13 May 2008

"Ρεπορτάζ χωρις σύνορα"


Μετά και το χθεσινό επίσημο δελτίο τύπου (μην φαντάζεστε τίποτε ιδιαίτερο, ένα "σας ευχαριστούμε για την συνεργασία" λέει ) που επιβεβαιώνει την διακοπή της συνεργασίας της ΕΡΤ με τον Σ Κούλογλου και την εκπομπή του "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα" , ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στην Βουλή ζητώντας να μάθει τους λόγους της λήξης αυτής της 13χρονης, επιτυχημένης από κάθε άποψη ,συνεργασίας των δύο πλευρών.Το δελτίο τύπου ( 12-5-2008) της ΕΡΤ επιχειρεί να "απαντήσει" στην προ ημερών επιστολή του δημιουργού της εκπομπής προς την εταιρία, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ- ΕΡΤ
Kύριε Γόντικα,
Εδώ και ένα μήνα περίπου μάταια προσπαθώ να εξασφαλίσω μια επιστολή από την ΕΡΤ, ώστε να βγάλω δημοσιογραφική βίζα για την Κίνα. Μόλις χθες με ειδοποιήσατε μέσω του κ. Αναστασόπουλου ότι η διοίκηση δεν θέλει να προβάλω εκπομπή για την Κίνα. Για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έχουν γίνει ήδη όλες οι προετοιμασίες (εισιτήρια, διαμονή και εταιρεία παραγωγής στο Πεκίνο), έχει συλλεχθεί αρχειακό υλικό καθώς έχουν γίνει ήδη συνεντεύξεις, όπως με την βιογράφο του Μάο. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν «πολιτικοί λόγοι» για την άρνηση σας, θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση και σας ζητάω να με διευκολύνετε, γιατί χωρίς δημοσιογραφική βίζα η έρευνα στην Κίνα γίνεται δυσκολότερη. Εν τω μεταξύ από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει την συνεργασία μαζί μου για την ερχόμενη τηλεοπτική χρονιά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη καθώς είναι γενικώς αποδεκτό ότι και οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των υπόλοιπων του σταθμού. Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1. Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω. Επειδή σε εκπομπές όπως αυτές που παρουσιάζω ο προγραμματισμός (ταξίδια, ντοκιμαντέρ κλπ) ξεκινάει από τον Ιούνιο θα ήθελα να με ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν αν θα συνεχισθεί ή όχι η συνεργασία μας.
9-5-2008

Μετά τιμής,
Στέλιος Κούλογλου.

Αντί απαντήσεων ο κ Χ Παναγόπουλος δηλώνει ( και πράττει ανάλογα μιας και θεωρεί την ΕΡΤ τσιφλίκι του) ότι η εκπομπή απλά δεν του αρέσει!!
Η εκπομπή είναι σίγουρο ότι θα βρει άμεσα "στέγη"
Η ΕΡΤ πότε θα βρει αντίστοιχης ποιότητας εκπομπές ??
Ε κύριε Υπουργέ ...της Επικρατείας σας ??

Προς τον κ Υπουργό Επικρατείας

Θέμα: Διακοπή των εκπομπών «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» και «Θεματική Βραδιά» του Στέλιου Κούλογλου

Οι τηλεοπτικές εκπομπές «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» και «Θεματική Βραδιά» του δημοσιογράφου και συγγραφέα Στέλιου Κούλογλου, οι οποίες συμπληρώνουν 13 χρόνια ζωής στην κρατική τηλεόραση, αποτελούν όαση στο σύγχρονο τηλεοπτικό τοπίο, καλλιεργώντας την έγκυρη δημοσιογραφική έρευνα που αποκαλύπτει αθέατες πλευρές της πραγματικότητας, με θέματα κοινωνικού, εθνικού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως ο Πόλεμος στον Κόλπο, το Τσέρνομπιλ, το Ιράκ, η Τσετσενία κ.ά.
Επισημαίνεται ότι ο Στέλιος Κούλογλου έχει βραβευθεί με έξι τηλεοπτικά βραβεία και η εργασία του είναι αναγνωρισμένη και καταξιωμένη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ωστόσο, το περιεχόμενο των ανωτέρω εκπομπών φαίνεται ότι δεν ικανοποιεί τη διοίκηση της ΕΡΤ, αφού ματαιώθηκε η προγραμματισμένη προβολή του ντοκιμαντέρ «Επιβιώνοντας στην Ελλάδα με 700 ευρώ» καθώς και η προγραμματισμένη έρευνα στην Κίνα για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» και ανακοινώθηκε στον δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου ότι η διοίκηση της εταιρείας δεν επιθυμεί την ανανέωση της συνεργασίας τους για την επόμενη τηλεοπτική χρονιά.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Ποιοι λόγοι οδήγησαν στη διακοπή της συνεργασίας του δημοσιογράφου και συγγραφέα Στέλιου Κούλογλου με τη δημόσια τηλεόραση;
-Θεωρεί ότι η απομάκρυνση ενός τέτοιου δημιουργού υπηρετεί την οφειλόμενη στους πολίτες ποιότητα της δημόσιας τηλεόρασης;

13/5/2008

Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης

7 comments:

Unknown said...

Πού θα βρει καλέ στέγη η εκπομπή; Ποιό κανάλι ενδιαφέρεται για ποιότητα; Εκτός και αν είναι να προβάλλεται στην κλασική ώρα ποιότητας: 02:00-04:00

Kapetanios said...

Καμηλιέρη
εάν δεις τα οικονομικά μεγέθη της εκπομπής ( διαφημίσεις , τηλεθέαση κλπ)έτσι όπως αναλύονται στην επιστολή του Κούλογλου, αποτελούν ένα καλό κομμάτι στην πίτα της αγοράς των ενημερωτικών εκπομπών.
Νομίζω ότι οι λόγοι διακοπής της εκπομπής είναι καθαρά πολιτικοί
Η κρατική τηλεόραση έπαιζε , παίζει και θα παίζει βασικό ρόλο στον έλεγχο και την χειραγώγηση της κοινής γνώμης κατά τα συμφέροντα της εκάστοτε κυβέρνησης.
Όχι ότι δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα ιδιωτικά κανάλια αλλά εκεί το μόνο, άμεσα αναγνωρίσιμο, συμφέρον είναι το κέρδος.

demetrat said...

Εγώ λέω να κάνει , ό,τι κάνανε και οι ιταλοί που τους έκοβε τις εκπομπές ο Μπερλουσκόνι,τότε στην πρώτη κυβέρνησι,γιατί ως γνωστόν ο Πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι, εκτός απο τα ιδιωτικά του κανάλια, φιμώνει και τη Ρ.Α.Ι.
Τότε λοιπον μερικοί μάγκες με εκπομπές σαν και του Στέλιου,και διάφορες σατιρικές, πήγανε και βρήκανε περιφεριακά (επαρχιακά κανάλια),εκπέμψανε από ,κει, με αποτέλεσμα, σε λίγο όλη η Ιταλία να βλέπει ξανά.
Γιατί οπως καταλαβαίνεις, άν εκπέμπει πχ απ τα Γιάννενα, τον σταθμό τον βλέπει και η Άρτα, και την Αρτα τη βλεπει και η Πρεβεζα, και την Πρεβεζα, η Βονιτσα, και η Λευκάδα,και παει λέγοντας.
Λες καπετάνιε το αντάρτικο να ξεκινίσει απ τα ΜΜΕ;
Ναι και γω νομίζω πως οι λόγοι είναι πολιτικοί.Και να δεις πως μόχει κάτσει πως είναι για τον Πούτιν και τους Κινέζους, κι όχι για την γενιά των 700,έτσι κιαλλιώς κάποιος χέστηκε γιαυτή,και μαυτήν πάλι 30% έχει ο Βούδας(που λέει κι η μάνα μου).
δ

Kapetanios said...

Μανδαμ D
αθροιστικά λειτούργησαν όλα σε αυτήν την χρονική περίοδο και δημιούργησαν το αρνητικό κλίμα εις βάρος του Κούλογλου στους κόλπους της κρατικής Τηλεόρασης
Ενδιαφέρον πάντως έχει η αντίδραση του ΚΚΕ( μέσα από τον κομματικό του τύπο) που σε αντίθεση με τον Κουβέλη καταφέρνεται ενάντια στον δημιουργό αφήνοντας αιχμές για το ποιόν του και την διαπλοκή του με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Επίσης έχει γούστο η προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος του Κούλογλου ( για να δικαιολογήσουν τι άραγε?) μέσα από φορα όπως αυτό που , εκτος των άλλων, δημοσίευσε και στην «Καλύβα» την "άποψη" του χθες αργά το βράδυ (εφιάλτες με καταδότες έβλεπα την νύχτα αφού το διάβασα)
Όχι μην ξεριζώνεις τα μαλλιά της κεφαλής σου από τώρα!
Θα γραφτούν κι άλλα :))

demetrat said...

Αυτό φαίνεται πως κυκλοφορεί και επιδοτείται από δημοσιογράφους,από την ίδια μέρα.
Και όπως είπα σε κάποιον φίλο, που μου είπε πως ο Κούλογλου τελευταία, τάχε φορτώσει στον κόκκορα.
-"και ποιός θάναι αυτός ο μάγκας δημοσιογράφος, που έδωσε δείγμα γραφής καλυτερο, και θα κρίνει τον κόκκορα του Κούλογλου;"
Ξέρεις κάτι όμως.
Στ α.... που δεν έχω, οι γλίτσες που γράφουν και δημοσιεύουν τέτοια.
Καλά θα κάνουν να τα μαζέψουν,γιατί δεν έχουν ιδέα, και ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους, δεν έχουν πάρει χαμπάρι σε τι ζουμί βράζει η επαρχία.
Διαπλοκή με την ΣΙΑ;
Ναι δε βλέπεις, η μαντάμα Σία, που δεν αφήνει ακόμα να ειπωθεί τι έκανε στο βιετνάμ, φωνάζει τον Στέλιο, τον πάει στις αποθήκες, και του λέει:
"αγορίνα, με τι διαλέγεις για να μας δείρεις σήμερα που έχεις εκπομπούλα;"
Φαίνεται πως μας έχουν για πολύ μαλάκες.
δ

Kapetanios said...

Για τους λόγους της διακοπής της εκπομπής του όμως κουβέντα!!
Δεν θέλω να γίνω υπερασπιστής του Κούλογλου .
Το ζήτημα με αφορά στο γεγονός αυτό καθε αυτό .
Και απλά επιβεβαιώνω την πάγια εκτίμηση μου ότι πολιτικοί λόγοι καθορίζουν την παρουσία των δημοσιογράφων στο κρατικό μας κανάλι.
Αλήθεια η ΕΣΗΕΑ τι λέει για όλα αυτά??
Έλα Σόμπολε
με λαμβάνεις?
Καλημέρα κοπελιά μ :)

Kapetanios said...

Ο οποίος Κούλογλου μιλά σήμερα, σε μια συνέντευξη στα ΝΕΑ( ένθετο Ntv) για προσπάθειες "παρέμβασης" στην εκπομπή του οι οποίες άρχισαν το 2004 στο ντοκιμαντέρ "25+1 ψέματα για να πουλήσετε έναν πόλεμο" που αφορούσε το Ιράκ.