρας μέσα από κοινωνικές ή έστω και οικονομικές διευκολύνσεις αλλά για την οικονομική επιβράβευση του ΡΟΛΟΥ του.
Ασφαλώς και είμαι υπέρ του πρώτου ( μειωμένο οράριο, δημόσια παιδεία και υγεία, δημόσιοι παιδικοί σταθμοί, επανεκπεύδευση της γυναίκας που απείχε για πολύ καιρό από την αγορά εργασίας λόγω παιδιών, κίνητρα σε επιχειρήσεις για την πρόσληψη σχετικά μεγάλων γυναικών-μητέρων, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι και την ενηλικίωση των παιδιών τους σε ανύπαντρες ή ανήλικες μητέρες και τόσα και τόσα άλλα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν γονείς)αλλά είμαι κάθετα, οριζόντια και προς όλες τις κατευθύνσεις στην επιβράβευση του ρόλου μιας μάνας ή ενός πατέρα!!
Και μην κοροϊδευόμαστε, η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι πλέον τραγική!
Ελάχιστοι γονείς συμμετέχουν στο μεγάλωμα και στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους πόσο μάλλον στις "εξωσπιτικές" δραστηριότητες ή ανάγκες τους! Τα αποτελέσματα βεβαίως είναι γνωστά από τόσο περιστατικά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Αλλά οφείλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τα φαινόμενα διάρρηξης των δεσμών της Ελληνικής οικογένειας αλλά και της κοινωνίας μας γενικότερα, τα οποία και εμφανίζονται όλο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό.
Και αυτό γιατί η Δυτική σκέψη έχει πλέον προχωρήσει και αλλοτριώσει σε σημαντικό βαθμό και τις μεγαλουπόλεις(από καιρό τώρα) αλλά και την επαρχία.
Καλημέρα σου :))

Kapetanios said...

Καμηλιέρη, δια της ομοιοπαθητικής θεραπείας προσπαθώ κι εγώ να βάλω ένα χεράκι για την πολιτική σου αλλεργία προς τις καπιταλιστικές ουσίες ( τα οινοπνεύματα χρειάζονται κάπου κάπου)
Έλα καλημέρα :))

Σκύλε, οι γονείς σου είναι πάμπλουτοι από την παρουσία σου και μόνο.
Και έτσι πρέπει να είναι και όσοι γονείς δεν το αντιλαμβάνονται ας πάρουν μια πέτρα κι ας πάνε να πνιγούν.
Και έτσι α) θα γλιτώσουμε από κάμποσους μαλάκες και β) θα εμφανιστούν ελεύθερες( νέες) θέσεις εργασίας γι αυτούς που τις αξίζουν.
Καλημέρα :)