03 May 2007

Ανοιχτό λόγω....

... αυστηρής διεθνούς προβοκάτσιας και υπερβολικής αμνησίας

Φαντάσου ότι είσαι ένας νέος 15 χρονών λίγο μελαμψός που μένεις σε μια χώρα, η οποία συστηματικά καταπιέζει την ελευθερία της έκφρασης.
Οι περισσότερες ιστοσελίδες με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα “παρακολουθούνται” διαρκώς από ένα δίκτυο ανθρώπων που έχουν αναλάβει την προστασία του εθνικού σου ( και όχι μόνο )συμφέροντος στον πόλεμο κατά της τοπικής και διεθνούς τρομοκρατίας . Θέλεις να επικοινωνείς με ανθρώπους από όλο τον κόσμο κι έτσι χρησιμοποιείς ένα από τα πολλά chat room που αν και η έδρα τους είναι στην Νέα Υόρκη πολλοί χρήστες τους μιλάνε διάφορες γλώσσες . Στην ουσία νομίζεις ότι είναι το παράθυρο του έντονα καταπιεσμένου και τρομοκρατημένου κόσμου σου.
Μια μέρα που έχετε μαζευτεί στο σπίτι σου με φίλους και μιλάτε με άλλους χρήστες στο chat room, εισβάλλουν ξαφνικά στις τρεις το πρωί 50 αστυνομικοί, σας χτυπάνε και σε φυλακίζουν σε πλήρη απομόνωση για 9 ολόκληρους μήνες χωρίς ποτέ να σου απαγγελθούν κατηγορίες και χωρίς να έχεις την δυνατότητα παρουσίας δικηγόρου.

Περνάνε αυτοί οι μήνες και αφήνεσαι «ελεύθερος». Δε φοβάσαι να κατακρίνεις ( η άγνοια κινδύνου σε μικρές ηλικίες είναι δυστυχώς γεγονός ) δημόσια την κυβέρνηση και υποστηρίζεις την αναγκαιότητα αλλαγής της πολιτικής κατάστασης (στη χώρα σου τέτοιες ενέργειες θεωρούνται τρομοκρατικές). Περίπου έξι βδομάδες μετά όμως, εκεί που κάθεσαι σε ίντερνετ-καφέ παρέα με τον αδερφό σου και διαβάζεις τα email σου και ειδησεογραφικά sites, σε πλησιάζουν άντρες της Ασφάλειας, σου φοράνε χειροπέδες και σε αναγκάζουν να τους οδηγήσεις σπίτι σου, όπου βρίσκουν και κατάσχουν, μία κάμερα, ένα κασετόφωνο, 2 CD και ένα βιβλίο που για κακή σου τύχη είναι «απαγορευμένο» επειδή υποστηρίζει τον Μωαμεθανισμό και την αναγκαιότητα δημοψηφίσματος για την συμμετοχή η όχι στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας σου στον πόλεμο κατά του Αβγανιστάν, της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, και του επαπειλούμενου πολέμου κατά του Ιράν.
Αν σε έλεγαν μικρο Σαμ και έμενες στις ΗΠΑ, τι νομίζεις ότι θα συνέβαινε μετά;
Θα ήσουν σε ένα κελί σε πλήρη απομόνωση χωρίς καμιά επαφή με δικηγόρους ή συγγενικά πρόσωπα. Θα σε κατηγορούσαν για τρομοκράτη και επίδοξο καμικάζι , ότι πήρες μέρος σε ενέργειες εναντίον του κράτους σου και θα αναρωτιόσουν, στα αλήθεια για ποιο λόγο και για πόσα κλικ του ποντικιού σου αντιμετωπίζεις την θανατική καταδίκη και την εκτέλεση σου με ένεση σε κάποια απ τις φυλακές ύψιστης ασφάλειας της χώρας σου.…

Φαντάσου να μπορούσες να απελευθερώσεις
τον μικρό Σαμ.

Μπορείς???
Μπες στο www.amnesty.org.gr και άμα βρεις εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάργηση της θανατικής ποινής σε ανηλίκους στις ΗΠΑ...

… εμένα να μου τρυπήσεις την μύτη μο την διεθνή μου αμνησία μέσα.

Σήμερα στην Αθήνα στις 11:30 π.μ. στην Πλατεία Κοραή και
στη Θεσσαλονίκη, επίσης στις 20:30, καμία νεανική ομάδα δράσης δεν διοργανώνει ομιλία/ εκδήλωση με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και θανατική ποινή σε ανήλικους » στην Αίθουσα 6 του κτιρίου της Νομικής Σχολής…… γιατί πολύ απλά η «διοικητική ζώνη» της Αμερικής δεν είναι και τόσο συγκεκριμένη, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Υ.Γ Κάτι πήρε το αυτί μου όμως ότι γίνεται «παγκόσμιος χαμός» για κάποια περίπτωση λογοκρισία του Ίντερνετ στην…. Κίνα, στο …Βιετνάμ και … στην Ζιμπάμπουε!!.
Ναι σας λέω , με πρωταγωνιστές την ίδια ακριβώς «Διεθνή αμνηστία» που λέγαμε και παραπάνω.

Αφορμές :
Markos
coolplatanos

11 comments:

Markos said...

Το προσυπογράφω!!!

Και για να το καταστήσω σαφές, προσωπικά, έχω πολλές και σοβαρές αντιρρήσεις για τη λειτουργία της Διεθνούς Αμνηστίας και το τρόπο δράσης της.

Όμως, το πρόβλημα της προσπάθειας φίμωσης του διαδικτύου ΕΙΝΑΙ υπαρκτό και μπορεί σήμερα να εμφανίζεται στην Κίνα τη Ζιμπάμπουε και το Βιετνάμ, αύριο το θεωρώ νομοτελειακό, θα είναι εδώ. Και όχι μόνον με τη μορφή φίμωσης, αλλά και οποιαδήποτε άλλη μορφή κάνει κέφι, σε όποιους αποφασίζουν σχετικά.

Η "κατάληψη" λοιπόν του μπλογκ μου σήμερα, έχει το νόημα της αντίδρασης αφενός σε οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης της ελευθερίας της έκφρασης, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, και
της συμμετοχής μου σε μια από κοινού δράση.

Θα έλεγα λοιπόν, εκεί που τέτοιου είδους οργανώσεις όπως η Δ.Α. σφυρίζουν αδιάφορα, ας μπούμε μπροστά όλοι όσοι έχουμε διαφορετικοί άποψη.
Κι ας συνεπάγεται κάτι τέτοιο τους κινδύνους που περιγράφεις (και τους οποίους δεν θεωρώ καθόλου φανταστικούς !!!)

Καλό σου βράδυ.

ΠανωςΚ said...

Συμφωνώ με τον Μάρκο (ειδικά με την τρίτη του παράγραφο). Μόνο που φοβάμαι πως η εν είδει "τρεντ" αναπαραγωγή και αντιγραφή του ίδιου κειμένου περί λογοκρισίας από έναν σημαντικό αριθμό ιστολογίων αποτελεί επιφανειακή όσο και ισοπεδωτική προσπάθεια ενασχόλησης με ένα ακόμη σοβαρότατο ζήτημα. Και αυτό γιατί η επαναλαβανόμενη χρήση του ίδιου κειμένου δεν αναδεικνυει -βασικά κάνει ακριβώς το αντίθετο- τις οποιες διαφοροποιήσεις ή διαφορετικές οπτικές του εκάστοτε ιστολόγου.

Anonymous said...

Καπετάνιε συμφωνώ και με σένα και με το markos, αλλά συμμετέχουμε ακριβώς για να μπορούμε να μιλήσουμε και για όλους τους άλλους... Ηδη έχουμε εδώ μία ελαφρότερη περίπτωση λογοκρισίας που κρίνεται τον Ιούνιο στα δικαστήρια. Σε αυτό το θέμα και θα το γράψω κάποια στιγμή και στο blog μου (τι να πρωτοπρολάβω...) που κάποιος γράφει ανώνυμα κατά του γνωστού εκδότη και στην ουσία του κάνει διαφήμιση φιγουράρει στις σελίδες πολλών ιστολογίων, ενώ δεν έλαβε το θάρρος από τη στιγμή που κατηγορείται άλλος για λογαριασμό του να λάβει θέση. Θα μου πεις δεν είναι εκεί η ουσία, αλλά να υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Την εμμονή με ένα πρόσωπο που ουσιαστικά το διαφημίζεις αρνητικά προσωπικά δεν την καταλαβαίνω. Ξέρω ότι δεν θα σωζόταν το παιδάκι που περνάει δίκη τον Ιούνιο για το θέμα, αλλά δεν είναι θέμα αυτό; Δεν ξέρω αν ο εν λόγω ζήτησε να αποκαλυφθεί και του είπαν όχι, διότι το θέμα είναι η λογοκρισία και το αναφέρω για να μην τον αδικώ και αυτόν επειδή δεν ξέρω τι μπορεί να έχει παιχθεί στο παρασκήνιο, αλλά δεν ξέρω, κάποια πράγματα μου φαίνονται κάπως... Μερικές φορές μου έχει περάσει από το μυαλό μπας και πίσω από τον εν λόγω είναι ο ίδιος ο γνωστός εκδότης που αυτοδιαφημίζεται με αυτό τον τρόπο. Διότι αν αυτή η σελίδα δεν ασχολιόταν τόσο ποιος θα ασχολείτο με τον συγκεκριμένο;

Kapetanios said...

Μάρκο ήμουν σίγουρος ότι το προσυπογράφεις. Η προσπάθεια φίμωσης του διαδικτύου είναι δεδομένη και όχι μόνο στην Ζιμπάμπουε! Εκεί δεν ισχύει καν! :)
Η αντίδραση σ’ αυτήν την προσπάθεια πρέπει να είναι άμεση και συνολική. Εξάλλου έμμεσα ενώνω και την δική μου φωνή με την δική σου. Γι αυτό έθιξα το θέμα.
Μόνο που "πείραξα" λίγο το κείμενο σε παραγράφους που η διάθεση του γράφοντα ( το πρότυπο) ήταν εξόφθαλμα προπαγανδιστική. Στην ουσία του όμως ( όπως θα είδες) δεν αλλάζει. Το ΟΧΙ στην λογοκρισία (και όχι μόνο) είναι το ίδιο ισχυρό όπως και στο αυθεντικό κείμενο.
Γνώμη μου.
Έχει ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ σημασία ποιός είναι αυτός που καλεί τον κόσμο να αντιδράσει και πού αποσκοπεί η ενέργειά του. Το γεγονός της αληθοφανούς τοποθέτησης ή αν θέλεις ακόμη και της ανάδειξης ενός υπαρκτού προβλήματος εμένα προσωπικά δεν μου λέει τίποτα. Απολύτως τίποτα.! Υπάρχουν πάμπολλα θέματα προς επιλογή που μπορούν να συγκινήσουν και να ευαισθητοποιήσουν πολύ κόσμο έτσι και αλλιώς. Το θέμα είναι τί επιλέγεται κάθε φορά, γιατί και από ποιόν! Στην προκειμένη περίπτωση ο υποκινητής δεν είναι και Ο άμεμπτος , οπότε η σύμπραξη μαζί του με κάνει κάπως.
Ανοιχτό λοιπόν για λόγους ,υπολόγους και αντίλογους.
Καλή σου νύχτα :))

Kapetanios said...

Πάνω κάτε, "οι διαφοροποιήσεις ή οι διαφορετικές οπτικές του εκάστοτε ιστολόγου" ενοχλούν .
Όπως φυσικά ενοχλούν και στην καθημερινή μας ζωή.
Η μη σύμπραξη με το "ρεύμα" και την δημιουργούμενη "τάση" της κοινωνίας οδηγεί το όποιο άτομο στο περιθώριο και στην απομόνωση.
Η χειραγώγηση περνά μέσα από εξομοιώσεις και όχι από διαφοροποιήσεις φίλε μου.

Kapetanios said...

coolplatanos .. θίγεις ένα θέμα που δεν το έχω παρακολουθήσει απ την αρχή , με αποτέλεσμα η όποια τοποθέτηση μου να έχει μεγάλες πιθανότητες αστοχίας.
Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι .... οι Αμερικανοί ( που είναι μάνα στην διαφήμιση) λένε ότι ακόμη και η συνεχόμενη "δυσφήμηση" δεν παύει να είναι μια πρώτης τάξεως διαφήμιση.
Έχω εκφράσει την παραπάνω άποψη μου στον εν λόγω μπλόγκερ και ... αυτά.
Ο χρόνος θα δείξει.

Markos said...

Βέβαια και έχει σημασία το ποιος σε καλεί στην άλφα ή την βήτα ενέργεια.
Εκείνο που σκέπτομαι όμως είναι ότι με ετούτο το καινούργιο "παιχνίδι" του διαδικτύου, τα πράγματα μπορεί και να πάρουν άλλη δυναμική, από εκείνη που ο ενδεχομένως ιδιοτελής και καιροσκόπος, μπορεί να είχε υπολογίσει.
Δεν τρέφω αυταπάτες ότι μέσα από το διαδίκτυο θα ΛΥΘΟΥΝ τα προβλήματα, υπολογίζω όμως στην δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί.
Κατά τα λοιπά, σαφώς και συμφωνούμε.
Καληνύχτα

Unknown said...

Πως καταφέρνουν να χειραγωγούν ακόμα και την ευαυσθησία μας ε; "Επιλεκτικά ευαίσθητοι";

Πάντως, όσο και αν βαυκαλιζόμαστε, οι ΗΠΑ ουδέποτε χαρακτηρίζονταν από ελευθερία και προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων....

Orelia said...

εμενα παντως, ακομη κι αν μου διαφευγει η ουσια του θεματος, μου αρεσουν οι "κακιες" σας -κι αυτη ειναιη 2η σας που διαβαζω- διοτι ανοιγουν μονοπατακια στη σκεψη και τον προβληματισμο μου
ηθελα απλως να καταγραφει το ανακλαστικο μου, που λεει κι ο αγαπητος μου markos γι αυτο και σας εγραψα σημερα

καλη σας ωρα καπετανιε!

Kapetanios said...

Εγώ πάλι ρε "μάρκο" γιατί μετά από σχεδόν 3 χρόνια ενασχόλησης μου με την διαδικτυακή επικοινωνία έχω μεγάλες επιφυλάξεις για την δυνατότητα διαχείρισης αυτού του "παιχνιδιού" απ τους χρήστες του, ε ?

Καμηλιέρη , αυτή η επιλεκτική ευαισθησία ΟΛΩΝ ΜΑΣ είναι που με τρελαίνει και μου αποδεικνύει επί σειρά ετών ότι ο άνθρωπος είναι ένα τουλάχιστον περίεργο ον αλλά σίγουρα όχι τόσο ευαίσθητο όσο μας το παρουσιάζουν.

Kapetanios said...

Orelia ... καλησπέρα σου και καλώς ήρθες απ τον μαχαλά μας.
Το ανακλαστικό σου( ενικός οικειότητας) καταγράφηκε κι άσε τον "μάρκο" να λέει. Τα λέει εξάλλου ιδιαίτερα όμορφα δεν νομίζεις? :)
Σε αντίθεση με μένα που όπως και να το κάνουμε την έχω την αγαρμποσύνη και την κακία μου , την έχω.
Ο συνήγορος του διαβόλου βλέπεις ως ρόλος δύναται να σου γίνει δεύτερη φύση :))
Καλό σου βράδυ.