07 February 2007

Σκιές!!


Σε ένα -πολλές φορές- σχεδόν απόκοσμο σκηνικό που ο ήλιος παίζει με τις σκιές , εκεί που ο μέσος άνθρωπος θα τρομάξει στο πρώτο αντίκρισμα , εκεί που ο εργαζόμενος καταθέτει την ζωή του με αντάλλαγμα μερικά ευρο, εκεί πήγα σήμερα να δω τι γίνεται από κοντά!
Βλέπεις έχω και εγώ τα μικρoσυμφέροντα μου εκεί κάτω. Με το "κάτω" κυριολεκτώ! Όποιος έχει επισκεφτεί τα ορυχεία λιγνίτη στην Κοζάνη καταλαβαίνει πολύ καλά τι λέω!! Κάποια στιγμή μπορεί να κάνω μια περιγραφή με το ανάλογο φωτογραφικό υλικό , όταν όμως βρω τον χρόνο! Τι πράμα και αυτός ο χρόνος ρε παιδάκι μου, κρύβεται τόσο καλά που τρώω όλη την ημέρα μου να τον βρω!
Τέλος πάντων τέλος "καλό" όλα "καλά"! Αποφάσισαν τα παιδιά να αφήσουν τα αυτοκίνητα (φορτηγά) να δουλέψουν από αύριο. Σαν κίνηση καλής θέλησης σήμερα άφησαν μια "ταινία" να μεταφέρει κάρβουνο προς απογοήτευση των δημοσιογράφων που πολύ θα γούσταραν να έπαιζε για μέρες το σενάριο του μπλάκ άουτ!! Ποιο μπλακ άουτ ρε αθεόφοβοι?? Τα κρανιοεγκεφαλικά σας κύτταρα πάνε να κατεβάσουν ρολά όχι η ΔΕΗ !!
Μην ανησυχείτε φίλοι μου, το βουνό από κάρβουνο που έχει διαθέσιμο η ΔΕΗ για να κάψει , φτάνει για να καλύψει της ανάγκες της για ένα ολόκληρο μήνα , όχι για 2-3 μέρες που βάλθηκαν να μας πείσουν οι τρομολάγνοι των δελτίων ειδήσεων!
Εγώ, δεν μπορώ παρά να νιώθω ανακούφιση που τελειώνει ο αποκλεισμός του δρόμου που οδηγεί στο σημείο απόθεσης του λιγνίτη. 'Ένα μεροκάματο πάμε να βγάλουμε και εμείς και η απώλεια 4-5 εργάσιμων ημερών μας βάζει μέσα με τα τσαρούχια!

ΟΜΩΣ , παραμένει για μένα ασαφές το δίκαιο ή όχι των αιτημάτων μέρους των κατοίκων των 2 διπλανών χωριών! Πάρτε προς το παρόν κάποιες φωτο και τα ξανάλεμε!














8 comments:

ο δείμος του πολίτη said...

Κι όμως έχεις δίκιο. Κατανοώ τον προβληματισμό της καταστροφής του περιβάλλοντος (90% των θανάτων είναι από καρκίνο), αλλά αυτοί μόνο για να έχουν δικαίωμα να προσληφθούν όλοι τα έκαναν όλα. Δηλαδή αυτό αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση; Να το κάνουμε και σε άλλες κρατικές επιχειρήσεις; Το πρέπει το κράτος να δώσει κίνητρα ή να φύγουν από εκεί ή να μείνουν ζώντας αξιοπρεπείς και όχι να έχουν εργασία βισματική. Και για το περιβάλλον κανένας λόγος, που δεν αγοράζω με τίποτα από εκείνη την περιοχή ζαρζαβάτια.

Για τους δημοσιογράφους τι να πω; Το ότι έχεις δίκιο είναι αυτονόητο.

Kapetanios said...

δείμο … δεν ξέρω εάν μπόρεσα να δώσω μια εικόνα του τοπίου και του περιβάλλοντος που ζουν αυτοί οι άνθρωποι!
Η "ανάπτυξη" χρειάζεται την χωματερή της, λυμάτων τε και ανθρώπων, δυστυχώς!
Θεωρώ ότι η δια βίου παραμονή σε έναν τόπο περνά κατά κάποιο τρόπο από μια εσωτερική διαδικασία επιλογής, και δεν είναι εξαναγκασμός τρίτων με την αυστηρή έννοια της λέξης! Για να μην λέω και μαλακίες, εγώ στην φάση που είμαι, ΔΕΝ θα εργαζόμουν εκεί με τίποτα , πόσο μάλλον να ζούσα στην περιοχή!!
Το να διεκδικείς "καλύτερη" προστασία του περιβάλλοντος μέσα στα πλαίσια που η γνώση και η τεχνολογία σου παρέχουν είναι όχι μόνο θεμιτό αλλά επιβάλλεται κιόλας! Καμία επιχείρηση , έστω και δημοσίου συμφέροντος , δεν μπορεί να λειτουργεί όπως θέλει με το έτσι θέλει!
Το να διαπραγματεύεσαι όμως για ίδιον όφελος θέματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος ,είτε σαν φυσικό πρόσωπο είτε σαν κόμμα είναι το λιγότερο απαράδεκτο!!
Τα παιδιά απαίτησαν -πέρα από την δουλειά που έχουν όσο θέλουν και για όσο θέλουν- μια ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ η οποία να εξασφαλίζεται μόνο και μόνο από την γειτνίαση τους με την ΔΕΗ. Δεν στέκει κατ' εμέ!
Προέχουν άλλα θέματα που πρέπει να λυθούν -και μάλιστα ΤΩΡΑ- σε σχέση με τους εργαζόμενους πέριξ της ΔΕΗ για τα οποία όμως δεν ακούγεται ούτε άχνα.
Για τα «οικολογικά» ζαρζαβατικά και όσπρια, σε αντίθεση με σένα που πολύ καλά κάνεις ,περιμένουν ουρές στην Εθνική για να τα αγοράσουν !!! Η άγνοια σε όλο της το μεγαλείο!
Για τους δημοσιογράφους ότι και να πεις είναι λίγο! Μου αρέσει που κάνουν ....και ρεπορτάζ!!!!!!!

ο δείμος του πολίτη said...

Συμφωνώ απολύτως. Έχω πάει πολλές φορές στην περιοχή και τη γνωρίζω πολύ καλά. Σαφώς κι ούτε εγώ θα έμενα εκεί. Ούτε στη Θεσσαλονίκη θέλω πολλές φορές να μένω.

Alkyoni said...

καπετάνιεμ και μελλοντική καρδιακή προσβολή μ εσύ... μόλις είδα το σχόλιό σου στον μούργο σόρρυ ημίαιαμο ήθελα να πω για τις μηνύσεις στο Παναγία!!!
πολύ καλά εννοείται πως έκανες
και πες σ αυτό το ψυχρό αερικό να με πάρει τηλέφωνο οπωσδήποτε
φιλιά και στους δυό σας

Kapetanios said...

αλκυόνη .. για το θέμα "Παναγία" θα κάνω άλλο ποστ :) , για το αερικό ..τώρα σε παίρνει :))

δείμο .. και εγώ έτσι νιώθω ώρες ώρες! Μάλλον για κανένα νησί στην άγονη γραμμή με βλέπω όταν τακτοποιήσω κάποια πράγματα!

αθεόφοβος said...

Μέχρι να δω την περιοχή θεωρούσα υπερβολικό ένα φίλο μου της ΔΕΗ που έλεγε το εξής «ανέκδοτο»
Έγινε ένας διαγωνισμός και το πρώτο βραβείο ήταν μία εβδομάδα στη Κοζάνη.
Το δεύτερο δύο εβδομάδες και το τρίτο τρείς.!

Kapetanios said...

XAXAXAXAXA.. αθεόφοβος συγνώμη αλλά- η μισή αμαρτία δική μου και η άλλη μισή δική σου- γέλασα με την καρδιά μου με το "ανέκδοτο"!!
Η περιοχή -και μιλώ για μέσα στα ορυχεία της ΔΕΗ - με τον κατάλληλο φωτισμό ( φυσικό ) σου δημιουργεί μια αίσθηση φόβου! Λες και βλέπεις άλλες εποχές να περνάνε από μπροστά σου. Κόλαση!!
Καλώς ήρθες και από το καρνάγιο μας ;)

αερικο said...

Σεληνιακο τοπιο θυμιζει..:-(