05 August 2007

Προστασία απο τις καταιγίδες.

Επειδή οι προβλέψεις για το επόμενο διήμερο δεν είναι και οι καλύτερες ας διαβάσουμε κάποια πράγματα σχετικά με τις καταιγίδες και τους κεραυνούς .
Αντιγράφω:

Όλες οι καταιγίδες συνοδεύονται από αστραπές και κεραυνούς και επομένως αποτελούν κίνδυνο.
Οι αστραπές μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 15 χιλιόμετρα απόσταση από το σημείο της εντονότερης βροχόπτωσης. Υπάρχει επομένως κίνδυνος κεραυνού ακόμα και σε περιοχές όπου δεν βρέχει ή βρέχει ασθενώς.Αν ακούτε τις βροντές σημαίνει ότι βρίσκεστε σε περιοχή η οποία είναι αρκετά κοντά ώστε να κινδυνεύετε από κτύπημα κεραυνού.
Οι κεραυνοί μπορεί να είναι θανατηφόροι. Περίπου το 20% των θυμάτων καταλήγουν ενώ περίπου το 70% των επιζώντων παρουσιάζει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα.

Μερικοί απλοί κανόνες προστασίας

1) Αν η καταιγίδα σας βρεί σε ανοικτή περιοχή κατευθυνθείτε αμέσως στο εσωτερικό κλειστού κτηρίου (όχι κάτω από στέγαστρο ή μέσα σε ανοικτό γκαράζ). Αν δεν υπάρχει κοντά σας κτήριο μπείτε σε κλειστό αυτοκίνητο (αποφύγετε αυτοκίνητα με κουκούλες), με κλειστά παράθυρα, χωρίς να ακουμπάτε τις εσωτερικές μεταλλικές επιφάνειες.
2) Προσπαθήστε να μην είστε το ψηλότερο σημείο σε ένα ανοικτό πεδίο. Αν δεν υπάρχει άλλο υψηλότερο σημείο, καθήστε κουλουριασμένοι στο έδαφος.
3) Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δένδρα.
4) Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω. Το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και μπορείτε να κτυπηθείτε από κεραυνό σε αρκετή απόσταση από το σημείο επαφής του με το νερό. Αν είστε σε σκάφος, καθήστε στο κέντρο του σκάφους, μακριά από οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο.
5) Απομακρυνθείτε από οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο (στύλους, φράκτες, σύρματα για άπλωμα ρούχων). Μην ακουμπάτε πάνω σε αυτοκίνητα ή μηχανές. Αφήστε από τα χέρια σας όλα τα μεταλλικά αντικείμενα (πχ. καλάμι ψαρέματος, εργαλεία κλπ).
6) Απομακρυνθείτε από ομάδες ανθρώπων. Αν είστε με παρέα σε εξωτερικό απροστάτευτο χώρο μην στέκεστε δίπλα-δίπλα και προπαντώς μην ακουμπάτε ο ένας τον άλλο.

Τι να κάνετε αν κάποιος κοντά σας κτυπηθεί απο κεραυνό

Ειδοποιήστε το 166 αμέσως, αναφέροντας ότι έχετε κοντά σας θύμα από πτώση κεραυνού.

Αν το θύμα δεν αναπνέει προσπαθήστε να του κάνετε τεχνικές αναπνοές. Αν η καρδιά του δεν κτυπάει και έχετε τις κατάλληλες γνώσεις επιχειρήστε καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Οι άνθρωποι που έχουν κτυπηθεί από κεραυνό δεν φέρουν κανένα φορτίο και επομένως μπορείτε να τους ακουμπήσετε και να τους συνδράμετε άφοβα. "

Πηγή

Επίσης ( επειδή πρέπει κάποια στιγμή, παρά την φαγούρα μας , να παραδεχόμαστε το καλό) ένα πολύ καλό άρθρο του Πορτοκάλογλου σχετικά με τους κεραυνούς φιλοξενείται στις σελίδες του ΟΦΣΕ ( αχ αυτοί οι Αθηναίοι , ώρες ώρες (?) νομίζουν οτι είναι όλη η Ελλάδα!!)
Διαβάστε το.

7 comments:

ο δείμος του πολίτη said...

Όπα και οι συμβουλές. Αυτές τις μάθατε στις εξετάσεις για δίπλωμα πλοηγού;

diva said...

Εγώ αυτή τη φορά δεν θα ακολουθήσω καμία οδηγία. Θα αφεθώ στο γεγονός πως είμαι "αρκετά έξυπνη για γυναίκα"
:-)

Kapetanios said...

δείμο καλό μήνα! :)))
Δυστυχώς η διαδικασία απόκτησης διπλώματος χειριστή ταχύπλοου είναι η ίδια με του αυτοκίνητου. Γενικές γνώσεις , λίγο "παρκάρισμα" άντε και λίγο χάρτες - πορείες και πέραν τούτου ουδέν.( να φανταστείς ότι τα διπλώματα χειριστή ιστιοπλοϊκού δίδονται ακόμη από ιδιώτες!!!!).
Έτσι εναπόκειται στον "καπετάνιο" να μάθει 5 πράγματα που θα του χρειαστούν όταν με το καλό βγει στην θάλασσας. Ένας από τους μεγάλους λοιπόν κινδύνους στην θάλασσα ( και μάλιστα μεσοπέλαγα)είναι η καταιγίδα!
Οι όμιλοι φουσκωτών σκαφών διοργανώνουν συχνά επιμορφωτικά σεμινάρια με διάφορα θέματα και το άρθρο του Πορτοκάλογλου καταγράφει με τρόπο απλό και κατανοητό όλες τις γνώσεις που έχουν αποκτηθεί απ αυτά σχετικά με τους κεραυνούς και τις καταιγίδες.
Αν μη τι άλλο βοηθά τον νέο χειριστή να ενημερωθεί και να αντιμετωπίσει (βλέπεις στην θάλασσα δεν μπορείς να τρέξεις μέσα στο σπίτι σου για να κρυφτείς) σε πρώτο βαθμό τυχόν δυσκολίες που θα προκύψουν βρισκόμενος σε τέτοια – πολύ δύσκολη πίστεψε με -κατάσταση.
Δεν ξέρω που σου φάνηκε «λίγο» , αλλά χαρά μου να το συζητήσουμε εάν θέλεις.

diVa καλημέρα σου :)))
( πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα βρίσκεται μια πανέξυπνη γυναίκα.. τις περισσότερες φορές)

Anonymous said...

Η ενημέρωση πάντα είναι χρήσιμη.
Πάντως δεν νομίζω να έγινε ο κακός χαμός που έλεγαν τα ΜΜΕ και πανικόβαλαν τον κόσμο.

diva said...

:-) Εξυπνάδες

ο δείμος του πολίτη said...

Νόμιζα ότι σου είχα στείλει ένα ακόμα σχόλιο.

Σαφώς και δεν ήταν "λίγο" αυτό που έγραψες. Αντίθετα ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικό και εξαίρετα λεπτομερές στην ουσία του. Τα ίδια διδάσκουν στην πολιτική προστασία και στα σχολεία και το στρατό.

Εγώ ο καημένος απλά να πειράξω έλεγα, αλλά εσύ μυγιάγγιχτος με παρεξήγησεεεεεεεεεεεεεεεεες..... :(((((

Αλλά ότι στις εξετάσεις για άδεια πλοήγησης δεν σας εξετάζουν για καταιγίδες, με τρέλανε.

Kapetanios said...

Καπετάν exeisminima ,κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε :)
Εδώ η Αστυνομία μοίραζε προειδοποιητικά σημειώματα στα μαγαζιά και στα ξενοδοχεία στην Χαλκιδική!!
Και όχι άδικα βέβαια γιατί ΟΛΑ τα δεδομένα συνηγορούσαν στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά ο καλός ο Μωάμεθ ήταν πάλι με το μέρος μας. Πάλι καλά γιατί μετά το χάλι του δημόσιου φορέα στο ζήτημα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών θα γινόμασταν και ρόμπα με τίποτα πλημμύρες που θα έδειχναν όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Ευτυχώς λοιπόν να λέμε :))


Ντίβα μου κι όμως είναι αλήθεια ! :))
Να, πάρε παράδειγμα τον Κλίντον.
Έξυπνη η Χίλαρι αλλά και η Μόνικα εξυπνότερη!!
Αμ πως! :))

Ρε Ψάρακαααααααααααααααα!!
Καλό μήνα γράφω λέμεεεεε!!
:)))))))
( πως νομίζεις γεμίσαμε "καπεταναίους". Όπως και οδηγάρες δηλαδή :(((
Και να σκεφτείς ότι το δίπλωμα επιτρέπει τον χειρισμό ακόμη και ενός 15μετρου ταχύπλοου !!!