02 September 2007

Συμπεράσματα.

Ένας συνηθισμένος και επίκαιρος διάλογος ( το όνομα του συνομιλητή μου αποκρύπτεται για λόγους δεοντολογίας) ικανός όμως να θέσει προβληματισμούς αλλά και να βγάλει αρκετά συμπεράσματα για απόψεις, συμπεριφορές κλπ.


ΕΡΩΤΗΜΑ( στο οποίο προσκλήθηκα να απαντήσω)
Γιατί δεν πείθει η Αριστερά ?

Kapetanios
Όταν θα μπορέσω να απαντήσω στο ερώτημα « γιατί ο κόσμος παρά την δεδομένη δυνατότητα του δεν κάνει τίποτε για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του» τότε θα μπορέσω να απαντήσω και στο ερώτημα σου.
Ερώτημα το οποίο με τον τρόπο που διατυπώνεται αφήνει να δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις καθότι η αριστερά ασφαλώς και πείθει ( 1 σχεδόν εκατομμύριο κόσμος στην Ελλάδα και κάποια πολλά εκατομμύρια στην Ευρώπη αλλά και στην Λατινική Αμερική δεν είναι αμελητέα ποσότητα!!), εμπνέει, γαλουχίζει γενεές εδώ και τουλάχιστον 70-80 χρόνια ασταμάτητα ευτυχώς. Μην ξεχνάμε ότι σε αυτήν οφείλεται μεγάλο μέρος των κοινωνικών κατακτήσεων στο χθες αλλά και στο σήμερα .Ένας ολόκληρος κόσμος( λατινική Αμερική κλπ) περιμένει και επενδύει το μέλλον του στην Αριστερά. Και στην Ευρώπη όμως σιγά σιγά μετά και το φυσιολογικό μούδιασμα που επακολούθησε την κατάρρευση του "υπαρκτού σοσιαλισμού" αρχίζει πάλι να ωριμάζει και να κερδίζει την θέση που τις αρμόζει με τα λογής λογής οικολογικά και κοινωνικά κινήματα που αναπτύσσονται γοργά στις μέρες μας. Ο αντίποδας μιας επιβαλλόμενης παγκοσμιοποίησης και μιας προσπάθειας να καταπατηθούν κεκτημένα δεν μπορεί να είναι άλλος από μια δυνατή αριστερά. Και αυτό δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να το αμφισβητήσει.Το γιατί αυτό δεν μεταφράζεται σε εκλογικό αποτέλεσμα τέτοιο που να της δίνει την δυνατότητα να κυβερνήσει άπτεται και άλλων παραγόντων (εκλογικών συστημάτων, επικοινωνιακής πολιτικής, φόβου, και άλλων που αναφέρεις και εσύ ) και όχι μόνο της παραδοχής ή της αποδοχής του πολιτικού και κοινωνικού λόγου της.
Καλή σου νύχτα :)

Εφεξής ( εκτος εαν ο ίδιος θελήσει να πει το όνομα του)
"Anonymous"
Δεν είναι ερώτημά "μου" αλλά του blog ....... και το θεώρησα μια καλή ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν μια κριτική (ή αυτοκριτική) στην Αριστερά αντί να μεμψιμοιρούμε, να δεχόμαστε στωικά ή κυνικά το δικομματισμό.Μπορείτε τις απόψεις σας να τις μεταφέρετε και εκεί.
Εστιάσατε κυρίως στο τι έχει κάνει η Αριστερά και τι μπορεί να κάνει αλλά δεν δώσατε τη δική σας εξήγηση γιατί δεν πείθει, παρά μόνο δυο-τρεις λέξεις σε παρένθεση.

Kapetanios
Η απάντηση μου δόθηκε στο δικό σας-υιοθετημένο ή όχι- ερώτημα και ήταν νομίζω σαφής:
"..καθότι η αριστερά ασφαλώς και πείθει ( 1 σχεδόν εκατομμύριο κόσμος στην Ελλάδα και κάποια πολλά εκατομμύρια στην Ευρώπη αλλά και στην Λατινική Αμερική δεν είναι αμελητέα ποσότητα!!), εμπνέει, γαλουχίζει γενεές εδώ και τουλάχιστον 70-80 χρόνια ασταμάτητα ευτυχώς..."

Ξαναεπαναλαμβάνω όμως σε περίπτωση που δεν μπόρεσα να το κάνω σαφές ότι άλλο είναι γιατί δεν μεταφράζεται η πίστη σε μια αριστερή ιδεολογική προσέγγιση επίλυσης κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων σε εκλογικό αποτέλεσμα και άλλο το εάν πείθει η Αριστερά το οποίο ασφαλώς και δεν είναι αληθές.( ίδιο ερώτημα μπορεί να τεθεί και στην περίπτωση της ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ θρησκευτικής προσήλωσης του Έλληνα σε αντιδιαστολή με την ανυπαρξία χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ικανού να πάρει την εξουσία, εάν με καταλαβαίνετε)
Το ερώτημα σας ( το οποίο ασφαλώς και δεν «ανακάλυψε» το blog ....... καθότι έχω βαρεθεί να το ακούω πολλά χρόνια τώρα διατυπωμένο με το ίδιο προβοκατόρικο τρόπο[1]) έτσι όπως τίθεται είναι α) μια καλή πεπονόφλουδα για αυτούς που νοιάζονται για το μέλλον της Αριστεράς και β) βήμα άκρατης φιλολογικής θεωρητικολογίας(και μπουρδολογίας ενίοτε) από ανθρώπους που αγνοούν παντελώς την ύπαρξη της και το τι ακριβώς πρεσβεύει ή και την αντιμάχονται ακόμη .
Σας φαίνομαι ότι δέχομαι στωικά ή κυνικά το δικομματισμό και μεμψιμοιρώ!?
Καλημέρα σας :)

[1] Φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεσθε πως δεν κατηγορώ εσάς για προπαγάνδα μιας και προϋπόθεση για την ύπαρξη της είναι η εσκεμμένη δημιουργία αρνητικού κλίματος και όχι όταν το αρνητικό κλίμα ( και μάλιστα παραμονές εκλογών-αγνοώντας και όχι κρίνοντας- το αποτέλεσμα) είναι απόρροια μιας λάθος διατύπωσης.
ΥΓ. Νομίζω ότι σας είχα προϊδεάσει για την κακία μου.

"Anonymous"
Αν έχετε κακία, πονοκέφαλο, χωράφια ή ό,τι άλλο έχετε δεν αφορά αυτό το post. :)
Επαναλαμβάνετε το τι έχει καταφέρει να κάνει η Αριστερά και είστε ικανοποιημένος που μόλις και μετά βίας εξασφαλίζει την είσοδό της στη Βουλή, από ό,τι φαίνεται.
Όσο για το ότι δεν απαντάτε ουσιαστικά στο ερώτημα αλλά το θεωρείτε ενδεχομένως προβοκατόρικο και ατυχές ως προς τη χρονική συγκυρία, λυπάμαι αλλά αυτά τα δύο δεν είναι δικές μου επιλογές. Εγώ απλώς μπήκα στον κόπο να απαντήσω.
Ένα ενδιαφέρον σημείο βρήκα στο "ίδιο ερώτημα μπορεί να τεθεί και στην περίπτωση της ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ θρησκευτικής προσήλωσης του Έλληνα σε αντιδιαστολή με την ανυπαρξία χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ικανού να πάρει την εξουσία, εάν με καταλαβαίνετε" αλλά όχι, δε σας καταλαβαίνω αν δεν μου εξηγήσετε.
Τέλος, ας κρίνουν και οι υπόλοιποι αναγνώστες αυτά που λέτε.

Kapetanios
"..είστε ικανοποιημένος που μόλις και μετά βίας εξασφαλίζει την είσοδό της στη Βουλή, από ό,τι φαίνεται..."
!!!??
Έχω την εντύπωση πως δεν σας καταλαβαίνω!!
Ειλικρινά.
Ας σταματήσω εδώ το λοιπόν.
(το ΥΓ δεν αφορούσε το ποστ σας αυτό καθ’ αυτό )

"Anonymous"
Μην εξάπτεστε. Κουβεντιάζουμε.

Kapetanios
Ασφαλώς και δεν εξάπτομαι ( δεν είναι της ηλικίας μου και έχω πολλά χρόνια εμπειρία στις διαδικτυακές συζητήσεις)
Απλά το παιχνίδι της συζήτησης παίζεται: λέω εγώ την άποψη μου και λέτε και εσείς την δική σας.
Δεν είναι και τόσο σόνικο να βάζετε κουβέντες στο "στόμα" μου τις οποίες δεν είπα.
ΠΧ "..είστε ικανοποιημένος που μόλις και μετά βίας εξασφαλίζει την είσοδό της στη Βουλή, από ό,τι φαίνεται..." κλπ)
Από που βγάλατε το συμπέρασμα ότι α) λέω εγώ κάτι τέτοιο και β) ότι η Αριστερά μπαίνει δεν μπαίνει στην βουλή??!!!!Εγώ νομίζω ότι ανέφερα 1 εκατομμύριο κόσμο που πιστεύει και ψηφίζει Αριστερά στην Ελλάδα ο οποίος όπως πάλι είπα δεν είναι αμελητέα ποσότητα
Εάν εσάς σας φαίνονται λίγοι ασφαλώς και είναι ένα θέμα.
Το γιατί δεν την ψηφίζουν 5 εκατομμύρια ή 25, είναι επίσης ακόμη ένα άλλο θέμα.
Αλλάξτε το ερώτημα σας (υιοθετημένο ή όχι δεν με αφορά) και ίσως τότε να το συζητήσουμε.

"Anonymous"
Είναι αρχή μου να μη βάζω στο στόμα των συνομιλητών μου λόγια που δεν είπαν και αυτό προσπαθώ να το επιτύχω με δύο τρόπους:α)με ερωτήσεις για το αν αυτό που κατάλαβα είναι αυτό που θέλουν να πουν και β)προσθέτοντας "από ο,τι φαίνεται" "από ό,τι λέτε", "από ό,τι καταλαβαίνω".
Λοιπόν, εγώ δεν είμαι ικανοποιημένη με το 1εκ., αν και καθόλου αμελητέα ποσότητα δεν είναι, έχοντας κατά νου πως το εκλογικό σώμα αριθμεί πολύ περισσότερους ψηφοφόρους. Και γι' αυτό ακριβώς το εκλογικό σώμα μιλάμε εδώ.
Αν η ερώτηση ήταν που σας ενόχλησε εξαρχής θα έπρεπε να το πείτε νωρίτερα. "Το γιατί δεν την ψηφίζουν 5 εκατομμύρια ή 25, είναι επίσης είναι ακόμη ένα άλλο θέμα.", αποτελεί δίκαιη ερώτηση για σας; Απαντήστε σε αυτό, αν θέλετε και αν έχετε χρόνο.

Kapetanios
Κινδυνεύοντας να γίνω κουραστικός στους αναγνώστες σας τολμώ ακόμη μια απάντηση στο ήδη εξαντλημένο ( από μέρους μου τουλάχιστον σε επίπεδο επιχειρημάτων ) συγκεκριμένο ερώτημα σας.
Λέτε: "..εγώ δεν είμαι ικανοποιημένη με το 1εκ.."
Είσθε ψηφοφόρος της Αριστεράς και κόπτεστε για τις λίγες έδρες που κατακτούμε στις εκλογές ή το θέτετε απλώς φιλολογικά?
Γιατί εάν συμβαίνει το πρώτο πες τε μου τι κάνετε σε προσωπικό επίπεδο για να αυξήσετε το ποσοστό μας ενώ εάν συμβαίνει το δεύτερο τότε πρέπει να διαμορφώσετε το ερώτημα "γιατί δεν πείθομαι εγώ απ την Αριστερά" και όχι το εκλογικό σώμα ( εκτός εάν θεωρείτε μόνο τον εαυτό σας εκλογικό σώμα)

Λέτε: ".. αν και καθόλου αμελητέα ποσότητα δεν είναι.."
Από πού λοιπόν απορρέει το συμπέρασμα σας ότι η Αριστερά "δεν πείθει" απ την στιγμή που 1 ολόκληρο εκατομμύριο ( καθόλου αμελητέα ποσότητα και κατά την γνώμη σας) τάσσεται υπέρ της σε κάθε εκλογική αναμέτρηση?
Η ύπαρξη και άλλων ψηφοφόρων που δίνουν την ψήφο τους αλλού είναι από μόνη της ικανή να στοιχειοθετήσει μια τέτοια όπως προείπα προβοκατόρικη διατύπωση ?

Λέτε: "..Αν η ερώτηση ήταν που σας ενόχλησε εξαρχής θα έπρεπε να το πείτε νωρίτερα.."
Θα σας παρακαλούσα να διαβάσετε προσεκτικά την πρώτη απάντηση μου στο θέμα σας. Θα σας ήμουν ευγνώμων.

Λέτε: ".. Το γιατί δεν την ψηφίζουν 5 εκατομμύρια ή 25, είναι επίσης είναι ακόμη ένα άλλο θέμα.", αποτελεί δίκαιη ερώτηση για σας; Απαντήστε σε αυτό, αν θέλετε και αν έχετε χρόνο..."
Αφήστε να δούμε τα τελευταία αποτελέσματα και εάν δικαιωθείτε τότε το αναλύουμε.Εγώ πιστεύω έστω και αυτήν την ύστατη ώρα ότι ο κόσμος θα αντιληφθεί το συμφέρον του και δεν θα οδηγηθεί ΚΑΙ ΠΑΛΙ σαν πρόβατο επί σφαγής( ή επί της πυράς για να είμαστε πιο "κοντά στα γεγονότα" )
Θεωρώ ότι οποιαδήποτε από μέρους μου εκ νέου απάντηση στο παρόν θέμα θα είναι πέραν του δέοντος "κουραστική"
Σας χαιρετώ ( για πολλοστή φορά σήμερα είναι η αλήθεια)
"Ο κακός"

"Anonymous"
Οι αναγνώστες αυτού του blog δεν χάνουν το χρόνο τους απαντώντας από ευγένεια σε κάποιον που κακοπροαίρετα με ανακρίνει για το τι ψηφίζω, με κατηγορεί ότι θέτω προβοκατόρικα ερωτήματα (τα οποία στην ουσία απλά αναπαράγω, δε θέτω)και δε μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ του μη-αμελητέα ποσότητα (δλδ απλά υπολογίσιμη) και του δεν είναι ικανή να πείσει και να έλξει μεγάλα ποσοστά του εκλογικού σώματος. Δεν θα σας απαντήσω στο εξής γιατί ο ανθρώπινος χρόνος, ως γνωστόν, είναι λιγοστός για να τον σπαταλούμε σε άγονα πράγματα.
Συνεχίστε να προπαγανδίζετε από το blog σας και εγώ θα συνεχίσω να ασκώ κριτική και αυτοκριτική. Όπως τη βρίσκει ο καθένας. Στο καλό, κακέ.

Kapetanios
Μου αρέσει να αφήνω τα σχόλια μου σε συνομιλητές ιστολόγους που χαίρονται με την ύπαρξη τους ( έστω κι αν εκφράζουν μια διαφορετική γνώμη)
Σας απαλλάσσω λοιπόν από τα σχόλια που θεωρείτε κακοπροαίρετα σβήνοντας τα.
Καλή συνέχεια στον αγώνα σας.

Συμπέρασμα:
Μην με καλείτε σε συζητήσεις στα μπλογκ σας εάν δεν μπορείτε να το αντέξετε και προπαντός μην με βάζετε στα λινκ σας χωρίς να με δοκιμάσετε
( γλιτώνετε και τον κόπο να με βγάζετε εκ των υστέρων )

«Ο κακός»
( το παραπάνω προσωνύμιο με συντροφεύει τα τελευταία 4 χρόνια και μάλλον όχι άδικα )




11 comments:

koulpa said...

Γιατί είναι αντιδεοντολογική η αποκάλυψη του ανόνυμου? Δημόσια δεν ήταν η συζήτηση?

Kapetanios said...

Ασφαλώς και ήταν δημόσια η συζήτηση μεσιε koulpa ( και καλησπέρα σου :)) αλλά εφόσον πήρε τέλος με τον τρόπο που πήρε δεν έχω εγώ δικαίωμα ( εφόσον ο ίδιος δεν το θέλει) να αναπαράγω τις απαντήσεις του επώνυμα παρά μόνο τις δικές μου.
Ας έρθει να το κάνει ο ίδιος εάν το θέλει.
Τέλος πάντων αυτά που έχουν για μένα σημασία τελικά να αντιληφθούμε είναι:
1.Η ανάρτηση και η υιοθέτηση από μέρους μας "θεμάτων" ή ερωτημάτων , μας καθιστά υπεύθυνους απέναντι στους καλεσμένους ή τους συνομιλητές μας σαν να πρόκειται για εξ ολοκλήρου δικό μας ποστ.
2.Προσκαλούμε συνομιλητές ή προκαλούμε συζητήσεις που αντέχουμε
3.Η πολιτική συζήτηση είναι ένα "καυτό" θέμα έτσι κι αλλιώς και προϋποθέτει ψυχραιμία ακόμη και στις αντεγκλήσεις.
4. Τα πολιτικά ερωτήματα επιβάλλεται να είναι σαφή χωρίς να αφήνουν περιθώρια για δημιουργία εντυπώσεων
5. Δεν χαρακτηρίζουμε τον συνομιλητή μας ( και δη προσκεκλημένο μας ) κακόβουλο εκτός εάν έχουμε στοιχεία που να δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό μας.
6.Και εφόσον δεν θέλουμε την συνέχεια της συζήτησης μαζί του δεν τον προσβάλουμε δημόσια παρά του στέλνουμε ένα διαολεμένο e mail ζητώντας του να πάρει τον πούλο.
7. Τα σχόλια είναι πνευματική ιδιοκτησία του σχολιαστή και εφόσον προκαλούν δυσφορία στον ιστολόγο είναι στην διακριτική ευχέρεια του σχολιαστή να τα πάρει φεύγοντας .Δεν είμαστε επαγγελματίες «σχολιογράφοι» και δεν πληρωνόμαστε «με το σχόλιο» Αφήνουμε σχόλια σε συνομιλητές ιστολόγους που χαίρονται με την ύπαρξη τους έστω κι αν εκφράζουν διαφορετική άποψη από την δική τους.
Εκτός εάν θέλουμε σχόλια μόνο όταν αναπαράγουν την άποψη μας και «αχ καλέ τι ωραία που μας τα λες» και άλλα τέτοια νόστιμα.
8. Φόρτσα Θρύλε
(2 τεμάχια έπρεπε να ρίξουμε στον Βάζελο αλλά είχε Άγιο)
Καληνύχτα σας :))

Anonymous said...

σε αντέχουμε, σε έχουμε δοκιμάσει και δεν θα σε βγάλουμε από τα λινκ μας...

Kapetanios said...

Καλημέρα γλυκιά μου coolplatane :))
Το ξέρω ότι εσύ με αντέχεις :)

ΠανωςΚ said...

Καπετάνιο, χαρά στην υπομονή σου! Γιατί δεν πείθει η αριστερα; Οι απαντήσεις είναι τόσες πολλές εν δυνάμει: Γιατί πάσχει από εσωστρέφεια, πολυδιάσπαση, συντηρητισμό (κάποια της κομμάτια), άρνηση της πραγματικότητας, από ελιτισμό ενίοτε, γιατί "αμα είχαν κερδίσει τα κομμούνια στον εμφύλιο θα είχαμε γίνει Αλβανία", γιατί "αυτά είναι ουτοπίες", γιατί "πώς μπορεί να το παίζει αριστερός ο ζάμπλουτος Αλαβάνος", γιατί "κάνει μόνο κριτική και δεν ξέρει να κυβερνά", γιατί πάσχει επικοινωνιακά, γιατί πάσχει αισθητικά, γιατί ενδεχομένως να αδυνατεί να εκφράσει το λαϊκό αίσθημα, γιατί ίσως οι ψηφοφόροι να θεωρούν ότι τα συμφέροντά τους εκφράζονται καλύτερα από άλλα κόμματα, γιατί ενδεχόμενως τόση να είναι εντέλει η δυναμική του αριστερού χώρου, γιατί κάποια μικρά γκρουπούσκουλά της απαξιούν τις εκλογές, γιατί δεν είναι ενωμενη, γιατί δεν χτύπησε το ξυπνητηρι και γιατί η γάτα μου έχει ένα αυτί...
Η λίστα θα μπορούσε να συνεχίζεται επ' άπειρον. Αλλά δεν είναι ζήτημα το γιατί ούτε οι εκλογές. Προσωπικά θυμάμαι έναν Ναρίτη φίλο που μου έλεγε: Προτιμώ από το να πάρουμε 10.000 ψήφους στις εκλογές, να κατεβάζουμε 11.000 κόσμο σε μια πορεία...
Γούστα είναι αυτα...

ο δείμος του πολίτη said...

Πάντως χαρά στο κουράγιο σου. Πάντως Πάνο, ο ΝΑΡίτης το έλεγε χωρίς να μπορεί ούτε το ένα ούτε το άλλο.

ΠανωςΚ said...

Κακέ Δείμε! :)
Τουλάχιστον προσπαθούν.
Αν και νομίζω πως στις προηγούμενες εκλογές το ΜΕΡΑ τσίμπησε ενα δεκαχίλιαρο, ή κάνω λάθος;

Kapetanios said...

Καλά, εσάς τους δύο , δεν σας αντέχω εγώ, όχι εσείς ΧΑΧΑΧΑΧΑ
Κύριοι αφήστε τα ναρ και τα μαρ
Πάμε ΣΥΡΙΖΑ λέμε
Δυνατά!
Για να τους στείλουμε αδιάβαστους!
Ελπίζω να πάρω κάνα φράγκο με τέτοια προπαγάνδα που τους κάνω να' ούμε
[ είμαι για φυλακή με τις επιταγές που έχω να πληρώσω αυτόν τον μήνα :(((( ]

ο δείμος του πολίτη said...

Ρε μπας και θες να περιορίσεις το δικαίωμα λόγου μας; Πάνω, όντως κάπου εκέι είχε πάρει.

Unknown said...

Μια ακόμα παράμετρος:
Υπάρχουν άνθρωποι που ακούν αριστερά και σηκώνονται οι τρίχες τους, ενώ η φράση "αριστερές απόψεις" τους φαίνεται συνώνυμη αηδίας.
Με τους ίδιους ανθρώπους, αν πιάσεις κουβέντα απομακρυσμένη από πολιτική, τους ακούς να εκφέρουν γνώμες εντελώς ενάντιες κάθε δεξιάς πολιτικής (σημειώνουμε εδώ πως το 80% των πολιτών δεν γνωρίζουν ακριβώς τι πρεσβεύει το κάθε πολιτικό σύστημα, απλά έχουν ακούσει γενικολογίες και έχουν φατριοποιηθεί).
Όταν τους στριμώξεις και καταλάβουν το οξύμωρο, αναφέρουν ρητά: "έτσι ήταν πάντα, δεν αλλάζει τίποτε".

Συνεπώς εγώ θα έλεγα ότι όχι μόνο πείθει η αριστερά αλλά υπάρχει παντού. Απλά ο κόσμος φοβάται να προσπαθήσει, είναι παραδομένος και βολεύεται κάτω από την σκέπη των ισχυρών περιμένοντας ένα κοκαλάκι ως ανταμοιβή για την υποστήριξη, ακόμα και ενάντια στα πιστεύω του.

Με άλλα λόγια ο κόσμος φοβάται να είναι ελεύθερος....

Kapetanios said...

Ότι δεν γνωρίζεις καμηλιέρη το φοβάσαι!
( για την ελευθερία έκφρασης ο λόγος)