19 November 2007

Οικολογούντες και ηθικοπλάστες.

"Η οικολογία είναι ένα πανέμορφο πεδίο γνώσης το οποίο ορισμένοι ειδήμονες ή μη καταφέρνουν να μετατρέψουν σε συνώνυμο καταστροφών και μνημοσύνων " γράφει ο Ν.Μάργαρης (καθηγητής Οικοσυστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
Και έτσι είναι!
Ο φανατισμός κατοικοεδρεύει εκει που υπάρχει άγνοια ή ημιμάθεια και σε αυτό συμβάλουν τα μέγιστα τα ΜΜΕ με την επιδερμική και κάτω απο το "βάρος"ή την δημιουργία πολλές φορές της επικαιρότητας προς άγραν τηλεθεατών, μέσα σε ένα περιβάλλον ενος έντονου ανταγωνισμού που επικρατεί σήμερα στο εμπόριο της είδησης. Η απουσία ενος επιστημονικά τεκμηριωμένου λόγου στα "παράθυρα" ενημέρωσης είναι κάτι παραπάνω απο εμφανής . Ποιος εξάλλου ενδιαφέρεται για μια ορθολογιστική προσέγγιση και σε ποιον τομέα αλήθεια, σε μια χώρα που έχει αναγάγει την μιζέρια και την καταστροφολογία ως εθνικό της σπορ.? Σε μια χώρα που ο πολιτισμός στο μυαλό του μέσου Έλληνα είναι συνώνυμος με την "ηθική"και δη χριστιανικής , κατα πως την ορίζουν οι εκάστοτε κοινωνικοπολιτικές συνθήκες!
Οικολογούντες λοιπόν και ηθικοπλάστες.

1. Κυνήγι και Κυνηγός
Ας δούμε λίγο το προφιλ του έλληνα κυνηγού μέσα απο αριθμούς
Μέλη: 250.000
Οργανόγραμμα της ΚΣΕ:
Κυνηγετική περίοδος:(συνήθως) 20/8 έως 29/2
Κυνηγετικές Προτιμήσεις ( αποτελέσματα προγράμματος Άρτεμις σε 9 κυνηγετικές περιόδους με καταγραφή του 15% των καθημερινών εξορμήσεων σε πανελλήνιο επίπεδο ) :

2. Κυνήγι και περιβάλλον
Το κυνήγι σαν δραστηριότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το περιβάλλον και ο κυνηγός είναι ο πρώτος που αντιλαμβάνεται αλλά και πληρώνει τις συνέπειες μιας υποβάθμιση του.
Η ανάγκη του να συνυπάρξει με την φύση και η αγάπη του για την ομορφιά του φυσικού μας πλούτου , (μέρους του οποίου είναι και η πανίδα που ζει μόνιμα ή επισκέπτεται την χώρα μας) αλλά και η συσσωρευμένη εμπειρία για τα κακώς κείμενα στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος γρήγορα τον οδήγησε στην δημιουργία κυνηγετικών συλλόγων και ομοσπονδιών σε όλη την επικράτεια. Η δημιουργία μιας Κυνηγετικής συνομοσπονδίας ήρθε και έκλεισε την πυραμίδα ενος οργανογράμματος που στόχο είχε την διασφάλιση και ανάπτυξη της κυνηγετικής δραστηριότητας , την βελτίωση και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και την διατήρηση της άγριας πανίδας , χωρίς την οποία δεν νοείται κυνήγι!
Αυτό το οποίο είναι πλέον κατανοητό απ όλους ( εκτός απο τις εγχώριες οικολογικές οργανώσεις ) είναι οτι η διατήρηση της άγριας πανίδας δεν επιτυγχάνεται πλέον μέσα απο την "προστασία" , όρος που έγινε σύνθημα για πολλούς σχετικούς και άσχετους οικολογούντες , αλλά μέσα απο μια "αειφόρο ανάπτυξη" .
Ανάπτυξη βασισμένη στην εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων "διαχείρισης" των βιοτόπων στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες Ευρωπαικές χώρες.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της ανάπτυξης δεν θα μπορούσαν οι κυνηγετικές οργανώσεις να μείνουν αμέτοχες ( πως θα μπορούσαν άλλωστε!!) .
Το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ (του οποίου στόχος είναι η κοινή εφαρμογή σε όλες τις χώρες στην Ευρώπη με σκοπό να προκύψουν επιστημονικά δεδομένα , τα οποία είναι σχεδόν ανύπαρκτα σήμερα , τέτοια που θα καθορίσουν την διαχείριση της άγριας πανίδας σε Ευρωπαικό επίπεδο και της αφθονίας των θηραματικών ειδών στην Ελλάδα) και η συμμετοχή στο Πρόγραμμα LEADER (pdf) είναι κάποια απο τα δείγματα γραφής της τεχνικής αλλά και της επιστημονικής προσέγγισης και κατάρτισης των Κυνηγετικών ομοσπονδιών στην Ελλάδα.
Μέσα από αυτή την στρατηγική , την διαφύλαξη δηλαδή της άγριας πανίδας σαν κόρη οφθαλμού, η ΣΤ' ΚΟΜΑΘ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο ελέγχεται από την Δ/νση Δασών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο έλεγχος αφορά τόσο τις δραστηριότητές της όσο και τη διαχείριση των οικονομικών πόρων, που προέρχονται αποκλειστικά από τα χρήματα των περίπου 60.000 κυνηγών - μελών των 62 Κυνηγετικών Συλλόγων της Μακεδονίας και Θράκης) προχώρησε στην , πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα, ίδρυση του Σώματος Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής( που αριθμεί σήμερα 60 Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες ) την οικονομική στήριξη της οποίας έχουν αναλάβει αποκλειστικά οι Έλληνες κυνηγοί!
Και όχι μόνο.
Σε εξέλιξη βρίσκονται διάφορα προγράμματα διάσωσης της άγριας πανίδας και του περιβάλλοντος όπως:
Διάσωση του Κολχικού Φασιανού
οι Συντονισμένες δράσεις για την προστασία της Ροδόπης και άπειρα άλλα σε Πανελλήνιο επίπεδο που η απαρίθμηση τους μόνο βαρετή θα είναι για τον αναγνώστη.
Εξάλλου το ΙΝΤΕΡΝΕΤ δίνει την δυνατότητα σε όποιον θέλει και επιθυμεί την ολοκληρωμένη ενημέρωση του, να το κάνει με μεγάλη ευκολία με την γνώση που διανέμεται δωρεάν σήμερα.

3. Κυνήγι και οικολογικές οργανώσεις
Για τις οικολογικές οργανώσεις τι να πω εγώ!
Τα έχει πει κατ επανάληψη ο Ν. Μάργαρης σε πολλές περιπτώσεις, που η καταστροφολογία και η επιχείρηση τρομοκράτησης για την διεκδίκηση ενος ρόλου ρυθμιστή στην Ελληνική πολιτική σκηνή ήταν κάτι παραπάνω απο εμφανής στον κοινό νου.
Δεν θέλω να επιχειρηματολογήσω-εύκολα, σαν μετα Χριστόν προφήτης- εις βάρος τους με αφορμή την πρωταγωνιστική δράση τους στο ζήτημα της εκτέλεσης των Ολυμπιακών έργων( και την σημαντική καθυστέρηση που "πέτυχαν" με τον Έλληνα πολίτη να πληρώσει τον τελικό φουσκωμένο λογαριασμό) με αποκορύφωση βεβαίως την υστερία που μετέδωσε στο κοινό στην περίπτωση του Σχινιά!
Και μόνο η στάση τους και οι εμμονές τους γύρω απο την τεκμηρίωση των κατα καιρούς αιτημάτων τους μου φτάνουν και μου περισσεύουν.
Βεβαίως πρέπει να δεχτώ οτι αρωγός εν πολλοίς της προσπάθειας τους να αναγάγουν το κυνήγι σαν την πρώτη τη τάξη απειλή (!!) του οικοσυστήματος είναι τα Ελληνικά ΜΜΕ.
Φαίνετε οτι μετα την μήνυση και την καταδίκη του MEGA GHANEL τον Σεπτέμβριο του 1999 για υπόθεση διάδοσης ψευδών ειδήσεων κατα των "οικολογικών" οργανώσεων που απελευθέρωσαν λύκους στην περιοχή των Σερρών οι οποίοι και κατασπάραξαν πάνω απο 20 πρόβατα, οι σχέσεις των δύο πλευρών βελτιώθηκαν σημαντικά( με ότι αυτό συνεπάγεται).
Σε αυτά-τα ΜΜΕ- εξάλλου οφείλεται και η παντελής άγνοια ενος μεγάλου κομματιού της Ελληνικής κοινωνίας για το τι σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, ποια ζώα και γιατι κινδυνεύουν, ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης του , ποιος ο ρόλος του κυνηγιού στην διαχείριση του, ποιες και που οι πολιτικές ευθύνες κλπ.
Η προσφιλής μέθοδος εξάλλου της εύρεσης εξιλαστήριου θύματος είναι γνωστή τοις πάσι.
Με την διαφορά ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση χτύπησαν λάθος πόρτα.
Αυτό με τον καιρό έγινε αντιληπτό και απο τις οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες σε μια έκρηξη συγκαλυμμένης ειλικρίνειας έγραφαν στην "οικολογική επιθεώρηση":
" Παρόλο που οι ανησυχίες είναι απολύτως δικαιολογημένες, εμείς από τη μεριά μας οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η υποκίνησή μιας διαμάχης οικολόγων - κυνηγών εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, και ότι αυτή η τεχνητά συντηρούμενη ένταση δεν ωφελεί τελικά ούτε το περιβάλλον ούτε το οικολογικό κίνημα. Θα εξηγήσουμε το γιατί: Αρκετοί παρατήρησαν ότι ενώ πολλές φορές είναι δυνατόν να συμφωνήσει κανείς με σχεδόν κάθε απλό κυνηγό ότι τα "θηράματα" λιγοστεύουν δραματικά γρήγορα και ότι χρειάζεται να μπουν κάποια όρια στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, αντίθετα, οι συλλογικοί εκπρόσωποι των κυνηγών υιοθετούν έναν ακραία συγκρουσιακό τρόπο συμπεριφοράς, κατά το παράδειγμα του πλανητάρχη: ή αυτοί ή εμείς, εμείς είμαστε πραγματικοί φυσιολάτρες ενώ αυτοί είναι αστοί που θέλουν να μας επιβάλουν συμπεριφορές, οι οικολόγοι θέλουν να καταργήσουν το κυνήγι, οι οικολόγοι ελευθερώνουν φίδια (!) στην ύπαιθρο κλπ.Είναι γνωστό ότι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσεις τη συνοχή μίας χαλαρής ομάδας είναι να εφεύρεις έναν "θανάσιμο" αντίπαλο. Οι κυνηγοί είναι άνθρωποι με ένα κοινό χόμπι, ενώ κατά τα άλλα δεν συνδέονται μεταξύ τους με άλλους δεσμούς ιδεολογίας ή κοινού ενδιαφέροντος. Είναι επομένως δύσκολο να πείσεις τόσο κόσμο ότι ξαφνικά απειλούνται τα ζωτικά συμφέροντά του, χωρίς μια ικανή δόση συκοφαντίας και υπερβολής.Η αντιπαλότητα κυνηγών - οικολόγων έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς παράγοντες των κυνηγετικών συλλόγων, που παλαιότερα είχαν ελάχιστη δυνατότητα παρέμβασης στα κοινά, να αποκτήσουν ξαφνικά πολιτική σημασία και να γίνουν χρήσιμοι συνομιλητές της πολιτικής ηγεσίας.Στο ερώτημα εάν αυτό ξεκίνησε αρχικά αυθόρμητα, ως αντίδραση στις υπερβολές μερικών φυσιολατρικών τάσεων μέσα στο οικολογικό κίνημα, ή εάν ήταν μια εξέλιξη που υποκινήθηκε από κομματικούς παράγοντες, οι οποίοι θορυβήθηκαν από την ξαφνική εμφάνιση των οικολόγων στη Βουλή, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την απάντηση.Αντίθετα, με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η αντιπαλότητα αυτή συντηρείται συστηματικά και υπολογισμένα, τόσο βεβαίως από τους προαναφερθέντες παράγοντες των κυνηγετικών συλλόγων, όσο και από κάποιους πολιτικούς, πιθανόν διαφόρων κομμάτων και οπωσδήποτε του κυβερνώντος κόμματος"
Και ο νοών νοήτω!
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι κατ εξοχήν πολιτική υπόθεση, γεγονός που έγινε κατανοητό γρήγορα με αποτέλεσμα το οικολογικό ενδιαφέρον
να μετεξελίχθη σε πολιτικό λόγο. Και ασφαλώς δεν υπαινίσσομαι οτι ο ρόλος του πολίτη πρέπει να είναι ανύπαρκτος, το αντίθετο! Αλλά ακόμη και οι σημαντικές πρωτοβουλίες μιας οργανωμένης κοινωνικής ομάδας όπως είναι οι κυνηγοί χρειάζονται, για να πετύχουν τους στόχους τους , την αμέριστη αρωγή της Πολιτείας. Αλλιώς δεν γίνεται τίποτα και όσα θετικά αποτελέσματα κι αν επιτευχθούν θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα.
Ναι, έχουν γίνει σοβαρά βήματα προς την κατευθυνση της προστασίας της άγριας πανίδας του τόπου μας αλλά δεν φτάνουν. Δεν μπορεί ο Έλληνας κυνηγός να πληρώνει απο την τσέπη του θηροφύλακες, να φτιάχνει ποτίστρες, να εμπλουτίζει την εγχώρια πανίδα με άτομα που εκτρέφει ο ίδιος , να αφιερώνει αμέτρητες εργατοώρες στην παρακολούθηση και την καταγραφή των ειδών και των μετακινήσεων τους με την εκπόνηση αρκετών επιστημονικών μελετών κλπ και να έρχεται μια καταστροφική φωτιά και να τα εξαφανίζει όλα!! Και ακόμη χειρότερα να ακούει μαλακίες περι ασύμμετρης απειλής!!
Τέτοια μυαλά σίγουρα είναι μια ασύμμετρη απειλή.
Για την χώρα μας.
"Το συνετό κυνήγι αποτελεί μέρος της λύσης και ΟΧΙ μέρος των προβλημάτων που ταλαιπωρούν την φύση" ανέφερε σε ομιλία του ο επίτροπος Περιβάλλοντος Κ Σταύρος Δήμας σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη των οικολογικών οργανώσεων και της μερίδας των ΜΜΕ που αυτές επηρεάζουν και εγω θα συμφωνήσω μαζί του.
Για τις οργανώσεις Greenpeace και WWF δεν θα πω τίποτα μιας και έχουν αναγάγει την ενασχόληση τους και το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον, "σχεδόν" σε επάγγελμα.

4. Κυνήγι και ... χορτοφαγία.
Είναι αλήθεια οτι τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι οργανώσεις της "υγιεινής" διατροφής και δεν μιλώ μόνο στην Ελληνική περιφέρεια.
Ο όρος "συμπονετική διατροφή" όσο πάει και ακούγεται περισσότερο στα περιξ και έρχεται να γεφυρώσει βουδιστικές , ινδουιστικές ή άλλες θρησκευτικές απόψεις και ιδεολογίες με τον δυτικό σύστημα αξιών. Η διατροφή και η ιδεολογική της προσέγγιση
( κατα βάση ανθρωποκεντρική ή καλύτερα εγωκεντρική μιας και ο στόχος είναι η ευτυχία μέσα από την μακροημέρευση του εαυτού τους) βρίσκει ευφορο έδαφος σε ένα σύστημα κατα βάση καπιταλιστικό που η υπερκατανάλωση δημιουργεί σειρά προβλημάτων στο συναισθηματικό αλλά και στο βιοτικό επίπεδο. Το στρες σε συνδυασμό με την κάκιστη ποιοτικά τροφή έχει φέρει την κοινωνία σε κατάσταση νευρικής κρίσης.
Ο στόχος της "αθανασίας" τους , είτε μέσα απο συμμετοχές σε θρησκευτικές οργανώσεις ( με έπαθλο την αναγνώριση και την επιβραβευση απο το "ανώτερο όν" της προσπάθειας μιας "εντιμης" και "ηθικής" ζωής ) είτε μέσα απο την -όσο το δυνατόν -επιμήκυνση της γηινης ( με κλεφτές ματιες στο υπερπέραν) Ζωής τους μέσα απο τρόπους ζωής και διατροφής , αποτελεί χρέος προς τον εαυτό του κάθε φοβισμένου αστού που τρέμει στην ιδέα του χαμού του.
Έχοντας ζήσει απο πολύ κοντά τον "διαλογισμό" και την "μακροβιοτική" σαν δύο συστήματα που συνδέονται άμεσα ( σχεδόν απόλυτα θα έλεγα) με την απουσία "πτωματοφαγίας" και ζωικού προιόντος ή υποπροιόντος στην διατροφή που επιβάλλουν, δεν με ξενίζει ο "ιδεολογικός" λόγος που εκφράζεται ΚΑΙ ενάντια στο κυνήγι.
Έχοντας αντικαταστήσει στην πράξη τον όρο "ζωοφιλία" με τον όρο "ζωολατρεία", έχοντας αναγάγει τα ζώα κυριολεκτικά σε φίλους ή και θεότητες ( στην Ινδία η αγελάδα είναι Ιερή) πως θα μπορούσαν να μην είναι αντίθετοι με πάσης φύσεως ζωικής διατροφής ( και όχι μόνο της άγριας πανίδας). Τους φίλους δεν μπορεί να τους φάει κανείς!!
Ούτε και πεθαμένους ή ακόμη χειρότερα σκοτωμένους!!
Αυτοαποκαλούμενες "Οικολογικές οργανώσεις" ( που μόνο με το περιββάλον δεν έχουν σχέση) όπως η Sea Shepherd , ενθαρρύνουν τον κόσμο να εξασκεί τη χορτοφαγία σε ιδιόκτητα πλοία ( είναι πολύ το χρήμα λέμε μανδαμ) που τους ταξιδεύουν στις θάλασσες με στόχο "την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος"και όχι μόνο!
Στην Ελλάδα , η Ένωση Vegan Ελλάδος (Hellenic Vegan Society) και xortofagia.blogspotκαλεί όλους τους Έλληνες "να επανεξετάσουν τις διατροφικές τους επιλογές και να σκεφτούν εάν τους αρέσει να συμμετέχουν στον σφαγιασμό δισεκατομμυρίων αισθανομένων (sentient) πλασμάτων ετησίως. Η Ένωση Vegan Ελλάδος δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει, με την παροχή έγκυρης ενημέρωσης και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όσους σκέφτονται να επιλέξουν μία πιο συμπονετική διατροφή με όρους ανθρώπινους
Έστειλαν και μια επιστολή -ερωτηματολόγιο 22 ερωτήσεων στον "ΟΡΙΩΝ" σημειώνοντας στο τέλος μάλιστα οτι :
"Οι απαντήσεις στο παραπάνω ερωτηματολόγιο θα διαβιβαστούν στους ζωοφιλικούς συλλόγους της Ελλάδας και κυρίως σε εκείνους που έχουν μια αντι-κυνηγετική ταυτότητα" Γιατί το γράφω αυτό θα μου πείτε και τι σχέση έχει με το θέμα που αναπτύσσω?
Έχει και παρα έχει!!
Τις τελευταίες μέρες συμμετείχα σε μια κουβέντα που άνοιξε ο φίλος "δείμος του πολίτη" με ένα ποστ ο τίτλος του οποίου ήταν "κυνήγι: άθλος ή δολοφονία;"
Συμμετείχα παρα το γεγονός οτι διαφωνούσα κάθετα με την προσέγγιση του ( μάλλον επηρεάστηκε αρκετα απο το
σπάνιο , αν αναλογιστεί κανείς τις χιλιάδες ημερήσιες εξόδους των κυνηγών , περιστατικό τραυματισμού ενος κυνηγού και την επικαιρότητα των ημερών ) και την εν πολλοίς λανθασμένη εντύπωση που είχε για την οπλοκατοχή και τους κινδύνους που διατρέχει ο κυνηγός και η Ελληνική κοινωνίας γενικότερα, αγνοώντας ενδεχομένως την άριστη οργάνωση και σοβαρή τεχνική και επιστημονική κατάρτιση των Ελλήνων κυνηγών.

Με μια λοιπόν απλή ματιά στα σχόλια και την επιχειρηματολογία των συνομιλητών είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τις βαρύτατες ευθύνες που έχουν τα ΜΜΕ αλλά και όλες αυτές οι "οικολογικές οργανώσεις" στην περιορισμένη ή και διαστρεβλωμένη ενημέρωση ακόμη και σε βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον όπως είναι η προστασία της άγριας πανίδας του τόπου μας. Τα ερωτήματα που δέχθηκα σωρηδόν ήταν παρόμοια ,να μην πω, ίδια με αυτά που διατύπωσε η Κυρία Μάριζα Χριστοδούλου- Μέλος της ΜΚΟ «ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ-ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ»!!
Σίγουρα τυχαίο γεγονός αλλά δείχνει την προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης και το μέγεθος της επιτυχίας τους.


5. Κυνήγι και διαχείριση θηραμάτων ( παράδειγμα)
Αντιγράφω:
"Ας γίνει επιτέλους κατανοητό οτι η αρμονική συνυπαρξη θηρευτή-λείας στα φυσικά μας οικοσυστήματα την επηρεάσαν καθοριστικά στο πέρασμα του χρόνου , οι ανθρωπογενείς και ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις στην δομή και την λειτουργία τους. Επομένως καλείται σήμερα ο άνθρωπος ( οι κυνηγετικές οργανώσεις σε συνεργασία με τις δασικές αρχές) ως αναπόσπαστο κομμάτι της βιοκοινότητας να παρέμβει ουσιαστικά και να αποκαταστήσει όπου επιβάλλεται την ισορροπία στο κύκλο των πληθυσμιακών μεταβολών άρπαγα( αλεπού-κουτάβι) και θηράματος με μέσα τέτοια ( ελεγχόμενη δολοθέτηση) που κατα το παρελθόν αποδείχθηκαν σωτήρια για την θηραματοπανίδα του τόπου μας με την μείωση του υπερπληθυσμού των αρπάγων"

Με απλά Ελληνικά αυτό που διαβάσατε είναι μια έκκληση για την θήρευση πάση θυσία της Αλεπούς σε περιοχές που ο υπερπληθυσμός της έχει επιφέρει σημαντική υποβάθμιση στην ποιότητα της άγριας πανίδας.
Η αλεπού είναι ένας ευρυφάγος περιστασιακός άρπαγας με μεγάλη ποικιλία ειδών στο διαιτολόγιο τα οποία είναι διαθέσιμα εποχιακά. Η υψηλή συμμετοχή του λαγού στο διαιτολόγιο της με βάση τη σχετική συχνότητα εμφάνισης( απο αποτελέσματα του προγράματος "Άρτεμις") 31,05% στο σύνολο των αναλυθέντων στομαχιών αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμή στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή βιβλιογραφία. Δευτερο σε συχνότητα εμφάνισης είδος είναι τα πουλιά με 18,72% και τρίτο ο μαυροποντικός με 14,16%. Αξίζει να αναφερθούν οι εμφανίσεις και μεγάλων θηλαστικών όπως αγριόχοιρος (12,33%), ζαρκάδι (5,48%), Ελάφι (2,28%) όπως και σαρκοφάγων όπως πετροκούναβο (12,33%), νυφίτσα (12,79%) και βρωμοκούναβο (8,16%). Σε υψηλά ποσοστά βέβαια βρέθηκαν τα διαφορά φυτικά είδη με κυριότερο τα γκόρτσα. Είναι αποδεδειγμένη και επιστημονικά η αρνητική επίδραση της αλεπούς στον λαγό και στα πτηνά. Υπάρχει βέβαια και η ωφελιμότητα της με την κατανάλωση των τρωκτικών στα γεωργικά περιβάλλοντα.
Στα παλαιότερα χρόνια η Ελληνική πολιτεία ΠΛΗΡΩΝΕ κυνηγούς για να την σκοτώσουν και μάλιστα με καλά λεφτά στο κεφάλι. Τώρα δεν την κυνηγά κανείς με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται δηλητηριασμένα δολώματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανάμεσα στα θύματα ΚΑΙ άλλα θηράματα ( λύκοι, σκυλιά , γάτες κλπ)
Η αλεπού είναι και ο βασικός φορέας του ιού της λύσσας.
Τα «επιβλαβή» ή οι "άρπαγες"( επίσημος ορισμός ) δεν κυνηγιούνται και ο πολύς κόσμος πιστεύει οτι κινδυνεύουν άμεσα!! Σχετική τοποθέτηση έκανα σε σχόλιο στον Δείμο και ουδείς βρέθηκε να μου πει οτι συμβαίνει το αντίθετο γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα το μέγεθος της άγνοιας που επικρατεί ακόμη και απο τους φανατικούς( ονόματα δεν λέμε) πολέμιους του κυνηγιού . Την εξαφάνιση του ελαφιού στην Πάρνηθα όμως όλοι την ξέρουν(???) .
Γιατί???

Λίγα λινκ για περαιτέρω ενημέρωση :
Οι άρπαγες της Ελλάδας [πανελλαδική έρευνα]
Η Διαχείριση της Κυνηγετικής Κάρπωσης
Ποιότητα Θήρας
Παράδειγμα υποβάθμισης περιβάλλοντος στο φαράγγι του Δημοσάρη
Μαυρόγυπας
Γυπαετός
Μαυροπετρίτης
Νανόχυνα
Πρόταση αλλαγής του Νόμου που αφορά τις ποινές για λαθροθηρία.
Το φαινόμενο της μετανάστευσης και οι σύγχρονες κλιματικές αλλαγές
Λόγοι και παραδείγματα κατάργησης καταφυγίων θηραμάτων


"Ο κακός"
(Ελπίζω να μην σας κούρασα :))
για το τι συμβαίνει στην θάλασσα κάποια άλλη φορά)

72 comments:

Anonymous said...

έχουμε φτάσει στο σημείο να χαιρόμαστε όταν βλέπουμε έναν λογικό και μη υστερικό άνθρωπο...

μπράβο ρε καπετάνιε,ωραίος!

Anonymous said...

το παραπάνω έγραψε ο...


γιώργος

Lion said...

"Η αλεπού είναι και ο βασικός φορέας του ιού της λύσσας".

Μονο που η λυσσα δεν υπαρχει στην Ελλαδα τα τελευταια 60 χρονια!
Ποιο θα ειναι το επομενο συνειδητο ψεμμα των κυνηγων προκειμενου να δικαιολογησουν τον φονο αγριων ζωων; Μηπως οτι η μπεκατσα ειναι φορεας του AIDS η μηπως οτι η τσιχλα αρπαζει ανθρωπινα μωρα απο την αγκαλια της μανας τους;

Ο κ. Ν. Μαργαρης κατηγορει - πολυ σωστα - εναντιον ολων οσων επεμβαινουν αυθαιρετα στο οικοσυστημα χωρις να ξερουν που πανε τα τεσσερα. Το οτι μερικοι αυτοχριστηκαν οικολογοι και εκαναν αυθαιρετες επεμβασεις (=ζημιες) δεν δικαιολογει τους κυνηγους να κανουν τα ιδια. Παρεπιπτοντως, ο Ν.Μ. εχει καταφερθει παμπολλες φορες κατα των κυνηγων (μερικοι εχουν επιλεκτικη τυφλωση - διαβαζουν μονο οσα τους συμφερουν).

Ποια ειναι αυτη η "διαχειριση" της αγριας πανιδας που δηθεν κανουν οι κυνηγοι; Το να σκοτωνουν ενα ζωο για να το αντικαταστησουν μετα; Αν ειναι να το αντικαταστησεις, γιατι το σκοτωνεις πρωτα;

Οι προεδροι των κυνηγετικων συλλογων αποφασιζουν αυθαιρετα, οτι ενα αγριο ζωο ειναι "βλαβερο" και σε "υπερβολικους αριθμους" και μετα ξαμολιωνται οι κυνηγοι να το σκοτωσουν. Τι ξερει ο προεδρους του κυνηγετικου συλλογου απο οικολογια, απο βιολογια; Ποιος τον διορισε διαχειριστη του ΚΟΙΝΟΥ αγαθου, που λεγεται οικοσυστημα; Με τι κριτηρια αποφασιζει; Αν ξερει τοσα πολλα ο προεδρος γιατι δεν παει να διδαξει στα πενεπιστημια;

Τα ελαφια του εθνικου δρυμου της Παρνηθας που δολοφονησαν οι κυνηγοι εντασσονται αραγε στην "διαχειριση της αγριας πανιδας", για την οποια κοπτονται τοσο πολυ;

Δεν εχω μεταφυσικες / θρησκευτικες ανυσηχιες (ακομα κι αν ειχα, δεν παιζουν ρολο). Εχω ομως ενα σημαντικοτατο συμφερον, να ΜΗΝ διαχειριζονται οι ασχετοι, οι ανιδεοι, οι αυθαιρετοι το οικοσυστημα, που αφορα ολους μας.
Τον χαρακτηρισμο "ασχετοι, ανιδεοι, αυθαιρετοι" θα τον παρω πισω και θα ζητησω συγνωμη, αμεσως μολις καποιος μου δειξει τις επιστημονικες περγαμηνες των κυνηγων στον τομεα της βιολογιας / περιβαντολογιας.

Υ.Γ. Επειδη δεν εχω εμπιστοσυνη, οτι το σχολιο αυτο θα μεινει ως εχει εδω, το δημοσιευω και στο μπλογκ του Δειμου. Ο Δειμος τουλαχιστον δεν σβηνει σχολια.

ο δείμος του πολίτη said...

Βασικά δε θέλω να κουράσω με τη διαφωνία μου, κι έτσι απλά την αφήνω. Το άρθρο σου χρειάζεται κανονική μελέτη -οπότε επιφυλάσσομαι διά το μέλλον. Αφήνω την καλημέρα μου και θα επανέλθω δριμύτερος.

demetrat said...

Κοίτα, το οτι μας κούρασες μας κούρασες.:)
Εγώ για να σου πω την αλήθεια παρακάτω απ την πίττα -εκεί πάνω που την είδα κομμμένη -δεν πήγα.
Κάτι αρπαχτές ματιές σε λέξεις έρριξα.
Δεν αλλάζω άποψη ,
Η αποψή μου είναι πως το κυνήγι είναι περιττό.
Και πως η ευχαρίστηση που δίνει . ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΉ ΣΤΟΝ ΚΑΘΈΝΑ ΣΑΣ.
Οι 250000 και όλα τα υπόλοιπα, δε μου λενε τιποτα.
Μέσα σε αυτες τις 250000 έλληνες κυνηγούς , είναι:
και οι φυσιολάτρες που λες,
και τα χοντρά παλληκάρια της εθνικής,
και τύποι καλλιώρα σαν και σένα,
και μαλάκες που φεύγουν απ τις γυναίκες τους,
και άρρωστοι ,βλαμμένοι πως το λένε.
και οτιδήποτε άλλο φανταστείς.
Οι αριθμοί και τα ποσοστά το μόνο που κάνουν , είναι να ομορφαίνουν το προφίλ όλων των βλαμμένων στην πλάτη των υπολοίπων.
Όντως δεν πιστεύω πως οι κυνηγοί κάνουν κακό στην χλωρίδα και την πανίδα,αλλά αυτό που δεν εννοείς να καταλάβεις, είναι
πως δεν υπάρχουν πια κυνηγοί.
Οι πιο πολλοί είναι οι βλαμμένοι νταήδες.. που παίρνουν την καραμπίνα και μπαίνουν στην περιουσία του καθενός με το έτσι γουστάρω για να κυνηγήσουν.
Είναι τύποι σαν αυτους του Αγρινίου.
Μη κοροιδεύεσαι.
Μπορεί μεταξύ σας η παρέα σας να είναι αυτη που είναι και να τα λέτε καλά ,να τη βρίσκετε και να συμφωνείτε ,... αλλά τα πράμματα είναι αλλιώς.
Ξέρεις πως δεν είμαι απ αυτές που βάζουν το μυρμηγκάκι , το μελισσάκι,το κατσαριδάκι , το μπεκατσάκι και το εβραιάκι στην ίδια μοίρα ,και το λέω.
Και σ όλους τους ψυχοπονιάρηδες που λένε πως επειδή όλα έχουν ψυχή δεν μπορούμε τα σκοτώνουμε τίποτα,
λέω πως τους ζηλεύω για τη μεγάλη τους καρδιά , αλλά επειδή εγώ είμαι μιά μίζερη σκιαγμένη και μικρόψυχη νοικοιρά, ..
Ποντίκι , κατσαρίδα και μυρμήγκι θα τολμούσα να πω,ειδικά το καλοκαίρι που μπαίνουν σε όλα τα τρόφιμα ,
στο σπίτι μου ζωντανό ,
δεν πρόκειται να αφήσω .
:).
δήμητρα.

demetrat said...

Καλά βρε , δολοφόνος
είπαμε πως είναι ο ανθρωπος, όχι φασίστας.

δ.

Lion said...

ΟΚ, Δημητρα. Κι εγω για δολοφονο τον εκοψα, οχι για φασιστα. Εχεις δικιο λοιπον. Συγνωμη αν ημουν υπερβολικα καχυποπτος. Απλα φυλαω τα ρουχα μου.

Υ.Γ. Αλογομυγες, μυγες, κατσαριδες και κουνουπια σκοτωνω κι εγω αβερτα. Δεν σε θεωρω μιζερη και μικροψυχη, ουτε τον εαυτο μου ψυχοπονιαρη. Και ειμαι εναντιον του κυνηγιου οχι απο ψυχοπονια, αλλα γιατι καταστρεφει το περιβαλλον.

Anonymous said...

Agapiti Demetrat,
safos kai eisai eleftheri na ekfrazeis tis apopseis sou, alla giati me xlefazeis?
Eipa kati...opos oloi mas edo pera.
Borei afto pou sou leo na min sou aresei katholou...to dexomai alla mexri ekei.
kali sou mera.
oso de gia to post sou kapetanie...telika o kathenas mas kanei opos noiothei kai opos goustarei...ego den troo kreas dioti etsi goustaro, theoro oti ola ta onda exoun psixi dioti etsi goustaro...kai esi kinigas dioti etsi goustareis...
Opos oi kinigoi apla exoun kai mirazonde metaksi tous mono to koino hobby tous kai tipote allo giati theoreis oti den borei na simvenei to idio kai me tous xortofagous? Oti diladi to mono koino ton xortofagon borei na einai oti den trone kreas kai tipote allo...giati bertheveis tis thriskies tis anatolikes,
kali mera,
ps einai alitheia oti oi oikologikes prospatheies den einai panda sostes...posoi opo emas skeroume oti i anakiklosi ton batarion einai enas mithos?

demetrat said...

:)
Άστα Προπέτις, σαλάτα γίναμαν.
Εγώ απάντησα στο dralion,o οποίος μου απάντησε .
Κι εσυ , τόπιασες μεν, αλλά δεν ήσουν ο προορισμός.
δ.

demetrat said...

dralion
Όσο και φιλύπτοπτος νάσαι,
Ο φασίστας φαίνεται.
Και τούτος εδώ ο ταλαίπωρος, χτυπιέται να μας αποδείξει κάτι
Άλλο αν δεν όλα αυτά που λέει δε μας κάνουν.
δ.

Kapetanios said...

propetis , έχω αγαπημένους φίλους χορτοφάγους
Έγραψα στο ποστ ότι έχω ιδίαν άποψη για τις δύο διατροφικές( και στην προέκταση τους ιδεολογικές)"σχολές"
Δεν μπόρεσα να ανέβω "επίπεδο" στον διαλογισμό( όποιος γνωρίζει το θέμα καταλαβαίνει τι εννοώ) ακριβώς διότι είμαι κύρια κρεατοφάγος.( ο τρόπος διατροφής μου έχει κάνει και αρκετές ζημιές στην γενικότερη κατάσταση της υγείας μου αλλά...)
Αυτό που λέω είναι ότι αυτές οι προσεγγίσεις έχουν έναν εγωκεντρικό χαρακτήρα γιατί έχουν σαν ιδεολογικό αντικείμενο την μακροημέρευση του ίδιου του ανθρώπου που τις εξασκεί. Δεν έχει καθόλου να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος και την αγάπη για την άγρια ή ήμερη πανίδα κάποιου οικοσυστήματος.
Καλημέρα σου και καλώς ήρθες :))
( πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είμαι εξοικειωμένος με τα γκρίκλις και με κουράζει πολύ η ανάγνωσή τους. Αρκετές φορές έχω προσπαθήσει να διαβάσω κάποιες απόψεις σου στον δείμο( που σε βλέπω συχνά) αλλά μου στάθηκε αδύνατον)

Kapetanios said...

Καλημέρα μανδαμ Di :))
Εκτός από "δολοφόνος" είμαι ΚΑΙ "φασίστας"( κατά το «όσο δολοφόνος τόσο και φασίστας» ) όταν πρέπει.
700 μέλη θα έβαζαν υπογραφή και με τα δύο χέρια μαζί για τα παραπάνω :)))
Σε κάθε κοινωνική ομάδα υπάρχουν από όλα.
Και τα καλά και τα κακά στοιχεία.
Οποιοσδήποτε υποστηρίξει το αντίθετο είναι άσχετος :))
Απλά επειδή εγώ τους γνωρίζω και προσωπικά 'άσε με να έχω διαφορετική άποψη για το ποιόν τους στην πλειοψηφία τους ( η διατήρηση σε ικανοποιητικά επίπεδα της πανίδας στην χώρα μας οφείλετε σε έναν μεγάλο βαθμό στους Έλληνες κυνηγούς. Εξάλου είναι οι μόνοι που ασχολόυνται μαζί της . Όλοι οι άλλοι απλώς γράφουν σχόλια ή στέλνουν e-mail σε υπουργούς )
:))
Ο Χίτλερ σου έχω πει ότι ήταν "άρρωστος" ζωόφιλος ?? ( καρατσεκαρισμένο ;))

demetrat said...

Και μικροτσούτσουνος επίσης
:))
δ

demetrat said...

Επίσης φυσιολάτρης
χάιντυ στάιλ
Φιλόμουσος
και φιλέλλην
:)))
δ

Kapetanios said...

Dralion , κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε( γεια σου κι από εδώ :)
Όσο ο αντίλογος δεν μετατρέπεται σε μπινελίκι δεν έχεις πρόβλημα να γράφεις όσο και όσα θέλεις.
Πάντως με κουράζεις όταν με βάζεις συνέχεια να αποδείξω ότι δεν είμαι
ψεύτης, δολοφόνος κλπ.
Πρέπει να αρχίσω και εγώ να σου ζητάω στοιχεία για να αποδείξεις ότι δεν είσαι παιδεραστής ( αφού σκέφτομαι να επισκέπτομαι όλα τα μπλογκ που σχολιάζεις και να πετάω σαχλαμάρες για την σεξουαλική σου προτίμηση. Ίσως τότε καταλάβεις τι κάνεις !!)
Έγραψα ένα ολόκληρο ποστ ( δεν το συνηθίζω για δεν μου μένει χρόνος) και εσύ έχω την εντύπωση ( απέδειξε μου το αντίθετο) ότι δεν διάβασες ούτε στάλα.
Τέλος πάντων.
1.Εδω είναι μια επίσημη απάντηση για τα "σκοτωμένα Ελάφια" ( σε μια περιοχή που ούτος ή άλλως το κυνήγι είναι παράνομο)
2. Υπάρχουν και δολοφόνοι κυνηγοί
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κυνηγοί είναι δολοφόνοι
3. Εδώ είναι οι προτάσεις που κάναμε ΑΜΕΣΑ στην πολιτεία μετά τις φωτιές στην Πάρνηθα ( όλα με δικά μας έξοδα καλέ μου την ώρα που εσύ το μόνο που έχεις δώσει για την άγρια πανίδα της χώρας μας είναι οι ευχές σου)
4. Εδώ είναι η συμμετοχή μας στις πρώτες βοήθειες στο ελάφι το οποίο και αναφέρεις συνέχεια
5. Εδώ είναι κάποιες από τις επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει από επιστήμονες κυνηγούς
6. Και εδώ είναι κάποιοι ( μόνο σε επίπεδο Μακεδονίας) από τους δασοπόνους που διαθέτει η οικογένεια των κυνηγών , οι μελέτες των οποίων σε συνδυασμό με αντίστοιχες του υπουργείου καθορίζουν την Θήρευση της επόμενης κυνηγετικής περιόδου
Αυτά και ότι άλλο θες( τι ομάδα είμαι , πόσο την έχω , πόσο ύψος έχω κλπ ) ρωτάμε.
Αλλά μην συκοφαντείς χωρίς στοιχεία γιατί αναγάγεις τον εαυτό σου σε έναν κοινό συκοφάντη.
Αυτός που κατηγορεί κάποιον πρέπει να φέρει στοιχεία ξέρεις, εδώ στο Ελλάδα
Άσε που είσαι και θαλασσινός και αυτές οι μέθοδοι( λασπολογίες ακατάπαυστες χωρίς στοιχεία ) δεν σου ταιριάζουν
Καλημέρα σου :)

Lion said...

Ωχ, τωρα πιασαμε τον Χιτλερ κι αντε να ξεμπερδεψουμε. Ομολογω οτι το λαθος ειναι δικο μου που εδειξα καχυποψια για το σχολιο.
Παντως αλλο το να δειχνω καχυποψια (ναι, το εκανα) και αλλο να χαρακτηριζω καποιον φασιστα. Το δευτερο ΔΕΝ το εκανα και μαλιστα τον χαρακτηρισμο τον αρνηθηκα κατηγορηματικα. Ελπιζω να ξεκολλησουμε απο τον Χιτλερ τωρα.
Αντε γιατι το υφακι του κατατρεγμενου δεν σου παει.

Το οτι οι κυνηγοι ειναι οι μονοι που ασχολουνται με το περιβαλλον εινα αλλο ενα ηθελημενο ψεμμα. Εσυ ο ιδιος μιλας για τις δηθεν οικολογικες οργανωσεις που εχουν κανει ζημιες. Ταπαμε αυτα, τα ειπε και ο προπετης, τα ειπε και ο Ν. Μαργαρης, ΟΚ, συμφωνησαμε.
Υπαρχουν λοιπον εκατονταδες χιλιαδες οικολογοι, που ασχολουνται με το περιβαλλον - και μαλιστα επι τοπου (αλλιως πως εκαναν τις ζημιες; απο τον καναπε τους; )

Ελπιζω να συμφωνουμε πανω στην λογικη βαση, οτι κανενας δεν εχει δικαιωμα να επεμβαινει στο περιβαλλον, οταν δεν κατεχει τις λειτουργιες του. Ειτε οικολογο ονομαζει τον εαυτο του, ειτε φυσιολατρη, ειτε οτιδηποτε, ο ασχετος φερνει παντα ζημιες.

Ποιες γνωσεις εχουν οι κυνηγοι, ωστε να αποφασιζουν οτι το ταδε ζωο ειναι βλαβερο η σε "υπερβολικους αριθμους" για το περιβαλλον; Ποιος τους διορισε διαχειριστες της αγριας πανιδας; Αυτο που οι κυνηγοι εννοουν οταν λενε διαχειριση ειναι η αυθαιρετη καταστροφη σκοτωνοντας ανεξελεγκτα.

Kapetanios said...

Καλάαάά , με όλα αυτά τα προσόντα πως να μην γίνεις υποστηριχτής της "Μεγάλης Ιδέας"
Έναν κόσμο χωρίς σύνορα ονειρευόταν κι αυτός ο καημένος αλλά εμείς φταίμε που δεν καταλάβαμε τις προθέσεις του.
Δεν είχαμε δώσει την πρέπουσα σημασία στις ζωόφιλες τάσεις του μάλλον και στην ευγενική ψυχή του..
Καλημέρα καλή μου :))

Lion said...

Τα 2 τελευταια σχολια μας επικαλυπτονται κατα 1'.
Δεν προλαβα να διαβασω οσα λες στο τελευταιο σου. Επιφυλασσομαι, μεχρι να δω τα λινκς.

Υ.Γ. Εχω κανει πολλα περισσοτερα για το περιβαλλον απ' οσα μπορεις να φανταστεις. Αλλα, οπως λες κι εσυ, δεν θα τις βγαλουμε να τις μετρησουμε κιολας.

Υ.Υ.Γ. Δεν σε βαζω ν' αποδειξεις οτι δεν εισαι ελεφαντας, οπως υπονοεις. Οπως λες κι εσυ, οταν ισχυριζεσαι κατι, πρεπει να μπορεις να το στηριξεις λογικα. Λες οτι οι κυνηγοι προστατευουν το περιβαλλον; Εσυ το ισχυριστικες, εσυ εχεις την υποχρεωση να το αποδειξεις. Δεν ζηταω κατι παραπανω.

Kapetanios said...

΄"οι κυνηγοί είναι οι μόνοι που ασχολούνται με το περιβάλλον"
σε σχέση με τους υπόλοιπους χορτοφάγους και κοινούς θνητούς( του καναπέ και των μεσημεριάτικων εκπομπών) λέμεεε. Δηλαδή πόσα πρέπει να εξηγώ τέλος πάντων!!!
Δηλαδή δεν σε φτάνουν τα διαπιστευτήρια που σου έδειξα???????( βρε πρόλαβες και τα διάβασες όλα όσα έβαλα σε λινκ , για με βάζεις να γράφω τσάμπα?)
Ε τι άλλο θέλεις δηλαδή να κάνουμε, να ιδρύσουμε και δικό μας πανεπιστήμιο!!!!
Το ερώτημα "ποιος τους διόρισε" δεν σου το απαντώ!
Ψάξε λίγο παραπέρα και θα το βρεις εύκολα.
Πάντως όχι εγώ :))
Λες:
"..Αυτό που οι κυνηγοί εννοούν όταν λένε διαχείριση είναι η αυθαίρετη καταστροφή σκοτώνοντας ανεξέλεγκτα.."
έέέέχεις κάποια στοιχεία και το λες ήήήήήή έτσι να χαμε να λέγαμε??
Γιατί
ξέρεις
δεν
μου
απάντησες
για
τις
παιδοφιλικές
σου
προτιμήσεις
:)

demetrat said...

άσχετο
αυτός ο σκύλος πού έχει λουφάξει;
δ

Kapetanios said...

δείμο Καλημέρα :)
( όποτε είσαι έτοιμος θα χαρώ να τα πούμε. Εξάλλου πλησιάζει και η πρώτη του μήνα :))))

Kapetanios said...

Έρχομαι να δω

demetrat said...

Μισό.
ο Χίτλερ πιάστηκε απ το προηγούμενο σαλόνι.
Με την ίδια ακριβώς λογική,που εσύ είσαι καλύτερος ως άνθρωπος, απ τον καπετάν κυνηγό.
δ.

Kapetanios said...

Βρε Δήμητρα μου εγώ είπα το αντίθετο??
Σαν "κακός" υπογράφω παντού!
( έπαψα να διεκδικώ τον τίτλο του καλού από τα 12 μου. Βάλε τώρα από τα ….. τα 12 , ε μετά από τόσα χρόνια έχω μπαγιατέψει και ως κακός γμτ!!! )
Ο σκύλος έχει να ανεβάσει ποστ τόσες μέρες!!
Θα βαριέται φαίνεται.
Με τον σκύλο που έχει τι να περιμένεις?

demetrat said...

ο σειτάν αλαμάν
και το παιδί φάντασμα
δ

demetrat said...

ήρθε
ήρθε
αλλά χωρίς κέφια.
δ

Kapetanios said...

Γιώργο ( όλο το όνομα σου ξεχνάς ρε συ :)) όσο ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με την φύση ( με όποιον τρόπο θέλει) δεν φτάνει σε υστερίες.
Και εγώ εάν περάσει Σβτκυριακο και αναγκαστώ να μην πάω πουθενά παθαίνω κάτι παραπάνω από υστερίες!
Καλημέρα και καλώς ήρθες :))
( με έφαγε ο ναυτικός και δεν πρόλαβα να σου απαντήσω )

Unknown said...

Με το που είδα την πρώτη φράση γέλασα γιατί ο Μάργαρης δεν θέλει ακριβώς να τον αναφέρουν πουθενά ως οικολόγο (νευριάζει πολύ θα έλεγα) και ζητά να αναφέρεται παντού ως περιβαλλοντολόγος (εύλογο).

Στην συνέχεια βέβαια το μόνο που μου έμεινε είναι: "Άντε τώρα να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας στους φανατικούς" ;)

ο δείμος του πολίτη said...

Είπα και στο δικό μου ιστολόγιο ότι ο Καπετάνιος είναι δημοκρατικός και δε σβήνει σχόλια (μόνο δικά του από άλλα ιστολόγια -μπουχουχουχου). Δολοφόνος είναι (κι έχει μία φάτσα, μανούλα μου), αλλά Γκεμπελιστής δεν είναι. Απότομος και αγαπητά ειρωνικός, ναι, αλλά αντιδημοκράτης όχι.

Επί της ουσίας. Πώς απέδειξες ρε συ ότι ο κυνηγός νοιάζεται το περιβάλλον; Δηλαδή όσοι σκοτώνουν ζώα υπό εξαφάνιση σε διάφορα σημεία, όσοι κυνηγούν λύκους κι αρκούδες, τι είναι; Οικολόγοι που θέλουν απλά την αύξηση των ελαφιών; Για να μην πάω σε άλλα μέρη του κόσμου.

Σχετικά με οικολογικές οργανώσεις, το γεγονός ότι επιδιώκουν να κάνουν πολιτική, με αφήνει αδιάφορο. Το ότι θέλουν να φανούν καλοί και να κερδίσουν έστω κι ένα ευσυνείδητο κυνηγό, δε με ενδιαφέρει.

Ουσιαστικά, προτείνεις ότι κατά του κυνηγιού μπορεί να είναι μόνο ένας χορτοφάγος ή μάλλον ούτε αυτός γιατί το κυνήγι είναι χόμπι. Μήπως πρέπει να ξαναορίσουμε την έννοια του χόμπι;

Μήπως πρέπει να θυμίσουμε τα ατυχήματα από ανεκπαίδευτα ψώνια που κυνηγούν; Μήπως πρέπει να ορίσουμε το κοινωνικό προφίλ των κυνηγών της υπαίθρου που επιδεικτικά επιστρέφουν με θηράματα (στην απρόσωπη πόλη, τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά στην ψυχολογία μας); Ή να θέσουμε το ζήτημα των προβολών βιαιοτήτων και τη γύρω μας βιοτικής βίας που επηρεάζουν τον κυνηγό και τον κάνουν να θέλει να γίνει ένας κινηματογραφικός υπερήρωας; Βέβαια, -εκτός από την εκδίκησή μου- πρέπει να τονίσω και τη φυσική μου ανάγκη να τρώω κρέας. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει με μέσα που να μην απειλούν το κοινωνικό σύνολο.

σ.σ. (1) Όποιος είναι κυνηγός δεν απειλεί βέβαια το κοινωνικό σύνολο, αλλά έχει τις προδιαγραφές ανάλογα με τη μόρφωση και την κρίση του να το απειλήσει.

σ.σ. (2) Γράφω για το κυνήγι πρωτίστως από κοινωνιολογική θέση και εκτίμηση. Όλο τούτο το σχόλιο είναι αντεπιχειρηματολογία ή ανθρωποκεντρικό και καθόλου οικολογικό. Το φυσικό περιβάλλον, αποτελεί τμήμα μόνο της κοινωνικοκεντρικής επιχειρηματολογίας και του ανθρωποκεντρικού ενδιαφέροντός μου.

Lion said...

Μια παραθεση λινκ απο την ιστοσελιδα του κυνηγετικου συλλογου ειναι της λογικης "ρωτηστε τον μπαρμπα μου τον ψευτη". Με την ιδια λογικη μπορω να φερω κι εγω απειρα λινκ απο οικολογικες οργανωσεις που λενε τα ακριβως αντιθετα. Δεν το κανω, γιατι δεν θα καταληξουμε πουθενα. Οταν θα φερω στοιχεια (χρειαζομαι ακομα χρονο για να τα μαζεψω), θα ειναι απο ουδετερες πηγες.

Το λινκ νο. 2 και 3 ειναι ενα και το αυτο. Δεν αποτελει επιχειρημα σε μια συζητηση που θελει να λεγεται σοβαρη. Τι αποδεικνυει το γεγονος, οτι οι κυνηγοι εστειλαν μια επιστολη στον υπουργο, προσφεροντας την βοηθεια τους; Κι εγω εστειλα επιστολη και προσφερα το ιδιο. Θα με διορισετε διαχειριστη της αγριας πανιδας τωρα;
Παρεπιπτοντως πηγαν και πολλοι οικολογοι να βοηθησουν μετα τις πυρκαγιες. Μπραβο σε οποιον πηγε - αλλα δεν αποκτησε μ' αυτην την πραξη το δικαιωμα να κανει οτι θελει στο οικοσυστημα μετα.

Πικαντικη λεπτομερεια: γραφεις πιο πανω οτι "οι οικολογοι δεν ξερουν να κανουν τιποτε αλλο απο το να στελνουν γραμματα στον υπουργο". Και μετα δινεις λινκ με γραμμα των κυνηγων προς τον υπουργο. Και μαλιστα το παρουσιαζεις αυτο σαν αποδειξη του ποσο καλα γνωριζετε και αγαπατε την φυση. Αυτο-ρεζιλευεσαι.

Lion said...

Συγνωμη, ξεχασα: τα λινκ που παραθετεις για τις επιστημονικες μελετες που εχουν κανει οι κυνηγοι, παλι δεν λενε τιποτα.
ΟΚ, μερικοι ανθρωποι εκαναν μια μελετη. Στο λινκ που δινεις φαινεται ο τιτλος και οι πρωτες αραδες. Δηλαδη τι απεδειξες μ' αυτο; Οτι ενας κυνηγος εκανε καπου, καποτε μια μελετη, της οποιας δεν γνωριζουμε ουτε το περιεχομενο, ουτε το αποτελεσμα.

Υπενθυμιση: το επιχειρημα ειναι οτι οι κυνηγοι αυτοδιοριζονται διαχειριστες του οικοσυστηματος, αυθαιρετα, χωρις γνωσεις, χωρις να ξερουν που πανε τα 4.

Οπως συμφωνησε και ο Ν.Μαργαρης και εσυ, και εγω και μαλλον ολοι οι υπολοιποι, οποιοσδηποτε (και με οποιαδηποτε επωνυμια) επεμβαινει στο οικοσυστημα οντας ασχετος και ανιδεος, προξενει ζημια.
Περιμενω να μου δειξεις τις γνωσεις των κυνηγων γυρω απο το οικοσυστημα. Εκτος αν ενα γραμμα προς τον υπουργο με προσφορα βοηθειας μετα τις πυρκαγιες και οι τιτλοι απο μερικες - κατα τα αλλα αγνωστες - εργασιες (αγνωστου περιεχομενου) αποτελουν αποδειξεις επιστημονικης καταρτισης.

Δεν ξερω αν εισαι συναδελφος του Δειμου. Αν ναι, θα εχεις καποιο πτυχιο. Αρα θα ξερεις τι σημαινει "επιστημονικη εργασια" ετσι;

Kapetanios said...

Καμηλιέρη, δεν χρειάζεται να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας στους φανατικούς :)
Ειδικά στους φανατικούς :)

demetrat said...

δε μου λες βρε καπετάνιε
έχεις καμμιά συγγένεια με την κοκκινοσκουφίτσα;
Γιατί πλάκα πλάκα, καταστρέφεις και τη χλωρίδα
και την πανίδα.
δ

Kapetanios said...

δείμο ( μπορείς και καλύτερα :)) αλλά...
Λες: "..Δηλαδή όσοι σκοτώνουν ζώα υπό εξαφάνιση σε διάφορα σημεία, όσοι κυνηγούν λύκους κι αρκούδες, τι είναι; Οικολόγοι που θέλουν απλά την αύξηση των ελαφιών;.."
Κατ αρχήν δεν κυνηγά κανένας την σήμερον ημέρα λύκους ρε συ!!
Ούτε επί πληρωμή χαχαχαχαχα
Όσοι σκοτώνουν ζώα υπό εξαφάνιση( φαντάζομαι αντιλαμβάνεσαι ότι το "υπό εξαφάνιση" έχει συγκεκριμένο ορισμό έτσι??) είναι παράνομοι και πρέπει να πάνε φυλακή! Όλες οι κυνηγετικές ομοσπονδίες είναι υπέρ της αυστηρότερης ποινής σε λαθροκυνηγούς (σου διαφεύγει το γεγονός ότι πληρώνουμε οι ίδιοι θηροφύλακες(?) ή δεν το δίνεις σημασία σαν γεγονός??!!! )
Και εν πάση περιπτώσει δεν ξέρω εάν η ύπαρξη παράνομων κυνηγών σημαίνει κάτι για την οικογένεια των κυνηγών!!!( απατεώνες, παράνομοι, κλέφτες, ανώμαλοι, δολοφόνοι κλπ υπάρχουν σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις δραστηριότητες πχ στην εκπαίδευση. Πρέπει δηλαδή να πούμε τους εκπαιδευτικούς συλλήβδην απατεώνες, ανώμαλους και δολοφόνους ??
Λες:
"..Όποιος είναι κυνηγός δεν απειλεί βέβαια το κοινωνικό σύνολο, αλλά έχει τις προδιαγραφές ανάλογα με τη μόρφωση και την κρίση του να το απειλήσει.."
Παρά το γεγονός της ύπαρξης του κυνηγιού από τα βάθη των αιώνων χωρίς περιστατικά που να στέκονται ως στατιστικό δεδομένο και να αποδεικνύει αυτό που λες ας δώσω μιαν απάντηση.
Εν δυνάμει εγκληματίες κατά του κοινωνικού συνόλου είναι -είμαστε όλοι μηδενός εξαιρουμένου ( ανάλογα βέβαια με την μόρφωση και την κρίση του καθενός μας)
Δεν έχει ο κυνηγός κάποιες παραπάνω "προϋποθέσεις" από όλους τους υπόλοιπους . Εκτός εάν εννοείς την κατοχή όπλου?
Μα σοβαρά τώρα πιστεύεις ότι όλοι οι εγκληματίες που βρίσκονται στην φυλακή είχαν κάποιο ντεζαβανταζ λόγω έλλειψης όπλου?
Θα ήταν αστείο βέβαια :)
Και κάτι άλλο.
Ερώτηση κρίσεως (όχι και πολύ άσχετη από το θέμα μας)
Ο αθλητής ή ο γνώστης πολεμικών τεχνών έχει περισσότερες ή λιγότερες πιθανότητες να βιαιοπραγήσει σε συμπολίτες του??
( και μιλώ γι αυτούς που εξασκούν την τέχνη τους μετέχοντας σε αγώνες κλπ)
Περιμένω την απάντηση σου και το γιατί

Kapetanios said...

Dralion , έχω την εντύπωση ότι κάποιος από τους δυο μας διαβάζει ανάποδα.
Είπα εγώ ποτέ ότι " οι οικολογοι δεν ξερουν να κανουν τιποτε αλλο απο το να στελνουν γραμματα στον υπουργο"??????
Νομίζω ότι και στα προηγούμενα αυθαίρετα συμπεράσματα σου περί οικολόγων που ισχυρίστηκα ότι δεν κάνουν τίποτα σου απάντησα:
"..οι κυνηγοί είναι οι μόνοι που ασχολούνται με το περιβάλλον"
σε σχέση με τους υπόλοιπους χορτοφάγους και κοινούς θνητούς( του καναπέ και των μεσημεριάτικων εκπομπών) λέμεεε."

Εάν δεν μπορείς άστο καλύτερα.
Εξάλλου εάν κρίνω από τα νέα σου σχόλια και τον επαναλαμβανόμενο χαρακτηρισμό περί ψευτών δεν έχεις διάθεση να μελετήσεις αυτά που γράφω αλλά επιθυμείς μια συνεχή και βαρετή και στείρα αντιπαράθεση χωρίς νόημα και ουσία ούτε για μένα ούτε για σένα αλλά ούτε και για τον αναγνώστη αυτών των σχολίων.
Μπορείς να γράψεις επιτέλους την άποψη σου ολοκληρωμένα σε όσα ζητήματα μπορείς να θίξεις( βάλε και μερικά λινκ που να υποστηρίζουν την άποψη σου ωραία και όμορφα) αλλά μην με προκαλείς να σου απαντήσω την στιγμή που δεν είσαι διατεθειμένος να πειστείς για τίποτε.
Και ελπίζω να γνωρίζεις ότι όταν κάποιος δεν θέλει να πεισθεί δεν πα να του βρεις όλο το γενεαλογικό του δέντρο αυτός θα σου μιλά περί ανέμων και υδάτων.
Δεν έχω χρόνο για τέτοια , ελπίζω να με καταλαβαίνεις.
Εάν όχι κάποια άλλη φορά
Καληνύχτα σου :)

Kapetanios said...

Βρε Δημητρούλα μ ,όχι,
απ όσο γνωρίζω δηλαδή !!
Πιο πολύ στον λύκο φέρνω μιας και είμαι έτοιμος να παραδώσω το πνεύμα μου μετά από τόση προσπάθεια :))

demetrat said...

Ο λύκος το φχαριστήθηκε όμως.
Τουλάχιστο εσύ πίττα έφαγες;
δ

Kapetanios said...

Τσού κου
( την μισή την άφησα για αύριο :):)
Τσάκα και ένα βιδεο να γουστάρεις σκηνικό :))

( δες το και εσύ Dralion για να μην νομίζεις ότι με ένα όπλο γίνεσαι και κυνηγός )

demetrat said...

άειντε αφήστε τα αυτά , τραβάτε να δειτε στη νετ.
αφιέρωμα στον παναγούλη.
θα σας κάνω ερωτήσεις κρίσεως κατόπιν.
δ

demetrat said...

χα χα χα
τρεχάτε ποδαράκια μου να μη σας χέσει ο κώλος.
δ

ο δείμος του πολίτη said...

Βασικά καπετάνιε, από τότε που ο άνθρωπος έμαθε το κυνήγι έχουν γίνει πολλά κακά στον πλανήτη, οπότε μην ασχολείσαι με το ζήτημα τούτο.

Αλλά καταληκτικά ήθελες να μου αποδείξεις ότι ένας οπλοφόρος που φανατίζεται και επιδεικνύει την οπλική του δύναμη (είτε μέσα από θηράματα είτε αφήνοντας εκτεθειμένο σε κοινή θέα το όπλο) δεν είναι επικίνδυνος για το σύνολο; Εγώ θεωρώ κάθε οδηγό επικίνδυνο για το σύνολο, πόσο μάλλον έναν κυνηγό. Και μην αντιστρέφεις τους παράγοντες της διαίρεσης, βγάζει σε λάθος συμπεράσματα. Θες αλήθεια να δούμε τι σχετική δράση κυνηγών (αλήθεια στα Ζωνιανά κυνηγούν);

Kapetanios said...

Σίγουρα έχουν γίνει πολλά κακά , αλλά μέσα σε αυτά δεν είναι κάποια οργανωμένη εγκληματική δράση από μια κοινότητα κυνηγών εναντίων του κοινωνικού συνόλου.
Εκτός εάν γνωρίζεις κάποια και μου ξεφεύγει.
Κοίταξε , δεν είναι τώρα ώρα να μιλάμε με αοριστολογίες, με εικασίες ή κάνοντας τον προφήτη( ο τελευταίος πέθανε προ πολλού)
Έδειξα με κάθε ειλικρίνεια μέρος της δράση των κυνηγών και των κυνηγετικών συλλόγων με σκοπό την ενημέρωση κάποιων αναγνωστών που ενδιαφέρονται να μάθουν κάτι περισσότερο απ αυτό που τους δείχνουν ή τους λένε.
Εάν υπάρχει κάποια άλλη αλήθεια θέλω να την ακούσω.
Από Θεωρητικολογίες είμαι χορτάτος
Εάν υπάρχει κάποια αξιόποινη πράξη ( και η Θήρευση ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση είναι σοβαρότατη αξιόποινη πράξη) που να χαρακτηρίζει το σύνολο( όχι κάποια μεμονωμένα άτομα) των κυνηγών να την δεχτώ. Υπάρχει??
Βεβαιότατα και θέλω να την δούμε!!
Συγκεκριμένα και με στοιχεία
όπως κάθισα εγώ και σας έδωσα κάποια από τα δικά μου έτσι και όποιος έχει άλλα ας κάνει τον κόπο να τα παραθέσει.
Τα μελετώ και απαντώ .
Με αυτόν τον τρόπο εγώ αντιλαμβάνομαι κάποια συζήτηση και όχι με μισόλογα εάν και εφόσον.

Η οπλοκατοχή στα Ζωνιανά αλλά και σε όλη την Κρήτη δεν έχει να κάνει καθόλου με το κυνήγι. Και ο κάθε οπλισμένος δεν είναι απαραίτητα κυνηγός. Μην τα συγχέουμε αυτά τα δύο ( εννοώ τον τουφεκιοφόρο με τον κυνηγό)
Και παραδοσιακά η οπλοκατοχή στην Ελληνική επικράτεια είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό Μονάχα τα τελευταία χρόνια με την μεγάλη εσωτερική μετανάστευση προς τα αστικά κέντρα αυτή ελαφρώς μειώθηκε. Παρ όλα αυτά εάν υπολογίσουμε τις άδειες μόνο που υπάρχουν σήμερα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι 350.000-400.000 άνθρωποι οπλοφορούν χωρίς ποτέ να έχουν εμφανιστεί στατιστικά δείγματα ( και όχι μεμονωμένα περιστατικά) που να δείχνουν κάποιο κίνδυνο για την Ελληνική κοινωνία.( είναι δυνατόν ρε δείμο να υπήρχε τέτοια πιθανότητα και να μην το ήξερε και η κουτσή Μαρία??)
Εάν προσθέσεις εδώ και κάποιες περιοχές πχ Κρήτη, Μάνη κλπ που έχουν παράδοση στην οπλοκατοχή τότε καταλαβαίνεις τον αριθμό των όπλων που υπάρχουν στην επικράτεια.
Εσύ λοιπόν καλά κάνες και θεωρείς τον οδηγό κίνδυνο για το σύνολο ( έτσι κι αλλιώς χάνεις 2000 συνανθρώπους σου και βλέπεις 10000 απ αυτούς να βρίσκονται για την υπόλοιπη ζωή τους στα καροτσάκια , ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ!!) αλλά κακώς , κάκιστα κάνεις εάν θεωρείς τον κυνηγό ίδιο ή, , κατά πως το τοποθετείς, μεγαλύτερο κίνδυνο για το σύνολο.
Εκτός εάν όπως είπα έχεις κάποια στοιχεία παραπάνω από εμένα.
Τόσο δύσκολο πια έγινε όταν μιλάμε γι ένα τέτοιο ζήτημα να μιλάμε με στοιχεία??( πέρα από τι το κάνεις αυτό τα κακόμοιρο το πουλάκι)
Ή το μέγεθος της προπαγάνδας έχει πλέον δημιουργήσει θεωρητικά δεδομένα τέτοια που καθιστούν την οποιαδήποτε κουβέντα μάταιη??
Γνωρίζω ότι το θέμα του κυνηγιού έχει συζητηθεί πολλάκις αλλά δυστυχώς θεωρό ότι συζητιέται πάντα έτσι. Με λόγια , λόγια , λόγια .
Σε προκαλώ λοιπόν εσένα και όποιον άλλον έχει κάποια στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποφασιστική συμμετοχή των νόμιμων κυνηγών στην εξαφάνιση κάποιου είδους της εγχώριας πανίδας ( όνομα και λόγοι) να μου τα παραθέσει και εγώ για κάθε ένα από αυτά ( που δεν θα είναι κανένα) θα σου δείχνω 5 που απειλούνται άμεσα από τις δικές σου ενέργειες .
Αυτό που με εκνευρίζει σε όλη αυτήν την ιστορία είναι η προσπάθεια ορισμένων να αποποιηθούν τις βαρύτατες ευθύνες που έχουν για την κατάντια της άγριας πανίδας στον τόπο μας και να ρίξουν το βάρος της ευθύνης τους ( και τώρα που σου γράφω μόνο το ύφος του κατατρεγμένου δεν έχω όπως έγραψε κάποιος προηγουμένως) σε άλλους!!
Εμείς τουλάχιστον κάτι κάνουμε
Εσείς τι διάολο κάνετε??
Σε επίπεδο Δήμων, κοινοτήτων, νομαρχίας, ατομικό, κάτι .

Είπα και στον Dralion προηγουμένως .
Ας τοποθετηθεί ολοκληρωμένα σε όποια θέματα νομίζει ότι τα κατέχει( ας βάλει όποιο ζώο θέλει ως υπόθεση εργασίας ) , ας βάλει και 5 έστω χαζές μελέτες( όπως λέει και για αυτές που βάζω εγώ) , ας ψάξει κανένα ιστορικό δεδομένο που αποδεικνύει την θέση του και το συζητάμε μέχρι τελικής πτώσης Το ίδιο λέω και σε σένα.
Η οποιαδήποτε άλλη κουβέντα μάλλον μας μειώνει απέναντι στον εαυτό μας πρώτιστα αλλά και απέναντι σε 5 ανθρώπους που θέλουν να ενημερωθούν διαβάζοντας την συζήτηση μας ( που μάλλον κοκορομαχία θυμίζει περισσότερο )

Lady Anti-Blog said...

Από τις πιο ενδιαφέρουσες- και μη βαρετές - συζητήσεις στην μπλογκόσφαιρα, Πατέρ..(ουπς) Καπετάνιε
Εγώ ξέρω πως ό,τι δεν είναι τηγανισμένο, βραστό ή ψητό, οι πολλοί το λυπούνται , όποιος πιάνει ένα όπλο, θυμάται τον ανταρτοπόλεμο που κάποτε του είπαν - γιατί σιγά και μην έχει ιδίαν εμπειρίαν- ξυπνά από τα άγρια χαράματα μήπως και κερδίσει κάποια ώρα ελευθερίας μακριά απ'την κυρά, αυτός λοιπόν νομίζει πως είναι κυνηγός και
τέλος
πιστεύω- μόνη μου - πως όποιος έχει συνείδηση του τι και γιατί είναι ον σπάνιο
Καλημέρα

Anonymous said...

Kalimera Kapetanie,
sto singekrimeno post sou exeis lavei 42, 43 sxolia sin ta 150 pou elave o Deimos tou Politi kai meta apo ola afta, theoreis tis apopseis mas mataies kai varetes epeidi den sou steilame ena link gia na tis pistopoiisoume....diladi emeis den boroume na exoume gnomi...oute kinigos eimai oute perivandologos gia na exo meletes, an theleis na sou steilo mia meleti gia tin aggeioplastiki stin ellada na sou tin steilo...
E, min mas prosvaleis sinexeia?
Ti stoixeia diladi na sou steilo...den arkei afto pou sou leo oti edo sto nisi fernoun apo allou bekatses tin epoxi tou kinigiou gia na tis kinigoun kai na tis skotonoun oi kinigoi. Pou na to vro afto to link...den ginetai...Diladi, oi kinigoi den pane na vroun tis bekatses ston fisiko tous xoro ...etsi afou den paei o Moameth sto vouno paei to vouno ston Moameth...Den to pisteveis afto pou sou leo, diladi?
(Lipame pou diskolevesai na diavaseis tous latinikous xaraktires alla den boro allios, eilikrina signomi sou zito ektos kai an tha prepei na stamatiso na sou stelno sxolia afou les oti sxolia me latinikous xaraktires den ta diavazeis).
kalimera,

Lion said...

Εγω εχω διαθεση να πειστω και να αλλαξω. Εσυ; Θα παρατουσες το κυνηγι;

Απλα, παααααρα πολυ απλα: Υποστηριζω οτι οι κυνηγοι δεν ξερουν να κανουν διαχειριση της φυσης γιατι δεν εχουν γνωσεις - και οποιος δεν εχει γνωσεις φερνει καταστροφη.
Υποστηριζεις το αντιθετο (δηλ. οτι οι κυνηγοι εχουν γνωσεις) και μου δινεις 4 λινκ.

Τα 2 εξ' αυτων δειχνουν ενα γραμμα των κυνηγων προς τον υπουργο και το 1 εχει εναν καταλογο με τιτλους δημοσιευσεων - χωρις περιεχομενο.

Μετα μου λες οτι ειμαι προκατειλημμενος, οτι επιμενω, οι δεν θελω να πειστω κλπ. Αμολας και κατι σποντες οτι ταχα μου οι "φανατικοι" σε εβαλαν να αποδειξεις οτι δεν εισαι ελεφαντας.

Αν εσυ θεωρεις 1 επιστολη στον υπουργο και 4 τιτλους εργασιων με αγνωστο περιεχομενο σαν αποδειξη της επιστημονικης καταρτισης των κυνηγων, εγω παραιτουμαι. Με τετοια κριτηρια ειμαστε ολοι Νομπελιστες.

Τα θελεις ακομα πιο απλα: Φερε μου ΜΙΑ επιστημονικη εργασια (ξερεις τι σημαινει ο ορος, ετσι; ) που να υπογραφεται απο εναν ειδικο επιστημονα, - ΟΧΙ μελος κυνηγετικου συλλογου, η πληρωμενο απο κυνηγους -, δημοσιευμενη σε ενα ανεξαρτητο επιστημονικο μεσο (ΟΧΙ την εφημεριδα και την ιστοσελιδα των κυνηγων) και να καταδειχνει, οτι το κυνηγι βοηθαει το οικοσυστημα.

Αν το καταφερεις, εγω παραδεχομαι δημοσια το λαθος μου και ζηταω συγνωμη. Μεχρι τοτε, εχω καθε δικαιωμα να σας αποκαλω και ψευτες και καταστροφεις του περιβαλλοντος.

Kapetanios said...

Lady Anti-Blog, καλησπέρα σας :))
( εγώ βραστά δεν τρώω :)

propetis ο τρόπος γραφής βοηθά τον αναγνώστη των κειμένων μας.
Εγώ προσωπικά κουράζομαι όταν διαβάζω ένα μεγάλο σχόλιο γραμμένο στα γκρικλις. Δεν είμαι εξοικειωμένος
Δεν γνωρίζω το νησί που αναφέρεις αλλά η πρακτική του εμπλουτισμού των θηραμάτων σε κάθε τόπο είναι διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα.
Ως εκ τούτου ασφαλώς και το πιστεύω!!
Για την αγγειοπλαστική ενδεχομένως θα σε χρειαστώ( με τέτοια διατροφή που κάνω:) Ο ιστοχώρος αυτός έχει ελεύθερα τα σχόλια στον οποιονδήποτε, οπότε όταν θελήσεις να συνεισφέρεις στον διάλογο που διεξάγεται , κάν’ τω χωρίς δεύτερη σκέψη :))
Οι παραπομπές(λινκ) είναι, τηρουμένων των αναλογιών η "βιβλιογραφία" ενός κειμένου στον χώρο της δικτυακής επικοινωνίας.
Κατά την άποψη μου, λειτουργεί ενισχυτικά στην άποψη που εκφράζεται σε ένα ποστ.

Dralion, όντας ανώνυμος και πίσω από ένα πληκτρολόγιο μπορείς να βρίζεις όσο θέλεις. Μπορεί να το κάνει ακόμη και ένα μικρό παιδί( και εγώ μικρός δεν είμαι)
Χώρια που ο τρόπος έκφρασης του καθενός μας δείχνει και το ποιόν του
Κατά τα άλλα
keep reading

Anonymous said...

Otan leo aggeioplastiki den anaferomai stin xeirourgiki alla stin Kerameiki-aggeioplastiki...
opote mallon den tha me xreiasteis gia tous logous pou anafereis parapano.
kalo apogevma

demetrat said...

θέλει κανένας κούμαρα;
δ.

Kapetanios said...

propetis , ποτέ δεν ξέρεις ;)
Καλό απόγεμα και σε σένα :)

Φονιάς είμαι μπρε μανδαμ Di
δεν είμαι κουμαρτζής!!
( τώρα εάν πω καλώς την πέρδικα δεν πιστεύω να φοβηθείς μην σε πυροβολήσω
ναι??

demetrat said...

που και που και κανά κούμαρο δε σε χαλάει.
όχι καλέ , σου φαίνομαι για σκιαζούρα;
δ

αερικο said...

Δωστα σε με τα κουμαρα demetrat που τα λατρευω κι εχω χρονια να φαω..:-(
Ο Καπιτανο δεε τα τιμαει και πολυ τα φρουτα του δασους! :-)

ο δείμος του πολίτη said...

Εν τω μεταξύ είχα προσπαθήσει να απαντήσω σε εκτενέστατο σχόλιό σου (και είχα κι έμπνευση), αλλά κάτι είχε ο blogger και δεν τα κατάφερα τελικά.

Οι παρατηρήσεις που σχετίζονται με το κυνήγι, την οπλοκατοχή και την εγκληματικότητα μπορούν να είναι μόνο εμπειρικές (δημοσιογραφικές). Δυστυχώς η αστυνομία δεν κρατάει τέτοια στατιστικά -άσε που και όσα κρατάει τα αλλοιώνει για πολιτικά οφέλη- και δεν ξέρουμε τι σύνδεση του κυνηγιού με το έγκλημα. Βέβαια ούτε κι εσύ μπορείς να αποδέιξεις το αντίθετο. Αλλά έχουμε κενό έρευνας επι τούτου.

Η παράδοση στην οπλοκατοχή συμβάλει στην ανάτυξη της προσωπικότητας. Εξάλλου, επειδή είπες και για πολεμικές τέχνες κτλ εγώ είμαι αυτός που λέει ότι όλοι μας είμαστε ενδυνάμει αντικοινωνικοί, πόσο μάλλον ένας που φέρει όπλο.

Το περί προπαγάνδας ήταν μάταιο να το γράψεις εκτός κι αν αποτελεί μομφή προς εμέ (δηλαδή κάνω προπαγάνδα;) Προπαγάνδα δεν είναι να φερόμαστε κατά του κυνηγιού -προσωπικά αποφεύγω ως γνωστόν χαρακτηρισμούς και προσωποποιήσεις μίας κατάστασης πυο δε χωνεύω. Ούτε προσωπικά απέδωσα το οικολογικό πρόβλημα στους κυνηγούς που έχουν ανάλογο μερίδιο ευθύνης με τους υπολοίπους. Αν όμως εγώ έχω ως κάτοικος της πόλης, εκείνοι έχουν μεγαλύτερο (γιατί και τα οφέλη της πόλης καρπώνονται -βλ. ηλεκτρισμός κτλ- και ζώα σκοτώνουν).

Πάντως επιφυλάσσομαι να ερευνήσω το ζήτημα αναλυτικότερα και θα επενέλθω. Καιρό είχα να κάνω έρευνα.

Kapetanios said...

Γι αυτό σε έχω επιλέξει φίλε μου στους αγαπημένους μου μπλογκερ
Για την σοβαρότητα και την ποιότητα που έχει ο λόγος σου
Καλημέρα σου

demetrat said...

αερικό
όσα θέλεις,φρέσκα και κατατακόκκινα. Βγαίνω έξω μιά στιγμούλα και σου κόβω.
Ο ελ καπιτάν;
Βλέπεις δεν έχει βγεί ακόμα το κούμαρο που περπατάει , και φουρτουλάει.
:)
δ

demetrat said...

Δείμε , διευκρίνησέ μου σε παρακαλώ.
Όταν λες οπλοκατοχή εννοείς και το δίκανο του κυνηγού;
δ

Kapetanios said...

Μανδαμ Di , άμα δε σφίξουν τα κρύα δεεεε... :)


αερικό μου , να το εκλάβω ως παράπονο?
:))

demetrat said...

αυτό το δεεεεεεε, έχει σχέση με τα κούμαρα ;
με το παράπονο του αερικού
ή με το δίκαννο;
δ :)

Kapetanios said...

δείμο , θα χαρώ να δω τα αποτελέσματα της έρευνας σου .
Πάντως θέλοντας να αφήσω παρακαταθήκη ( για μελλοντική χρήση) σε αυτό το ποστ κάποιες παρατηρήσεις στο θέμα που πρόκειται να ερευνήσεις θα πω τούτο:
Η κοινωνία δεν κινδυνεύει από εγκλήματα οργής ( αμελητέα ποσότητα) στο βαθμό που απειλείτε (συθέμελα θα έλεγα) από το οργανωμένο έγκλημα.
(δεν πρέπει να ψάξεις στα αστυνομικά ιστορικά αλλά στα δικαστικά)
Και η οπλοκατοχή σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αφορούν καραμπίνες και μάλιστα με την απαιτούμενη άδεια κυνηγού που επιβάλετε να έχεις για την αγορά της!
Χώρια που η προσωπικότητα που αναπτύσσεται και εξελίσσεται καταληκτικά σε εγκληματική επηρεάζεται και διαμορφώνεται μέσα από ένα περιβάλλον καταπίεσης, βίας σε καθημερινό επίπεδο ,σε ένα περιβάλλον που δημιουργεί αδιέξοδα , οργή , μηδενική ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο κλπ
Μέσα λοιπόν από αυτές τις καταστάσεις το άτομο μη έχοντας να χάσει τίποτα , πέραν της μιζέριας και της φτώχειας του, με ένα καταρρακωμένο ΕΓΩ του, αποφασίζει να κάνει το μόνο πράγμα που ουσιαστικά προσφέρεται γύρω του και του δίνει την αναγκαία ψευδαίσθηση μιας άλλης μέρας , να μπει στην παρανομία.
Από εκεί και πέρα ο δρόμος είναι ανοιχτός με τις συγκυρίες να καθορίζουν σχεδόν αποκλειστικά την πορεία της ζωής του.
Αυτά τα ολίγα για έναν κόσμο που ..

"Ο κακός"

Kapetanios said...

Με "το κούμαρο που περπατάει , και φουρτουλάει" :)
( βρε συ , το δίκαννο και τα καλάμια σου σκουριάζουν στο πατάρι, με λέει το πρωί που έφευγα για δουλειά το αερικό, όλο λόγια είσαι, μου ματαξαναλέει )
ααα ρεεε , δεν θα γίνω πλούσιος καμιά μέρα.
Δεν θα μείνει αγριογούρουνο( το δολοφονικό στοιχείο μέσα μου που λέγαμε) ούτε και συναγρίδα στα πέριξ!
( τα αγριογούρουνα τα τρώω και τις συναγρίδες τις μοιράζω στην γειτονιά. Αφού να σκεφτείς όταν πήγαινα για κανένα ψάρεμα μου έδιναν και παραγγελιές !!!
Εγώ θέλω τσιπούρες και εγώ σαργούς σήμερα είχαμε !!

demetrat said...

Τώρα έτσι πούναι στρογγυλό και ζουμπουρλό το κούμαρο που περπατάει και φουρτουλάει κοίτα να δεις τι συνειρμος μόρθε.
Πέρδικα να περπατάει καμαρωτή καμαρωτή στην άκρη απ το δρόμο και τα περδικόπουλα από πίσω, στη σειρά .μία δεξιά μία αριστερά.
Γιά το ψάρεμα ορθώς σούπε το αερικό.
είναι η εποχή της συναγρίδας;
εγώ για την κουτσομούρα ξέρω.
δ

demetrat said...

Τώρα γιά την κυρία μέρα που θα γίνεις πλούσιος.
Μήπως πέρασε απ το σπίτι κι εσύ κάπου είχες πάει;
δ :)

Kapetanios said...

Ο καιρός για το λυθρίνι είναι τώρα αλλά και η συναγρίδα χτυπάει στα δολώματα νωρίς το πρωί και κατά το σούρουπο.
Απλά πρέπει να την ψάξεις στα βαθιά( 35-40 οργιές και κάτου)
Με συρτή εννοείται.

με τα πουλιά δεν ασχολήθηκα ποτέ μου
ζήτημα να έχω πάει για φάσες πριν πολλά χρόνια κάνα δυο φορές όταν κατέβαιναν για λίγο καιρό κατά την Χαλκιδική
Ο κουνιάδος μου έχει τρέλα με τα φτερωτά ο άτιμος

demetrat said...

Απααπα πα πα .
δεν εννοούσα να τη ντουφεκίσεις βρε.
Μιά εικόνα που έχω δει είπα.
α εμένα δε μαρέσει η συρτη.
Ο παππούς μου ήτανε ψαράς και ψαρεύαμε με πετονιά και στο χέρι.
οχι καλάμια και τέτοια.
λιθρίνι ε;
πάντως εμείς τώρα για καλύτερο και πιό νόστιμο έχουμε την κουτσομούρα.
δ

Unknown said...

Το τσεκούρι η τσάπα και το κλαδευτήρι συμπεριλαμβάνονται στην οπλοκατοχή;

koulpa said...

Αδυνατώ να κρίνω τα επιχηρήματα και των οικολόγων και των κυνηγών.. (χωρίς να έχω στοιχεία μου ακούγονται τραβηγμένα από τα μαλιά).. αλλά κυρίως αδυνατώ να καταλάβω την ψυχολογία που οδηγεί στη χαρά του φώνου.. Εντάξη η πείνα μπορεί να σε οδηγήσει στο κυνήγι για να επιβιώσεις.. η ανάγκη μπορεί να σε οδηγήσει στο επάγγελμα του σφαγέα (ποτέ μη λες ποτέ).. Μιά έκριξη οργής ίσως.. Αλλά στα καλά καθούμενα γιατί;
Θα μου απαντήσει κάποιος;
Την καλησπέρα μου:)

Kapetanios said...

Καμηλιέρη , για την εξουσία, αυτά είναι και τα κατ εξοχήν επικίνδυνα όπλα του κοσμάκη !
( απ αυτά την έχει πατήσει ουκ ολίγες φορές εξάλλου) :))

Μεσιέ koulpa , αυτές οι ερωτήσεις αλλά και οι απαντήσεις έχουν διατυπωθεί και αναλυθεί στο ποστ του δείμου μέσα από καμιά 150 σχόλια( κάποια από αυτά αρκετά ενδιαφέροντα θα έλεγα και σας προτείνω να τα διαβάσετε ) , τα οποία μου είναι αδύνατον να μεταφέρω εδώ (στο ποστ αυτό εξάλλου πραγματεύομαι το θέμα από άλλες σκοπιές)
Πάντως σίγουρα το κυνήγι δεν έχει να κάνει με κάποια χαρά ενός φόνου(!!) οπότε μην ανησυχείτε και μην προβληματίζεστε :)))
Η κοινωνία μπορεί να κοιμάαααααααται ήσυχη :)))
( μόνο από τις αυτοκαταστροφικές τάσεις και χαρές της έχει κάτι να φοβάται αλλά δεν το καταλαβαίνει ! Οπότε κάντε ησυχία μην τυχόν και την ξυπνήσετε!
Όσο ασχολείται με τις «καταστρεπτικές» συνέπειες του κυνηγιού πάνε όλα καλά.
Καληνύχτα σας :)

koulpa said...

Δε θα ρωτούσα αν είχα πάρει απάντηση από τα 150 και πλέον σχόλια στο προταθέν ποστ.. ίσως δεν έχω τις επειρίες για να αναγνωρίσω την απάντηση.. σε κάθε περίπτωση τη διαφορά την κάνει η χρήση του όπλου και ο φόνος.. όλα τα άλλα μπορείς να τα κάνεις και χωρίς όπλο..
Η απορεία μου δεν είναι οικολογική ούτε κοινωνική.. η φύση θα συνεχίσει την πορεία της αδιαφορόντας αν οι συνθήκες είναι βιώσημες για το ανθρώπινο (ή όποιο άλλο είδος) και η κοινωνία θα συνεχίσει να προσαρμώζεται αδιαφορόντας για τις ανησυχίες μου..:):)
Δε με αφορά και το δικαίωμά σας στο φόνο προκαταβολικά.. την ανάγκη δε κατανοώ και μάλον η εμπειρία δε μεταβιβάζεται.. οπότε θα συμβιβαστώ να ζω με την απορεία..:):)
Την καλημέρα μου:):)

Kapetanios said...

Μεσιε koulpa , δεν χρειάζεται να σας μεταφέρω κάποια "φονική εμπειρία" ( εάν είναι αυτό το μόνο ζητούμενο σας)
Έχετε "φονεύσει" πολλάκις στην έως τώρα ζωή σας( διότι καθόσον γνωρίζετε η ζωή γύρω σας δεν περιορίζεται στις πέρδικες και στους λαγούς αλλά σε χιλιάδες ή εκατομμύρια άλλα είδη)
Τώρα βέβαια θα μου πείτε ότι αυτοί δεν είναι φόνοι αλλά είναι "αναγκαίο κακό" το οποίο προκύπτει από την ανάγκη του ανθρώπου να ζήσει, ή να "προστατέψει" τον χώρο του! Τι να σας πω , ο καθένας ονοματίζει κατά πως νομίζει και κατά πως του κάθεται οτιδήποτε πράττει και ίσως καλά κάνει μιας και είναι και δικαίωμα του.
Το πρόβλημα ξεκινά απ την ώρα που προσπαθεί να ονοματίσει με τον ΔΙΚΟ του τρόπο , να χαρακτηρίσει, τον συμπολίτη του ή τον συνομιλητή του, πολλω δε μάλλον όταν επιχειρεί να του απαγορέψει να πράττει επειδή απλώς δεν του αρέσει αυτό που κάνει!!!!( δεν υπαινίσσομαι ότι εσείς προσπαθείτε κάτι τέτοιο αλλά άμα κάνετε μια βόλτα στην γειτονιά μας θα δείτε αρκετούς)
Ως εκ τούτου θεωρώ άσκοπο να μπω σε μια συζήτηση( το έχω κάνει εξάλλου στου δείμου) που θα καθορίσει τις έννοιες του φόνου, του δολοφόνου, την χαρά ή το μίσος που θεωρεί ο οιοσδήποτε ότι υπάρχει στον κυνηγό την ώρα που εξασκεί την δραστηριότητα του κυνηγιού και ενδεχομένως τόσες άλλες απορίες ή και θεωρητικές απόψεις γι αυτό κάθε αυτό το κυνήγι και τον κυνηγό.
Προτιμώ να προσεγγίσω το όλο ζήτημα κάτω από μια ψύχραιμη και ολοκληρωμένη ματιά στην βάση του δικαιώματος στην δραστηριότητα την οποία συζητούμε δοσμένη με παραδείγματα και με στοιχεία χειροπιαστά και να αποφύγω θεωρητικολογίες και προσεγγίσεις ατομικού χαρακτήρα.
Δεν μπορώ να επέμβω στον τρόπο με τον οποίο εσείς αντιλαμβάνεστε αυτά που συμβαίνουν γύρω σας, πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιείτε μια αποκλειστικά δική σας γλώσσα.
Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να διεκδικήσω το δικαίωμα να υπάρχω και να λειτουργώ με τον δικό μου τρόπο γεγονός που επιτυγχάνεται μέσα από ασφαλιστικές δικλίδες -νομικές διαδικασίες και κατοχυρώσεις.
Και το κυνήγι όπως και το ψάρεμα ευτυχώς ακόμη είναι κατοχυρωμένα και δεν χαρακτηρίζονται σε καμιά μεριά αυτού του πλανήτη σαν δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με χαρές φόνων ή οποιουσδήποτε χαρακτηρισμούς δίνει κατά το δοκούν ο κάθε κατήγορος ή φανατικά αντίθετος με αυτήν την δραστηριότητα.
Μόνο σε κάποιες χώρες απαγορεύεται λόγω τον θρησκευτικών τους αντιλήψεων και μόνο για κάποια είδη. Στην Ινδία επί παραδείγματι η αγελάδα είναι ιερή( τα άλλα φαίνεται ότι κατούρησαν στο πηγάδι :))
Μακριά από μας λοιπόν τέτοιες προσεγγίσεις
και να ξέρεις ότι μία είναι η ομάδα:
Θρύλε θεέ μου Ολυμπιακέ μου :))

Καλημέρα :))

demetrat said...

λεεεμονάααααααααδες
ποοοορτοκαλαααααααααδες
παααγωμέεεεεεεεενα μπυράααααααααλλλλ.
δ
και καλημέρα σας :)

αερικο said...

:-D
Να ΄σαι καλα demetrat! :-)

K-Top said...

Ρε καπετάνιε.. σε ποιά περιφέρεια εκλέγεσαι? :p :p :p Μία ερώτηση έκανε ο άνθρωπος (koulpa) και του απάντησες σαν βουλευτής!!! :p

ΥΓ. Δεν προσπαθώ να ξανανοίξω το θέμα, απλά διαφωνούμε και προσωπικά το δέχομαι. Απλά είμαι από τη φύση μου πειραχτήρι και θα έσκαγα αν δεν το έλεγα! :p

Kapetanios said...

Καλώς το πειραχτήρι :)
( κατεβαίνω με το κόμμα των κυνηγών στην Β Θεσ/νίκης :))))